Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosím o váš názor, protože víc hlav víc ví ![]()
Dnes jsem byla se synem na tříměsíční prohlídce. Cestou mi usnul v kočárku, takže u doktorky jsem ho musela vzbudit a byl nevrlej. Navíc neordinavala naše dětská, ale zástup, který je vždy v úterý a čtvrtek a tato doktorka malýho viděla dnes podruhý. Dala malýho na bříško a on ležel jak rozpláclá žába
přitom doma hlavičku zvedá, neříkám že stoprocentně, ale koníčky pase, hlavičku udrží a otáčí. Doktorka mi řekla, že neotáčí takhle v leže hlavičku a že už by se měl sám zvednout na předloktí. Navíc malej preferuje pravoustranu, takže nám hned napsala žádanku na neurologii a vojtovku
Přijde mi to trochu zbrklý, protože když jsme byli u naší doktorky mezi svátkama, ukazovala jsem jí jakl malej pase koníčky a ona mi řekla že je šikovnej
A že každý dítě má jednu stranu oblíbenější víc než druhou. Takže jsem byla dneska docela vykolejená a volala jsem tý naší doktorce. Řekla mi, že ona hned na rehabilitaci neposílá, že vždycky chvíli počká jestli to dítě nedožene, ale že jsem prej taková pečlivá, tak ať to pro malýho udělám, že mu to neublíží - prostě je janý, že tu doktorku na zástup nechtěla schodit. Já všude četla že tyhle mezníky jsou orientační a maminky se podle toho nemaj řídit, vždyť každý dítě je jiný a taky ne každý dítě chodí hned v roce, některý až v 15 mě. a nikdo je na vojtovku neposílá. Četla jsem tady i příspěvky některých uživatelek, který psali že se jejich dítě naučilo pořádně pást koníčky až kolem 5 měs. Mám se nějak znepokojovat? Chlap se zlobí, že mě jen zbytečně vystresovala. Mám si zařídit ještě další prohlídku u naší dětský? Nebo mám jít na tu neurologii a cvičit s malým vojtovku? Počkat že to dožene?
![]()
Tím, že půjdeš na neurologii, přece nic nezkazíš. Půjdeš k někomu, kdo psychomotorickýmu vývoji rozumí nejspíš líp než obvodní doktorka, ne? A pokud bude potřeba cvičit, tak čím dřív, tím líp.
@mahdalka
Tak na neurologiu skoc, ale Vojtu cvicit nemusis..dohodnes sa s doktorkou na neurologii, ze tomu date este cas..ja tiez dala malemu mesiac a dohnal to.. ![]()
za prvé nechápu tu doktorku, co by chtěla po rozespalém dítěti ![]()
za druhé - syn pořádně pásl až v pěti měsících, doktorka neřešila - musela by tam být větší opozděnost aby se to muselo řešit.
Já bych necvičila a zašla za normální dr., ono vojtovka není nic příjemného a dělat to pokud pro to není důvod je zbytečné.
to máš jako s chůzí, jsou děti co chodí v 9 měsících, v roce, nebo i ve 22 měsících a rozhodně to neznamená že jsou „opožděné“ ![]()
@mahdalka Zkus se klidně zeptat, na názor i jiné doktorky. Můj syn měl problém s ublinkáváním a pořád se to nelepšilo. Naše doktorka pořád říkala, že to je normální, tak jsem ho vzala k jiné doktorce a ta mi řekla, že se přejídá. Stačilo ho jen dřív urvat od jídla a byl klid. Někdy dvě hlavy ví víc než jedna ![]()
Já bych to nehrotila, náš zrovna patřil k těm pomalejším, chodili jsme na vojtovku, ale podle mého to žádné zlepšení nepřinášelo, dr. nás chválila i když jsme necvičili. Pak najednou byl ten daný problém dobrý (přestože reagoval pořád stejně, alespoň podle mého názoru) a mělo se začít cvičit něco jinýho. Přestali jsme tam chodit. Podle pozdější kontroly na neurologii je syn kromě lehké růstové hypotonie vpořádku.
