Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KlaraK12 píše:Řadu těch projevů má mnoho dětí. Za prvé pracuje už období vzdoru a rozvoj osobnosti, za druhé, že je tatínek někdo, z koho je dítě nadšené, přestože je furt v práci a maminku odstrkuje, přestože s ním je od rána do večera, tak to jsem už slyšela od maminek x krát. A za další, ten, s kým se dítě cítí bezpečně a je na něj fixované, toho dítě zlobí nejvíc a ten to od dítěte nejvíc schytává. Vše je běžné. Vyroste z toho. Hlavně nedělat závěry, že tě nemá rád, protože je to nesmysl. Je to celkem obvyklé chování.
Dobrý den, ani nevím, kde začít. Syn 2,5 byl do roka hodný miminko.Pak , jak když luskne, začal být každý den ukřičený, upištěný umrčený a teď se zase několikrát za den vzteká a musí být po jeho a celkově je náročný. Těšila jsem se na druhou mateřskou, ale už se těším do práce, když je věčně nespokojené dítě. Od roka se řešilo, že chůze byla opozděná (16 m), pak hůře slyšel na jméno, ukazovat začal v 18 m, ale to se vše zlepšilo, jen mi přijde občas horší porozumění, ale taky mi přijde každým dnem lepší a že se více rozmlouvá i když má svůj žargon a hrozně slova komolí. Dotoho nám začaly ne každým dnem, ale každý týden noční hysterické záchvaty. Nejhorší na tom je, že je málo kontaktní. Pusu chce dát jen za něco, malá nám udělá jen když chce, chovat se moc nechce a za ruku chodit vůbec ne. V noci, když má záchvat je těžko utišitelný, když se ho dotknu řve ještě víc, vadí mu i když na něj mluvím. Tak čekám, kdy přestane brečet a hrozně mě mrzí, že ho nedokážu ukonejšit. I přes den, když se do dotknu, tak často říká au, nebo mě odhání, když dám pusu, tak fuj. Babička ho chtějí přivítat, tak mu taky vadí dotyk. Dotoho od srpna začal být závislák na tatínkovi. Všechno Musí tatínek, když brečí jde první za ním, obejmout, lehnout, v noci vyžaduje jeho a mě to vážně mrzí, jak mě odmítá. Přijdu si, jak neschopná matka. Manžel vstává do práce a kolikrát je unavený, ale ke mně prostě nechce, řve a odhání mě. Nějaké tipy? Děkuji, kdo to dočetl až sem.
Podle mě autista. Zašla bych k doktorovi. To není normální, aby se takhle dítě chovalo a vy to klidně necháte zajít tak daleko.
@darktera proc hned autista? Treba je jenom introvert. U takto malych deti je takove chovani běžné.
@darktera jako nechaji zajit daleko?
Autismus hned? Nemusí být.
@darktera 😂 😂 😂 ehm já rozhodně daleko zajít nic nenechala. Ušní byl a má v pořádku, doktorka na něm taky nic neshledala a dokonce k nám odjíždí od dubna Ranná péče a vidí obrovské pokroky a autismus vyloučila. On je jinak sociální, cizí líbí mu nevadí jen se chvíli otrká, a jak říkám ukazuje, napodobuje, dívá se nám do očí, nosí ukazovat hračky atd atd. Dotoho mluvi ve 2-3 slovných větách jen cizí mu úplně nerozumí, protože komolí nebo to slovo si řekne po svém, ale my ano. Takže ano možná je trochu opožděný a dohání to, ale myslím si, že takhle se autista neprojevuje. A to, že mu vadí můj dotek nebo je fixovaný na manžela je teprv od srpna 🤷♀️ano vzteky jsou katastrofa od toho roka, ale bývaly horší, jak teď a u dětí je to tak, jak jsem popsala. Jednou na písku stojí, jal tvrdé y a utíká zamnou, podruhé mě ignoruje ukazuje hračky jiným maminkám, potřetí, ale to bylo párkrát se připojil k holčičce a dával s ní Písek do kyblíku, jinak děti sleduje a hraje si sám. A já mu chci v těchto věcech pomoct, proto se ptám o rady ![]()
Nekdy pomuze jen cas. Znam chlapecka, ktery jako maly pusobil hodne opozdene, pak jsem ho videla po vic letech a je z nech pozorny, chytry, galantni kluk. Jsem zirala, fakt.
@darktera píše:
Podle mě autista. Zašla bych k doktorovi. To není normální, aby se takhle dítě chovalo a vy to klidně necháte zajít tak daleko.
hodně dětí se takto chová a autisté nejsou… Psychiatrům a psychologům s léty praxe to trvá třeba i několik měsíců a déle, než dají diagnózu, a ty to máš hotový za minutu. Gratuluju…