Samostatné jezení,chození na nočník apod.

25324
2.10.10 18:59

Samostatné jezení,chození na nočník apod.

Ahoj mamči,kdy a jak jste učili svoje prcky samostatně jíst,říkat si na nočník?Malýmu je rok a pár týdnů,už si bere jídlo z talířku-nakrájený chleba na kousky,sušenku.Lžičku má taky v ruce,dává jí do pusy,ale určitě ještě neví co s ní.Nerada bych něco promeškala,ale zas nechci něco násilím,aby se nešprajcoval.Díky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
2.10.10 19:09

Tak po tom roce už Majda zmákla najíst se rukama - chleba na kostičky, brambory a zelenina na kostičky.
Cca v roce a půl se dokázala najíst lžičkou tak, aby se opravdu najedla=) Jídla typu hustý jogurt, bramborová kaše, rýže se šťávou a kousíčky masa a tak.
Teď už docela zvládá i polívku.
Od roku a půl chodila na nočník, když byla nahatá, asi dva měsíce už si říká i oblíknutá=)

- ale ona všechno zmákla sama, žádný trénink.
Asi bych to zkoušela pomalu, když to půjde, tak super, když ne, zkusíš zas za měsíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
2.10.10 19:15

S tím samostatným papáním to nechávám volně vyplynout. Dávala jsem mu při krmení do ručky druhou lžíci nebo později vidličku. Teď má malý dva roky, ale polévku sám ještě nesní. Na nočníček jsem začala dávat až v roce a půl, ale striktně odmítal…, začal si říkat až před druhými narozeninami. Teď máme plínku jen na noční spinkání. Myslím si, že to děláš tak, jak je to nejlepší. „Sám X s pomocí“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
2.10.10 19:40

Tak ty kousky jí Samík sám asi od 10 měsíců, lžičku zhruba od roka, ale musí to být husté a držet pohromadě, třeba rýže nebo polévka mu moc nejde… Chce to zkoušet - nenutit, když chce lžičku, dát, ať se snaží a třeba dokrmovat druhou, ať se trošku nají. Hlavně se neboj, že se ti zašpiní, jak se děsily maminky u nás na plavání a řešily, že budou na jídlo dítě svlékat a dávat do vany :roll: :lol: :lol: :lol:

Nočník u nás úspěch nemá. Nejdřív nechtěl, kolem roka ho vzal na milost a podařilo se nám párkrát chytit čurání, pak se zase zašprajcoval a nechce tam sedět ani za nic :cert: Ale je čas, u vás určitě… Můžeš zkusit pozorovat, jestli si třeba nevšimneš, že chce kakat nebo zkusit vysadit po jídle, pití, spaní a uvidíš… Když to nepůjde, tak počkáte. U nás v diskuzi si na nočník říká pouze několik holčiček, kluk nějaký sem tam občas, ale spíš vůbec :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
2.10.10 20:05
Angua píše:
Tak ty kousky jí Samík sám asi od 10 měsíců, lžičku zhruba od roka, ale musí to být husté a držet pohromadě, třeba rýže nebo polévka mu moc nejde… Chce to zkoušet - nenutit, když chce lžičku, dát, ať se snaží a třeba dokrmovat druhou, ať se trošku nají. Hlavně se neboj, že se ti zašpiní, jak se děsily maminky u nás na plavání a řešily, že budou na jídlo dítě svlékat a dávat do vany :roll: :lol: :lol: :lol:Nočník u nás úspěch nemá. Nejdřív nechtěl, kolem roka ho vzal na milost a podařilo se nám párkrát chytit čurání, pak se zase zašprajcoval a nechce tam sedět ani za nic :cert: Ale je čas, u vás určitě… Můžeš zkusit pozorovat, jestli si třeba nevšimneš, že chce kakat nebo zkusit vysadit po jídle, pití, spaní a uvidíš… Když to nepůjde, tak počkáte. U nás v diskuzi si na nočník říká pouze několik holčiček, kluk nějaký sem tam občas, ale spíš vůbec :lol:

já to s nočníkem vidím u mého 2-letého synovce-občas se mu to podaří,ale většinou ne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
2.10.10 20:06
momi33 píše:
Angua píše:
Tak ty kousky jí Samík sám asi od 10 měsíců, lžičku zhruba od roka, ale musí to být husté a držet pohromadě, třeba rýže nebo polévka mu moc nejde… Chce to zkoušet - nenutit, když chce lžičku, dát, ať se snaží a třeba dokrmovat druhou, ať se trošku nají. Hlavně se neboj, že se ti zašpiní, jak se děsily maminky u nás na plavání a řešily, že budou na jídlo dítě svlékat a dávat do vany :roll: :lol: :lol: :lol:Nočník u nás úspěch nemá. Nejdřív nechtěl, kolem roka ho vzal na milost a podařilo se nám párkrát chytit čurání, pak se zase zašprajcoval a nechce tam sedět ani za nic :cert: Ale je čas, u vás určitě… Můžeš zkusit pozorovat, jestli si třeba nevšimneš, že chce kakat nebo zkusit vysadit po jídle, pití, spaní a uvidíš… Když to nepůjde, tak počkáte. U nás v diskuzi si na nočník říká pouze několik holčiček, kluk nějaký sem tam občas, ale spíš vůbec :lol:
já to s nočníkem vidím u mého 2-letého synovce-občas se mu to podaří,ale většinou ne :lol:

Ale naučí se to jednou všichni, tak co :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
2.10.10 20:22

taky bych nenutila a nechala až bude mít zájem a hlavně šikovný ručičky - ty si může vytrénovat i na různých hračkách a vkládačkách…a nám tím ušetří praní a žehlení pokydaných oblečků :lol: :lol:

nočník u nás začal vědomně fungovat až teď - bez plen to sice ještě není, ale mně to netrápí
jak píšou holky naučí se to všichni, tak proč se stresovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
2.10.10 20:26

