Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jasně, že očkování je blbost
Kamarádka má 1,5 letou holčičku, co nemá ještě skoro žádné očkování a neříká ani mama ap. Naše malá (28 měsíců) mluví už skoro rok, zpívá písničky, tvoří složitá souvětí, má slovní zásobu jak o několik let starší děti, a očkovaná byla ve všem jako jedna z prvních, včetně některých nepovinných očk. Zase si ty jazykové schopnosti kompenzuje pomalejším vývojem v pohybu, ona vlastně skoro dřív mluvila než chodila. Jak už tu někdo psal, děti nemohou být talentované na vše, mozek se prostě nějak vyvíjí. A Fin, Maty má fakt čas!
@jakuve píše:
Holky kliiiidKazde ditko je sikovne na neco jineho. Kamaradky kluk nemluvil do trech let a pak jednoho dne prisel ze skolky a rekl celou vetu. Kamaradka malem odpadla radosti
Pokud jsou deti jinak v pohode, chapou co se po nich chce, maji motoriku atd. v poradku, tak bych se nehroutila a blbe poznamky okoli bych si nevsimala, nebo bych reagovala s tim, ze celej zivot prokeca, tak jestli zacne o rok driv nebo pozdeji, je to jedno.
Mě by spíš zajímalo, jak to s takovejma prckama zvládají ve školce?
Starší prcek půjde do školky v pondělí poprvé… O všechno si umí říct, ale po svým…
Já mu rozumím, ale učitelky by potřebovaly výkladovej slovník…
Zas na druhou stranu to asi bude to, co ho donutí mluvit… ![]()
@Zirafka11 jojo pediatricce se to uz taky nezda. On totiz nechce napodobovat ani zviratka..vymysli si nahradu jak je ukazat. Foniatricke vysetreni zvladl naprosto perfektne, dokonce nechtel z ordinace.My jsme zacali znakovat, tak se domluvime pomoci toho..
@Zirafka11 píše:
Děkuju za ujištění!!Počkáme..
Jako já vidím rozdíl mezi starším a mladším… Staršího sice knížky bavily, ale spíš ukazoval… Mladší každou chvilku bere staršímu „logopedickej“ sešit a chce se do něj koukat a něco „řešit“…
Zas pohybově byl o cca 2 měsíce „pomalejší“, než starší prcek (ten v 5 měsících začínal lézt po čtyřech, v 6 seděl, v cca 7 si stoupl…). Těžko říct, no… ![]()
@kate02 píše:
Mě by spíš zajímalo, jak to s takovejma prckama zvládají ve školce?Starší prcek půjde do školky v pondělí poprvé… O všechno si umí říct, ale po svým…
Já mu rozumím, ale učitelky by potřebovaly výkladovej slovník…
Zas na druhou stranu to asi bude to, co ho donutí mluvit…
kate -u nás téměř žádný pokrok, co jsme se někde potkaly, a děti si o vše svým způsobem řeknou, učitelky chápou, v podstatě žádný problém, i jsme nabyli dojmu, že jsou celkem oblíbení
je pravda, že chodili od jara tak max. 3 měsíce, spíše méně, jak byli pořádn nahromadě s tou hnusně dlouhou zimou, teď v podstatě téměř 2 měsíce prázdnin, tak nějaký výsledek, co se týká působení školky budu čekat snad na vánoce ![]()
@kate02 muj kluk jde taky v pondeli poprve do skolky, takze s timto zkusenosti nemam
Ale ucitelky maji doufam pevne nervy nejen na domluveni se s detma a jsem si jista, ze to nejak zmaknou ![]()
@finduska Malému budou v říjnu 2 roky a taky nemluví. Domluví se tak, že ukáže, vesměs ho pochopíme co chce. Někde jsem četla, že do tří let je čas.
