Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No nevím, já se řidím tím co píší na VZP. viz. https://www.vzp.cz/vyhledavani?…
U prvního jsem měla všechna vyšetření včetně podrobného ultrazvuku a echokardiografu (to prováděl dětský kardiolog) hrazené pojišťovnou, ale byla jsem riziková. Teď mi moje gynekoložka udělá ultrazvuk po 20. týdnu a můžu si zaplatit speciální podrobný ultrazvuk na odpovídajícím pracovišti, což mám v plánu.
@Elisaaa Není to tak. Záleží na tom, jak je těhotenství hodnoceno (resp. co doktor napíše). Při nízkém riziku opravdu není ten podrobný screening hrazený.
@Tiger-lily píše:
@Elisaaa Není to tak. Záleží na tom, jak je těhotenství hodnoceno (resp. co doktor napíše). Při nízkém riziku opravdu není ten podrobný screening hrazený.
Pokud vim, tak zakladni screening je hrazeny vsem. Pokud ten zakladni ukaze na nejaky problem, je to indikace k provedeni podrobnejsiho screeningu, ktery ale bude tez hrazen pojistovnou, protoze k nemu byl duvod. Pokud se jde rovnou na ten podrobnejsi, tak ano-bude si ho tehotna hradit sama-proc by na nej ale nizkorizikova rodicka jen tak chodila rovnou). A u vysokorizikove je hrazen. Takze-NE neni podrobnejsi screening potreba hradit si sam
Me druhy delal muj gynekolog a neplatila jsem nic. jestli teda myslite ten ve 22tt nebo tak nejak, tak ten hradi pojistovna
A mohu se zeptat v čem je rozdíl od normálního a podrobnějšího?
Upřímně mě ani nenapadlo, že bych na něj nešla, když mi to tam řekli jako hotovou věc. Jen mě zaráží, že vlastně jsem se nikde nedopátrala o co v tom podrobnějším má jít / jakou má výhodu.
@Kaci89 Ano, myslím tento.
Jen jsem právě narazila na to, že mi řekli, že se platí… Následně když jsem hledala na internetu, tak jsem zjistila, že si ho někdo platí a jiný ne. Právě v souvislosti s tím jestli je vystavená žádanka a jak adt
@Loren.P to je ale zvlastni.ani jsem od kamaradek neslysela, ze by si ho platily..prvni ano ale druhy urcite ne..
@Kaci89 Já právě taky ne. Žila jsem v tom, že se druhý nehradí
proto mě to překvapilo
@Loren.P Ono asi fakt záleží, kam jdeš. V nemocnici by zadarmo byt měl
Já jsem (vědomě) šla do soukromého centra, chtěla jsem tu konkrétní doktorku…
Ja byla vloni v Gennetu s zadankou na oba screeningy a neplatila nic, ale je pravda, ze jsme byli i v geneticke poradne, protoze vek a horsi vysledky krve.
@Ba-stet Ještě se asi poptám lidí po okolí, kde byli a jak byli spokojení. Ale bohužel moc matek tady nemám, konkrétně s malým prckem tak jednu, jinak starší maminky.
Právě že u nás je nejblíž Olomouc (60km od nás) a vůbec nevím kde jsou dobří
v tomto městě jsem byla v životě pouze párkrát.
Centrum kde jsem byla, tam mě poslala gynekoložka- dala mi leták a řekla ať se objednám na ten první screening. Recenze na různá centra v Olomouci jsem četla, ale vždy jsou dvě strany.
Na prvním screeningu bylo vše v pořádku a byli jsme spokojení.
Nevadí nám zaplatit těch 1000kč ono to tolik není, ale spíš mě zarazilo, že se mě vlastně ani nikdo neptal zda chci komplexnější vyšetření nebo co to vlastně znamená a rovnou mi poslali termín kdy mám přijít.
Je mi 23 a je to naše první mimčo, takže jsme s manželem dost zmatení ![]()
Co jsem cetla, tak od tohoto roku uz 2. screening neni pojistovnou proplacen
Taky jsem to zjišťovala a opravdu pojišťovny již druhý screening neproplácejí, hledala jsem ve svém městě nemocnici nebo zařízení, kde byl hrazen, ale všude je již za poplatek. Tak alespoň že ten první screening zpětně hradila pojišťovna z toho jejich úžasného programu Manažerka mateřství ![]()
@Leillinka podle informací stále lze mít screening hrazený pojišťovnou, ale je potřeba žádanka od doktora a v ní musí být konkrétní údaje.
Tedy pokud doktor uzná, že je screening medicínsky potřeba. Podle toho se to vyšetření pohybuje pod dvěma kódy pod jedním je vyšetření zdarma, pod druhým si jej musíte hradit sami. No a potom si zjistit kde by vám to dělali. Takže ve finále pokud vám to doktor rovnou nenapíše, tak je to dost složité.
@Loren.P No jo ale ten screening je opravdu potřeba jen při rizikovém těhotenství, to mi lékař nenapíše. Přitom je to jeden z nejdůležitějších ultrazvuků pro všechny, ale stejně do letáčků a na stránkách budou psát, že se jedná o nadstandardní, tedy nehrazené vyšetření. Ale až od minulého roku ![]()