Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem,
máme doma 3 mesíční holčičku a od narození řeším problém s usínáním přes den. najdřív byly ty vedra, s kočárkem se ven moc nedalo a to přes den nespala skoro vůbec. ted je to teda lepší ale jsme ve fázi že nechce být v kočárku. spaní v košíčku akceptuje pouze v noci a ještě tak na půl hodky dopoledne. jinak když ji položím během dne spustí řev.
ted to teda dělám následovně: dopoledne vyrážíme ven kolem 11, kdy si jí upínám do manducy aona po chvíli usne a spninka 2 - 3 hodky, musím teda být v pohybu, ale co byjsme pro své miláčky neudělaly. pak se vratime dom, dostane najíst, pohraje si na dece a když začne být mrzutá upínam si jí znova a spinka pul hodky az hodku, to jdem nekdy zas ven a nekdy se sni houpu jen doma. stale řeším zda i když se jedna o ergonomicke nosítko netrpí její zadíčka…??? ![]()
chtěla bych malou naučit normálně usínat přes den v postylce, ale nevím jak. nezvládám starost o domácnost a take mé záda začínaji trpet a to ma mala zatim jen 5.3 kg. take až uhodí mrazy tak dlouhé procházky nebudou žádna slast.
děkuji za vaše názory ![]()
Složitá otázka, na kterou dostaneš jistě spoutu protichůdných rad. Záleží na tom, co je tvé povaze blízké a jak daleko jsi při takovém „učení“ ochotná zajít. Pokud bys nenechala své dítě nikdy plakat, tak ti dopředu říkám, že máš asi smůlu. Zkusoila bych toto: Dítě v manduce uspat a tak 15 min po usnutí odložit do postýlky, aby se v ní probudilo. Možná ti ale za 15 minut vstane, možná bude 3h spát. Spíš ale to první, je navyklá se houpat.
Druhá varianta je ho s rituálem uložit do postýlky, zavřít dveře, dát si špunkty a doufat, že se rychle unaví a usne…což je dost rné, mě k tomuto dotlačil dost drsně manžle, když jsem luka ve 3m uspávala na ruce…za týden, možná i mín, byl klid. Malej spal v postýlce, občas si pokřičel, ale nic děsného. V tuto chvíli usíná VŽDY bez pláče a sám…a toto je asi od jeho 7m…
Zvaž, jestli tohle dokážeš ![]()
Měla jsem to s malou úplně stejné do jejích 2 měsíců - přes den prostě nespala, nemohla jsem ji nikam položit, když usnula na mě a spokojeně delší dobu spala jen v šátku. Špatně přibírala, protože neměla sílu sát a já tím pádem měla pak i málo mlíka. Zavedla jsem jí režim, ten ale v podstatě máte, a pak jsem začala aplikovat položení do postýlky jakmile začala pobrekávat a mnula si oči - dala jsem dudlík, přikryla, dala pusu a nechala v postýlce a chodila za ní po 2-3 minutách, zase dala dudel, pohladila a šla pryč. Ani zezačátku to netrvalo dýl než 10 minut a usnula, teď jsou ji 4,5 měsíce a večer je to úplně bez pláče a přes den si pobrečí třeba 2 minuty a spí. Jen v postýlce vydrží max hodinu spinkat, takže spinkala častěji kratší úseky. A v kočárku nám taky jednu dobu nechtěla být, pomohlo ji tam prostě dávat, dát ji dudlík, řetěz na kočár na hraní a hodně drncat ![]()
@milai taky dobře nastavené
Jde o to, co jsi prostě ochotná dělat. Pokud někdo chce opravdu lítat 5h denně po venku s dítětem aby spalo, nevadí mu to a vyhovuje, pak OK. Ale komu tohle OPRAVDU vyhovuje, dlouhodobě? Dostala jsem kdysi radu - nedělej nic, co nejsi ochotna dělat ještě několik měsíců či let. Čím míň je to pro tebe příjemné a pohodlné, tím spíš si to to dítě oblíbí
![]()
@Kalla1412 dekuji za nazor, to ze miminko place je jasne, ale mas naprostou pravdu ze to dlouho nevydrzim a po chvilce ji „vysvobodim“ nejsem moc zastance metody nechat diko vyrvat…obcas si ale rikam ze me asi nic jineho nezbyde, nebo se jinak zblaznim. manzel by ji take nechal klidne chvili rvat a je pravda ze jsme se kuli tomu uz nekolikrat chytli. zeptam se te teda, ty jsi synka nechavala vyrvat uz ve 3 mesicich? a jak dlouho?
@milai no je to tak, rezim jaks taks mame ale za jakou cenu… presne jak pise @Kalla1412 ted jsem ochotna to delat, ale moc me to teda nevyhovuje, delam to vicemene pro to aby se malicka vyspala a neprokricela cele dny. budu se muset odhodlat a proste to zkouset. v kocarku momentalne dost rve.
@Kalla1412 píše:
@milai taky dobře nastavenéJde o to, co jsi prostě ochotná dělat. Pokud někdo chce opravdu lítat 5h denně po venku s dítětem aby spalo, nevadí mu to a vyhovuje, pak OK. Ale komu tohle OPRAVDU vyhovuje, dlouhodobě? Dostala jsem kdysi radu - nedělej nic, co nejsi ochotna dělat ještě několik měsíců či let. Čím míň je to pro tebe příjemné a pohodlné, tím spíš si to to dítě oblíbí
![]()
to je fakt dobre - rada nad zlato
- budu se teda muset odhodlat, obrnet trpelivosti a prestat otrocit. nase holcicka je vymodlena, ale verim ze ji to nak neublizi a i ja budu vic v pohode
@superandrysek dle mého je metoda vyřvání účinná stejně (u nás méně) jako když k dítěti po několika minutách chodíš a dáváš mu tím jistotu, že tam pro něj jsi. Brečí, protože chce pochovat, uspat jinak apod., pokud ho necháš vyřvat, tak mu dáš najevo, že to podle něj nepůjde, stejně je to ale i když za ním chodíš - pohladíš, dáš mu jistotu, že tam někde jsi a odejdeš, tím mu dáš najevo úplně to samé, jen se pravděpodobně dřív zklidní. Každé dítě je ale jiné…já zkusila malou nechat jednou vyřvat a brečela 30 minut a stejně neusnula. Na jiné zas platí třeba jen vyřvání. Dítě určitě plakat chvíli může, to mu neuškodí, jen se řiď svým instinktem, aby jsi z toho nakonec nebyla třeba zničenější ještě víc
pokud se ale rozhodneš situaci tvrdě změnit, buď trpělivá a striktní ![]()
@superandrysek jo a s tím kočárkem mě ještě napadlo, dáváš jí tam hned po jídle? mně brečela, že se ji vracelo mlíčko, tak ji asi pálila žáha…tak jsme jezdili většinou tak po hodince po jídle. A pak mi taky brečela, že nemůže usnout, když byla přetažená, tak na to pak pomáhal nějaký drncavý terén a dudlík, ale to je otázka, jestli ho používáte.
@milai prave ze tvrde menit nic nechci, chci malicke vyjit vstric. nechat ji rvat samotnout bych ji nikdy nenechala, spis to zkusit jak pises - ulozit a pak tam chodit a davat pocit jistoty…kdyz uz ale zacne plakat hystericky beru ji, nemam na to srdce ji nechat trapit
Já ti nevím, ale nechávat 3m miminko vyřvat mi přijde drsné. Ten jejich režim se může změnit ze dne na den a tvoje mimi bude nosící, tak tě potřebuje cítit.
u naší malé taky „otročím“, ptž večer usíná jen u prsa, ale na ní je vidět, jak je blažená a jak je spokojená. Kdybych jí dala do postýlky, tak tam bude řvát třeba hodinu a neusne a žádný chození a hlazení po ručičce, po hlavičce vnímat nebude.
Zrovna teď se jí zase změnil režim, takže tomu nechávám spíš volný průběh. V kočárku jeden čas taky řvala, ale pomohl dudlík a drncání po dlažebních kostkách a teď už je to ok.
@superandrysek pokud máš manducu správně nasazenou a dítě dobře upevněné tak záda netrpí.
děti byly nošené od vždycky a nikdy problémy se zády neměly. to je až výdobytek moderní doby. z toho bych spíš vinila nedostatek pohybu a sedavý způsob života než nošení ![]()
@milai s tou zahou me to napadlo take, malicka si je schopna ublinknout treba i hodku po jidle. odpovidaly by tomu i ty polohy - v maduce, pres rameno, v klubicku je ok ale jakmile ji polozim ci chci uhoupat v naruci krici
dudlik nechce a drncovani v oblibe nema, to ji spis rusi - zkusim teda zas oprasit kocarek a vyrazit az po hodce po jidle
@paola white diky, rekla bych ze ji mam nasazenou spravne, samozrejme je mala v novorozenecke vlozce a ma nozicky do M
koukam ze se ti to uz blizi, tak preji bezproblemovy porod ![]()
@Ariadne usinani u prsa moooc dobre znam, vecer kojim treba pres hodku
ale jak pises kdyz se na ne clovek podiva jak jsou spokojeni, tak jim to nelze odeprit. ja si obcas rikam ze s kojenim seknu, ale pak kdyz ji vidim hned me to prejde. jsem teda zvedava jaky to bude mit prubeh dal a verim ze se to casem sama nak odnauci…
to s nosenim je aspon dobre vtom ze v dnesni dobe existuji pomucky ktere to cloveku aspon trochu usnadni ![]()