Asi bych to ještě neřešila. Podle toho co píšeš, je velmi šikovný. Neboj, rozmluví se. Jen některým dětem to trvá holt dýl. ![]()
@veny1 píše:
@finduska Malému budou v říjnu 2 roky a taky nemluví. Domluví se tak, že ukáže, vesměs ho pochopíme co chce. Někde jsem četla, že do tří let je čas.Asi bych to ještě neřešila. Podle toho co píšeš, je velmi šikovný. Neboj, rozmluví se. Jen některým dětem to trvá holt dýl.
tak nějak, děti šli až ve 3 letech na logopedii, dříve se těžko logopedům s dětmi pracuje
@finduska Asi toho víc napovídat nepotřebuje, neboj on se časem rozmluví. Podle toho co popisuješ je to šikovný klučík. Kdyby byl nějak pozadu tak by si toho dr určitě všimla a začala to řešit. ![]()
@Boriska píše:
kate -u nás téměř žádný pokrok, co jsme se někde potkaly, a děti si o vše svým způsobem řeknou, učitelky chápou, v podstatě žádný problém, i jsme nabyli dojmu, že jsou celkem oblíbení![]()
je pravda, že chodili od jara tak max. 3 měsíce, spíše méně, jak byli pořádn nahromadě s tou hnusně dlouhou zimou, teď v podstatě téměř 2 měsíce prázdnin, tak nějaký výsledek, co se týká působení školky budu čekat snad na vánoce
Zas tvoje děti jsou tam dvě… Já si říkám, že prcek bude sám, tak ho to donutí, když tam nebude nikdo, kdo mu rozumí… Ae těžko říct no… Mně totiž přijde, že je docela línej… ![]()
@wladka73 píše:
@finduska Asi toho víc napovídat nepotřebuje, neboj on se časem rozmluví. Podle toho co popisuješ je to šikovný klučík. Kdyby byl nějak pozadu tak by si toho dr určitě všimla a začala to řešit.
u nás jsem si musela žádanku na logopedii v podstatě vyžádat po třetím roce. Sama doktorka by to neřešila…
![]()
@kate02 píše:
Zas tvoje děti jsou tam dvě… Já si říkám, že prcek bude sám, tak ho to donutí, když tam nebude nikdo, kdo mu rozumí… Ae těžko říct no… Mně totiž přijde, že je docela línej…
budu držet palce, jako děti jsou dvě, ale už jsou schopny si hrát každý na jiném konci školky, takže už je to jiné, než na začátku, nicméně jejich vliv na sebe je značný, o tom žádná, malá jak říká červené od počátku bibiki, tak syn se naučil to podle ní říkat blbě a říká bibi
takže já v podstatě doufám…
o lenosti si také myslím své ![]()
Blbost nebo ne, ale je to dost důležité vzít v potaz…holky, ruku na srdce, kdo jste se kdy která z vás co tady píšete zajímala do hloubky o očkování? Co do takového jedovatého koktejlýku pro ty naše mrňousky dávají? Jestli je to opravdu ochrání, jak je to doopravdy s infekčními nemoci…já jsem se začala o očkování zajímat před narozením svého prvního syna…neměla jsme žádné informace ani představu, o jaký špinavý byznys jde, a tak jsem jen zjišťovala, jakou vakcínu dát a která není až tak důležítá…a začaly mi přicházet informace…jak z knížek, dokumentů (kterých už je na netu spousta, jen si sednou, zahodit předsudky a domněnky a dodívat se do konce a pak zhodnotit, co jste zhlédli), lidi co své děti neočkují a taky lidi, co očkují a jak na tom jejich děti jsou…zrovna v rodině máme holčičku, která po očkování na TBC (mimochodem už není tato vakcína povinná, v té době byla a spousta lidi bylo přesvědčeno „díky“ doktorům o její účinnosti a nikdo by si nedokázal představit, že by své děti touto vakcínou nenaočkoval, takový strach v nás farmako-zdravotní systém pěstuje) začala zadrhávat a doteď koktá…prostě mi začalo denní soukromé studium o tom, co vakcíny obsahují, jaké jsou vedlejší účinky a co je za tím vším ukryto za tajemství…a tak jsme měli s manželem po porodu jasno, NEOČKOVAT!!! Vakcína VŽDY oslabí imunitní systém a děti jsou pak náchylnější k nemocem a s vývojem to jde ruku v ruce. Je tady na emiminu otevřené téma „Maminky, co už neočkujete, ozvěte se“ dočtete se tam, o spoustě maminek co očkovali a změnily přístup…asi to nebude jen tak ne? Že se o tom začíná více mluvit, na netu jsou k přečtení a prostudování více dokumentů, než před 3 lety…čtete, zajímejte se, ale upřímně i těm co tomu nevěří a mají zdravé děti i naočkované, moc blahopřeji a přeji i nadále zdravíčko a sluníčkové dny ![]()