Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám 2měsíční holčičku, která je narozená o 3týdny dříve, měla nízkou porodní váhu a byla spavá hodně, teď se něco zlomilo a přes den vydrží spinkat max 15minut pak se náhle probudí, a za dalších 10 minut potebuje spinkat znovu, o noci ani nemluvím.. potřebuji radu co s tím, jak dávat spinkat, už ani v kočárku nevydrží spinkat, ani v nosítku.. a jelikož je to moje druhý mimčo tak jí nemůžu mít celý den na ruce.. na prdíky netrpí, takže to jí netrápí, budu vděčná za jakoukoliv radu ![]()
@Karol1994 píše: Více
A zakuklit, ať má ručičky u těla, ne v prostoru? Někomu to vyhovuje více, než být v prostoru třeba
Možná z vás cití stres, možná jíte potraviny co jí nevyhovují a naopak podporují k tomu být vzhůru/rychle stráví mlíčko anebo spinká někde na zóně?
Jinak kamarádce se druhý taky stále budil, protože ten první byl hodně hlučný. Některá miminka jsou na to hodně citlivá. Zkuste pustit třeba ten šum. Jinak moje malá byla taky o 3 týdny dřív. Ale s tímto jsem bojovala myslím až byla starší. Jakože jsem zastavila kočárek a byla vzhůru. Taky byly doby kdy jsem musela jezdit s kočárkem i 3 hodiny vkuse aby se vyspinkala. A já dojela domu, ona vzhůru a obě hladině
.
A jak si tak vzpomínám, tak jsme taky měli na úplném začátku problém s pláčem a spinkánim, tak nakonec zabíralo dát ji do vajíčka a táta houpal na ruce. To už jsme byli bezradní. Zkoušeli jsme vše. Někdy pomůžou zkrátka ty houpačky pro miminka co se zavěsí. Ale s tím zkušenost nemam
@Dahlia0409 ona to nemá moc ráda, na noc je v zavinovačce, a i tak se budí, jinak jsem zkoušela swadler nebo jak se to jmenuje, to pomohlo na půlhodinku ze začátku, pak to začala odmítat a hrozný řev ![]()
@FitnessGigi hmm to si úplně nemyslím, u ní už se nestresuju, ono jak člověk má druhý tak už to bere jinak ![]()
Nejím moc sladký ani limonády nepiju, stravu si při konení snažím držet ve zdravým duchu i když občas taky zhřeším, ale to není na denním pořádku a takhle jak spí trvá cca 14dní už
S tou zónou nevím, my tam měli předtím i syna na tomto místě a když usnul tak spinkal i 12h v kuse, ono je spíš problém že postýlku nemáme kam jinam dát.. ale je možný zme ona to vnímá jinak
@Karol1994 dříve jste nemuseli mít přesunuté věci doma. Například televize tvoří zónu. Jak kolem sebe tak i za zdí, kde je umístěna a také vertikálně tedy pokoj nad/pod. Dále se tvoří zóny u elektriky-zasuvek. Mi první noci malá nespala. Neměli jsme kam postýlku dát a mohla jsem ji mít jen vedle postele, tak jsem posunula postýlku asi metr od zdi a spala pak celou noc. Byla pomyslně mezi dvěmi zásuvkami ale od každé metr. Já ji měla někde u nohou (vedle postele), ale ona byla spokojena
. Být to tím nemusí, ale za zkoušku to stojí ![]()
Ahoj, to zní náročně. Někdy se spánkové vzorce u miminek mění, zejména pokud byly narozené předčasně. Zkus vytvořit klidnou a pravidelnou spánkovou rutinu. Před spaním může pomoci jemná masáž nebo koupel. Zkus taky sledovat, jestli je v místnosti dostatečně tma a ticho.
Pokud to nezabírá, můžeš zkusit tzv. „bílý šum“ nebo jemnou ukolébavku, která může pomoct s delším spánkem. Může také pomoci jemně zavinout miminko, aby se cítilo bezpečněji. Pokud máš pocit, že se situace nezlepšuje, nebo tě to hodně znepokojuje, poraď se s pediatrem. Hodně štěstí!
A nevadí jí světlo? Syn někde od 2 1/2 měsíce musí mit na spaní tmu
@ALIPELI máme zatmavovací závěsy a žádné světlo mi v ložnici nesvítí :/ ale na druhou stranu si říkám že přes den by se měla naučit spát při světle aby si nepřehodila režim.. no a zase na druhou, je světlo do 22:00 večer tak jestli jí nevadí to, při večerním usínání, ale syn byl taky narozený na léto a takový věci jsme neřešili, usnul za světla v půl 7 po večerní rutině a bylo, ale ona cca v 21:00-21:30 no 🙈
@Karol1994 píše: Více
Tak zkus zakrýt kocarek, třeba bude spát. Syn mi v postýlce přes den neusne, i když je tma. Prostě přes den auto nebo zakryty kočárek.