Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mahdalka já bych s ním skočila na tu neurologii a tam ti doktorka řekne, jestli je to ještě v pořádku nebo je problém a podle toho uvidíš dál. Buď tě pošlou domů, že vše v pohodě nebo začnete cvičit a to čím dřív tím líp.
Sama víš nejlíp, co tvé dítě umí. Doktoři nejsou bohové a vojtovka není samospasitelna.
@Aletheia píše:
to máš jako s chůzí, jsou děti co chodí v 9 měsících, v roce, nebo i ve 22 měsících a rozhodně to neznamená že jsou „opožděné“
Dítě, který chodí ve 22 měsících pohybově opožděný je. ![]()
Já nevim, proč tak bojujete s tabulkama. Ať prostě poradí odborník. Že maminka tvrdí, že dítě pase koníky, neznamená, že je skutečně pase. Mě to v ordinaci tvrdila každá. Ono jde totiž nejen o kvantitu, ale hlavně o kvalitu.
Já právě na tu neurologii volala abych se objednala a sestřička mi řekla abych si rovnou přinesla od dětský i žádanku na rehabilitaci
Malej u doktorky nepředved nic, ležel na bříšku a hlavičku nezved.Sice preferuje pravou stranu, usíná na ní, ale otáčí se na podnětyy i na levou a dávám hospát na levý bok. Naše dětská říkala že to nenitak strašný ![]()
Dojdi si na neurologii, tam ti maleho prohlidnou a kdyz to uznaji za vhodne, tak vas poslou na rehabilitaci. Lepsi driv nez pozdeji, cim starsi dite, tim je cviceni horsi. Mne nepripadalo, ze by mala mela nejaky problem, ale najednou ve ctyrech mesicich zacala uklanet hlavicku do strany, chvilku jsem pockala, jestli se to nespravi, pak jsem sla za doktorkou, ta nas poslala na neurologii a odtud na rehabilitaci, nez nas objednali, tak jsme zacalu cvicit v sesti a pul mesicich a docela se s ni peru (uz ma svou hlavu a utika mi
). Podle rehabilitacni je ten uklon hlavicky nasledkem spatne kompenzovane predilekce a to na male neni nic videt, doktorka nikdy nic neresila a krome prvnich asi ctyrech tydnu zivota mi nepripadalo, ze by predilekci mela. Rehabilitacni prave rikala, ze cim driv se zacne cvicit, tim snaz se s tim deti vyrovnavaji a lip to funguje.
Buď ráda, že vás poslaly na kontrolu. Já si sama vyžádala rehabilitaci kvůli levostranné preferenci, nejdřív mi rehabilitační malého chválila jaký je šikulka a na kontrole po měsíci nám naordinovala Vojtovku. Jo a koníky pásl ukázkově.
Na neuro bych klidně šla, ale vojtovka mi přijde taky zbytečná..a na neuro to potvrdí, pokud uvidí, jak pase
@Karleon píše:
Sama víš nejlíp, co tvé dítě umí. Doktoři nejsou bohové a vojtovka není samospasitelna.
Vojtovka je zázračná metoda, mé dceři velmi pomohla. Ted krásně pomáhá synovi. Ano doktoři nejsou bohové nicméně mají trochu vetší znalosti
Jak už bylo psáno výše…nejde o kvantitu ale o kvalitu ![]()
@Aladina píše:
Dítě, který chodí ve 22 měsících pohybově opožděný je.Já nevim, proč tak bojujete s tabulkama. Ať prostě poradí odborník. Že maminka tvrdí, že dítě pase koníky, neznamená, že je skutečně pase. Mě to v ordinaci tvrdila každá. Ono jde totiž nejen o kvantitu, ale hlavně o kvalitu.
tak jsem totiž myslela slovo opoždený, stačí trochu napomoc a děti se posunou dále. V těžších případech cvičit vojtovku ![]()
a ano, myslím že se násilně probuzené 3 měsíční dítě nepodá tu KVALITU o které mluvíš
neříkala jsem ať nechodí k doktorovi - přečti si můj příspěvek ještě jednou ![]()
@mahdalka ahoj, myslím, že už jsme se v jedné diskuzi potkaly
Jsem taky názoru, že tabulky nejsou od toho, aby se plnily, ale náš malej ve třech měsících nepásl ani trochu, navíc měl predilekci, a tak jsme šupajdili na neurologický vyšetření a následně na rhb. Po měsíci a půl opravdu poctivýho a důslednýho cvičení pase parádně, ale začal fakt až po ukončeným 5. měsíci. Vojtovka je mýtus, nebolí to! Malej huláká akorát na cvičení, doma už je to dobrý. Ale je fakt, že ty „brečící cviky“ zabraly hodně efektivně a rychle. A to jsem se taky rozklepala, když mi oznámili, že jdeme na Vojtovku, teď je to úplně v pohodě.
A ještě jedna věc. Doktor by měl vyšetřit dítě pohledem (jak se chová na břiše a na zádech). Pak by měl vyšetřit polohové zkoušky a pak reflexy. Pokud tohle všechno umí dobře, tak sakra pozná, když je problém.
Ale uklidním tě Mahdalko, tohle obvoďák 100pro komplexně nevyšetří. Tím spíš bych byla ráda za neuroložku a eventuelně dobrého fyzioterapeuta s kurzem Vojtovy metody.
Ono 99%centům dětí „nic není“. Tak holt jednou budou trochu chodit po špičkách nebo budou mít kulatý záda nebo budou mít nějaké lehčí vadné držení těla. A nic z toho jednou nikdo nespojí s nerovnoměrným psychomotorickým vývojem v kojeneckém věku. Já bych i proto dítě raději cvičila. Ale je mi jasný, že takto tu odpovím jediná. Asi, že vím, vo co go.
A taky vím, že jsem si zase neměla pouštět pusu na špacír. ![]()
Pro klid bych tam klidně zašla, ale jak bylo psáno výše - moc bych se tím neznepokojovala. Mě kdyby někdo vzbudil, svlíknul a položil na studenou plínu a chtěl, abych předváděla akrobatický kousky, taky bych na něj hodila bobek a nejspíš bych se i rozeřvala ![]()
Naše dětská ani nechtěla, aby malej něco předváděl, jen se zeptala, co všechno umí a stačilo jí to.
Buď v klidu, sama nejlíp víc, co prcek umí a zda je to ok. Ve 3 měsících má času dost na všechno si myslím ![]()
Ale vždyť nemusí cvičit jen Vojtovku. Existují i další metody. Ale chce to vyšetření od neurologa. Pak se rozhodne. A poslední příspěvek @mahdalka vyznívá, že pohybově prďolka není úplně stoprocentní.
Jinak pokud dr. uzná že Vojtovka není nutná tak ji nepředepíše. Jsou i jiné metody cvičení.
@Aletheia píše:vážně, takže to znamená že nevystuduje střední školu, bude mít ZŠ, možná dokonce bude kriminálník
![]()
tak jsem totiž myslela slovo opoždený, stačí trochu napomoc a děti se posunou dále. V těžších případech cvičit vojtovku
a ano, myslím že se násilně probuzené 3 měsíční dítě nepodá tu KVALITU o které mluvíšneříkala jsem ať nechodí k doktorovi - přečti si můj příspěvek ještě jednou
Já se s tebou přece nehádám.
Pouze jsem napsala, že takový dítě je ve vývoji - pohybovém, opožděné. Nijak jinak tvůj příspěvek nenapadám. A proč píšeš o kriminálnících? Teď jsem vážně trochu mimo z tvé reakce. ![]()
Příspěvek upraven 07.01.14 v 21:07