A objednávala bych se na kontroly tak, aby tam byla vaše dr. Nechtěla bych, ani by ho prohlížela pokaždé jiná dr., která nemá návaznost v prohlídkách.
Na neurologii bych zašla a třeba ti tam řekou, že žádné cvičení není třeba. Já osobně jsem pro vojtovku jen v opravdu odůvodněných případech, když dítě má nějaký problém, ne když je trochu mimo tabulky. Za situace, kterou popisuješ, bych tedy asi necvičila.
Na neuro bych zasla, s Vojtovkou bych pockala, co rekne neurolozka.
Muj malej se taky vzdycky „predvadi“, ale doktorka se pta me, co dela doma a co umi a veri mi a sama rika, ze za pet minut nemuze videt to, co ja za cele dny…
Takze se nestresuj. Bude to ok ![]()
Hele, ja byt tebou tak tam jde a uvidis, co ti reknou. pokud vis, ze doma pase lip, nez co tam predvedl, tak je to pravdepodobne zbytecne, mam silny pocit, ze u nas cvici vojtovku silene procento deti, pritom v zahranici na me cumeli jak na puka, tam je rehabilitace jen pro fakt silne pripady.
spis byt tebou, tak tam jdu kvuli te preferenci jedne strany. nam maly v tomhle trochu "utekl' a museli jsme pak hodne pracovat na tom, aby se srovnal.
A co.na tu neuro zajit a mit dobry pocit, ze se doktorka pletla, ze je vse ok? A kdyz nebude, budes mit dobry pocit, zes to nezanedbala
sama pises vic hlav vic vi, my tveho syna nevidime a odbornici nejsme..
Podle me to pani doktorka nechtela zanedbat..rehabilitace myslim nikomu neuskodi..ale tase si myslim tak jak to pises ze kazde miminko je individualni..a nemusi past konicky presne ve trech mesicich..sama musis nejlepe vedet jak se chova kdyz ho das na brisko! a nebo si zajdi ke svoji dr kdyz tam nebude mit zastup..zbytecne se nestresuj!
Co má dohánět? Píšeš, že koníky pase… Možná to od zastupující Dr. je zbrklé, ale zase když zajdeš na neurologii a když pak začnete cvičit ( což malému neublíží ), tak budeš mít jasno a čisté svědomí. Když tam nepůjdeš, budeš pořád pochybovat, když už teď si nejsi jistá. Za ty nervy by mi to nestálo a šla bych tam.
Příspěvek upraven 07.01.14 v 20:54
Šla bych na neurologii (abych neměla pocit, že jsem něco zanedbala), ale domluvila se tam, že chci s Vojtovkou ještě počkat a dát mu čas. Ona je tahle metoda docela drasťárna - musí se cvičit několikrát denně a děti u toho dost pláčou… Já takhle zbytečně mučila syna pár dní (nepřetáčel se na čas podle tabulek) a než mohla zafungovat Vojtovka, začal se přetáčet sám…
No asi mela opravdu chvili počkat a ne hnedka vojtovku
…kazde dite ma sve tempo, to neznamena hned, ze je v necem chyba, mala taky preferovala pravou stranu a to s ni chodim na neurologii, pac je nedonosena a sami tam pockali, jestli se to upravi, nakonec se vse upravilo…podle mych zkusenosti od me sestrenice na tebe budou na te neurolce cucet, jak na svaty obrazek, co tam delas…
urcite není na miste se stresovat, asi pani doktorka je vice ve stresu ![]()
@mahdalka bych chtěla vidět doktorku, jak by pásla chvíli po probuzení. ![]()
Myslím, že vojtovku cvičit nebudete, protože vám na neurologii řeknou, že není potřeba. Ty malýho vidíš nejvíc, takže víš, co umí. ![]()