Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Billi Jinak taky pozoruji na detech zvysenou miru protivnosti, kdyz maji hlad, a nervy mam jen jedny, takze asi tak. Mlskama je nekrmim, ale nevidim duvod, proc ne oblibena jidla, pokud to neni jen jedno jedine. Nasi nastesti celkem jedi suchou ryzi, pecene kure, ze syrove zeleniny aspon kedlubnu a okurku, ovoce maj nastesti radi, 50g minijogurt zandaj - no, od vseho trosku, syn bez „kaucovani“, nad dcerou aby nekdo porad sedel, jinak neji a hraje si s tim…
Ja bych teda nemela na to nechat dite vyhladovet
Mam 22 mesicni dceru a porad hodne vyzaduje mliko (UM ji davam uz je v noci kvuli svemu pohodli - dolit vodu z termosky do lahvicky s UM, navic ji ho delam trochu slabsi, aby odvykala). Pije cerstve plnotucne rano po probuzeni, po obede na usnuti a vecer na usnuti. V noci kolem 4 ranni. Ale kdyz rostou zuby nebo ma rymu tak chce i pres den, protoze normalni jidlo moc nechce. Me kdyz neni dobre tak taky chut k jidlu nemam takze to tak proste beru. A kolikrat jsem ji treba v case obeda dala mliko, protoze jidlo nechtela. Dala jsem treba jen 100 ml a ona se uklidnila a neco pak i snedla. Jinak uz ji normalni jidlo s nami, stejne nedelam nic extra koreneneho nebo paliveho. Takhle velke deti uz obvykle ty neslane blivajzky moc neoceni
Je teda taky hodne vybirava, ale to me u meho tretiho ditete uz neprekvapuje
Nejvic frci polivky takze ji davam vic „materialu“ a ma vlastne vsechno v jednom jidle. Maso krajim na veeelmi jemno, kousat ho moc nechce a i tak sem tam vyplivne temer suchy kousek, ktery jak dlouho zvejkala
A musi mit dost stavy z masa nebo omacky. A nebo naopak uplne suche testoviny. Ale extra pro ni uz davno nevarim, jen upravim konzistenci a co ji nechutna, zamaskuju v co nejmensich casteckach ![]()
Pises, ze ma syn dost jinych problemu. Ja osobne bych se mu to snazila ulehcit a nez nejak nasilim zrovna ted ucit. Prijde mi lepsi, kdyz by 2 mesice jedl jen oblibene veci nez vubec nic. Tim se mu chut k jidlu nezlepsi, naopak muze mit malo vitaminu a je to bludny kruh.
@Alinal už to trvá 2 měsíce. A celou dobu to tak praktikuju - jez nebo máš smůlu. A teď se teda začal budit…
@blumen nechala jsem ho nejíst. On se po roce rozjedl, ale nikdy se nebudil v noci a ani si nevymrčoval mlíko přes den.
U malého zatím jedu stylet jako u prvního. Dám 5× denně na stůl jídlo a buď si dá, nebo má smůlu. Pokud nejí, nemá nárok na nic jiného. Další jídlo ale dostane čerstvé, nenutím 5× denně totéž, když to jednou nesní.
Jinak on jí normálně s námi už od roka. Ale teď preferoval kupované od Hipp a už nechce ani to.
@Katcha z oblíbených to je jen šunka, sýr a pudink. Z toho vitamíny nezíská. Ovoce a zeleninu přestal jíst úplně a nedá se ani zamaskovat. Dřív neměl problém a zeleninu i ovoce jedl na kila. Jediné jsou ty kapsičky, ale 1 kapsička za 2 dny ho taky nevytrhne. Takže aspoň že má ráno to UM. Asi teda v noci ho nebudu tejrat a dám mu ho rovnou.
@Billi Ještě mě napadlo zkusit 4 jídla deně - snídaně - oběd - svačina - večeře. U svých dětí mám odpozorováno, že když se pořádně nasnídají, dopolední sváču už nepotřebují a v době oběda už mají hlad, takže ho bez problémů sní. Taky (pokud to tedy už neděláš) přestávat dávat pochutiny typu čokoláda, sušenky, bonbóny. Nebo zkusit pozvat na návštěvu z řad příbuzných někoho, komu děti jedí pěkně - někdy „dav“ nežravce strhne. Držím palce.
@Alinal my jedeme v módu - v 6:00 UM, pak v 8:00 snídaně/svačina, oběd, večeře a druhá večeře. Oběd má až po spaní ve 14:00, chodí spát v 11:30 a to únavou nic nesní a v 10:30 ještě nemá hlad, aby něco snědl.
Večeři má kolem 18:00 a v 19:30 má UM.
Sladké nedostává, ale stejně nechce. Dneska mu dal brácha piškot, který jsem před chvílí našla nacpaný v autíčku místo řidiče ![]()
Jí s bráchou a ani ten ho nestrhne. Když vidí, že dojedl, tak mu cpe svoje a má radost, jak mu to chutná ![]()
@Billi Tak já už nevím
. Kdyby mě něco napadlo napíšu, přeju hodně sil a pevné nervy
.
U nás někdy funguje jídlo venku. Dělám to spíše vyjímečně, když třeba nechce svačinu a už je nejvyšší čas jít ven. tak holt dám chleba do krabičky a krmím venku na hřišti. Výchovné to zrovna není, ideální mi připadá u stolu. Sourozenci taky u nás nemotivují, ale jsou o dost starší tak je má asi v jiné kategorii
To spíš ty cizí malé děti venku. A na nejstarší dceru velmi zabíraly oblíbené starší sestřenice, které zbožňovala a viděla se s nimi málokdy.
Snad se brouček zase nastartuje, když už jedl tak pěkně! U nás to na kila nebylo nikdy, mám všechny děti nic moc jedlíky. Ale už jsem vytrénovaná a mám radost pomalu z každého sousta ![]()