U nás to taky vše přišlo tak nějak samo.
Prostě když byl přirozený zájem o lžičku, dávala jsem i za cenu úklidu.
Co se týče nočníku, taky samo od sebe, syn ve 2 letech, dcerka v 18 měsících, od té doby bych spočítala nehody na prstech jedné ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
2.10.10 20:55

U nás jsme v roce a půl malého naznali, že je nejvyšší čas, aby se zbavil plínek. Tak jsme se přes celý víkend zavřeli doma, sundali mu plíny a dali slipy. pořád jsme mu říkali, jak už je velkej a šikovnej kluk, že už bude čurat na nočník. Vymyslela jsem písničku: Do slipů se nečurá a druhý hit byl: Slipy já mám rád :mrgreen: Mimochodem, dodnes to chce zpívat. No a pak jsme ho furt motivovali, zpívali, chválili. Každých deset minut posazovali na nočník. No a za ten víkend se to naučil. No a venku jsme chodili každou asi čtvrt hoďku na kanál a na keříček a zalít kytičku, takže i venku jsme to natrénovali. Ze začátku to chce pořád připomínat, uvlášť, když se dítě zabere do hry. No a když se stane nehoda, tak se nezlobit.
Výhoda byla v tom, že už plynule mluvil a rozuměl, takže jsme mohli normálně komunikovat.
Takže tak to bylo u nás. Jinak lžičkou začal asi o něco dřív, ale spíš kaši, puding. Polívku camrá doteď.(2,5 roku)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
2.10.10 21:06

Magi, to mi teď říkala doktorka na 18měsíční - prý natvrdo úplně sebrat pleny, že to doporučuje i Matějček 8-o Hleděla jsem na to jak péro z gauče a nějak teda nevím nevím, ale vidím, že vám to fungovalo… Akorát si to neumím představit teď v té zimě venku… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
2.10.10 21:13

Anguo, no, my jsme odplenkovávali taky loni v zimě a šlo to. Na doma, jak jsem psala, pohoda. Na ven jsem mu ji nějakou dobu dávala, pro jistotu, aby se nenachladil, kdyby se počural. Ale jak to zvládl, tak jsem mu ji vzala i na ven, protože pak už začal být vychytralý a po prvním nadšení, že čurá na kytičky zjistil, že do plíky je to přece jen pohodlnější. A šlo to, jen jsme se pro jistotu víc pohybovali kolem domu. Zkus a uvidíš, je to sice hroznej opruz, každých 10 minut, ale oni to pochopí rychle.

Příspěvek upraven 02.10.10 v 21:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
2.10.10 21:13
Angua píše:
Magi, to mi teď říkala doktorka na 18měsíční - prý natvrdo úplně sebrat pleny, že to doporučuje i Matějček 8-o Hleděla jsem na to jak péro z gauče a nějak teda nevím nevím, ale vidím, že vám to fungovalo… Akorát si to neumím představit teď v té zimě venku… :think:

8-o 8-o 8-o Tak naše doktorka mi říkala, že je dcerka velmi šikovná a napřed, když jsme přišli v 19 měsících na nějakou mimořádnou kontrolu bez plen.
A velice ji chválila, když se jí minulý týden na požádání vyčurala do šampusky, potřebovala zkontrolovat moč - malá má čerstvých 22 měsíců. A hleděla, když jsem ji říkala, že máme odplenkováno i v noci, jen s občasnými nehodami.

Jen podotýkám, že naše dr. má asi 60 let, prošla si názorem, kdy děti „musely být v roce bez plen“, sama s tím nesouhlasí a říká, že většina dětí je bez plen až kolem 2. roku.
Ale na druhou stranu, po tom 2. roce už doporučuje pleny vzít. Ale nevím o tom, že by to někomu doporučovala v 18 měsících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
2.10.10 21:15

Anguo, no, asi právě proto, se doporučuje vzít plínu natvrdo, protože ty děcka už jsou v tom roce a půl tak chytrý, že proč by se namáhali na nočník, když mají pro sichr plínu, do které je to jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
2.10.10 21:18

Hmmm zajímavý. Ale nějak si to stejně neumím představit. Mates občas lítá docela dlouho nahatej doma a na nočník si nesedne ani za nic. Takže už to nedělám. Jakože jak ho „přinutit“ aby se vyčůral do nočníku a ne kamkoliv, to teda nevím jak udělat. Když měl spoďáry místo plínky, klidně se tam vyčůrá a vůbec mu to nevadí. :lol:

Já jsem to vzdala, nechám to na příští jato/léto. Teď v zimě to nevidím vůbec reálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
2.10.10 21:19

Magi, nesouhlasím s Tebou. Kolik máš dětí? U všech to probíhalo tak stejně hladce? Vždycky je nejlepší mít možnost srovnání. Ani ze svých dvou dětí nedělám unáhlené závěry, že jsou 2 skupiny, jedni bez plen od roku a půl, druzí od 2 let.

A můžu říct, že ze začátku jsem dceři dávala pro sigr plínu, když jsme někam jeli na delší dobu, na cestu autem, celodenní výlet do ZOO za chladnějšího letního počasí. VŽDY byla suchá :-D Zralé dítě prostě do plenky čurat nebude, i když ji má.

Teď už plenky nepoužíváme.
Můj syn v roce a půl na nočníku sedět nechtěl, ale krátce po druhých narozeninách na to přišel ze dne na den. Nehody bych spočítala na prstech jedné ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí