Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezky vecer vsem.
Zajimalo by me zda zpivate svym detem ukolebavky na dobrou noc, a od jakeho veku treba. A take nejake tipy treba, ja zadne neznam.
Diky moc.
Synovi je rok. Nezpívám a nezpívala jsem, neusnul by, kdybych stála u postýlky. ![]()
@colafit píše:
Kdybych zazpívala, budou mít noční můry
To je druhý důvod, proč nezpívám ![]()
Zpívala jsem, když byl miminko. Houpala jsem ho pevně zavinutého a zpívala mojí oblíbenou ho ho watanay. Od určitýho věku jsme začali číst
Dcera ma 2 mesice a zpivam
treba mravenecka od sveraka a uhlire, pak znam jedno navrsi z princezny ze mlejna
kouka a po chvilce zavira ocicka a spinka a to nejen v noci, ale i ve dne, nejsem superstar, ale o tom to neni jde o to, ze slysi maminku ![]()
Já zpívám, naše nejoblíbenější je Černé oči jděte spát nebo Vyletěla holubička ze skály. Ale já tedy docela zpívat umím, tak z nočních můr u dítěte strach nemám
Zpívala jsem mu vždycky, ale ne denně, někdy čtu, někdy zpívám, někdy povídám pohádky z hlavy, někdy si je vymýšlí táta
zeptám se a podle toho co si vybere, to děláme…
Nazpívám, ale u nás nikdy nebyl rituál odejít před usnutím, až teď (3 roky) čtu pohádku a pak jdu… ale někdy musím taky ležet s ní v pokoji…
Jako kojenci se mu líbilo Černé oči jděte spát. Zhuba od roka dává dostatečně hlasitě najevo, co si o mém „zpěvu“ myslí ![]()
Na dobrou noc nezpivam, nechavam maleho samotneho v pokojicku a jen popreji dobrou noc, nevim jestli by po mem peveckem vykonu usnul ![]()
Ukolébavky mu zpívám. Zpívám mu odmala. Několikrát jsem ho i uzpívala do spánku. Z ukolébavek zpívám dvě: Hajej můj andílku a pak Haju háj ( to je zpívání na tu tradiční melodii všech kolotočů nad postýlku). Jako ukolébavka se ale taky osvědčila ZAbili, zabili z Balady pro banditu. Já mu zpívám často. Když myju nádobí nebo žehlím a on začne protestovat v ohrádce tak dokud zpívám tak je klid. Než se jde koupat tak si přečteme tři tenké dětské knížky - nebo dvě knížky a jednu kapitolu z pejska a kočičky. Při koupání mu vždy zpívám Plavu si ani nevím jak. Po koupání když ho masíruju a oblíkám mu říkám básničky a pak dostane mlíko a pokud hned neodpadne tak ještě zazpívám ukolébavku.
Příští týden má ukončený osmý měsíc.
Příspěvek upraven 27.09.13 v 20:40
@lleennttiillkkaa píše:
Zpívala jsem, když byl miminko. Houpala jsem ho pevně zavinutého a zpívala mojí oblíbenou ho ho watanay. Od určitýho věku jsme začali číst
Od kdy vnímá dítě čtení? ![]()
Zpívala jsem jen v případě nouze, tzn když měl vysírku. Text jsem měla svůj, malinko výhružný, něco jako že když nebude spinkat, maminka se zblázní, tatínek mu přivede jinou maminku a ta ho bude trápit a mlátit
Přesně si to nepamatuju, už je to tři roky
a bylo to jen párkrát, mám dokonalé dítě
jinak nezpívám ani nevypravuju pohádky, dle mého se má dítě vykoupat a šoupnout do postýlky, všechno navíc je rozptyluje a zdržuje maminku od ticha a klidu
![]()
Zpívala jsem každý večer, to byl náš rituál tak asi do půldruhého roku… teď už na dobrou noc ne, to čteme pohádky nebo si zahrajeme před spaním nějakou hru, teď objevili UNO, tak to chce i mladší. Písničky zpíváme nepravidelně, jak nás napadne, mladší o to navíc ani extra nestojí.
EDIT: jo, a konkrétní ukolébavky, těch bylo docela dost… Hajej, můj andílku - Spi, děťátko, spi - Princi můj maličký, spi - Letěla bělounká holubička - Dobrú noc, má milá… podle nálady.
Příspěvek upraven 27.09.13 v 20:43