3 roky - sám nejí, nepije z hrnečku, málo pije
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Tak jinak. Nemáš čas na to hlídat ho zda se napije pokud si sám umí říct že má žízen tak mu hrniček nachystám a když se chce napít tak at se napije a hrneček odloží. já neříkám že ty konkrétně jsi lenivá. ale muj synovec pokud jsi to četla je na tom daleko huře a když je semnou tak normálně z hrnečku pije. ukázala jsem mu že flašku hážu do koše jo parkrád tam koukal ale nenašel a jak se pdo třech hodinách rád z hrnku nabumbl. Jenže když jsem pŘišla k segře bohužel už flašku měl. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho se ho to snažíš učit? Pokud až teprve tet tak je to fakt pozdě. dala bych ho tetě babičce možná to dělá naschvál protože ví že ty ho nakrdíš. Kup si pytle do koše nebo plachtu dej ho sednout ke stolu tu plachtu dej na zem dej mu třeba jogur a těch 10 15 min to tě nezabije. Tím nic nezkazíš
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@boball Do školky nám ho nevzali, v té době nechtěl chodit na nočník, teď už chodí alespoň doma. Jinak ano, rozjije to ze všeho i když má hrnek s pítkem, tak to třeba cachtá po stole. Dělá to i s láhví, obrátí špuntem dolů a klepe o stůl, nebo nalévá do hraček, má s tím prostě spoustu plánů, ale pití až v poslední řadě. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@boball Do školky nám ho nevzali, v té době nechtěl chodit na nočník, teď už chodí alespoň doma. Jinak ano, rozjije to ze všeho i když má hrnek s pítkem, tak to třeba cachtá po stole. Dělá to i s láhví, obrátí špuntem dolů a klepe o stůl, nebo nalévá do hraček, má s tím prostě spoustu plánů, ale pití až v poslední řadě.
Je mu přes tři roky, pokud je zdravý, tak mi nepřijde běžné, aby schválně opakovaně vyléval vodu z hrnku
Pokud tedy potom přijde tvá adekvátní reakce.
Mluví? Dá se s ním domluvit? Řekne ti, co se mu mele v hlavě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nie je smadny. Moja trinastmesacna to robi doma cely den. Vylieva jak flasku tak hrncek, snazi sa namocit do toho ruky. Nedovolim, zoberiem jej to. Pride tato domov, da jej hrncek, a ona sposobne pije, ani kvapka jej neukvapne. Preco? Medzicasom vysmadla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je ale rozdil 13m a něco málo přez 3 roky! Jou tu 3 možnosti 1. Dělbá to naschvál. 2. Prostě to nechápe.3 nebo je vyčuranej. Jinak to nevidím. Poslední rok je povinej ve školce když nebude zvládat normu bohužel muže dostat odklad. 1 rok praxe ve školce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja si myslim ze aj trojrocny by pochopil ze sa s pitim nema hrat, keby mu bolo zabavene vzdy ked zacne blbnut.
Ja to este u slecien riesim stavnatym ovocim a polievkami, ked nechcu pit, aby aspon nejaku vodu mali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jenny.fields Ano, je zdravý a mluví, ale je hodně svéhlavý. On si řekne co by rád, ale když chceme vysvětlit proč udělal to a tamto tak nejradši odpovídá „ale notak“ Nejsme doma žádné měkoty, naopak ho umíme pěkně oprdnout když je to potřeba. V první řadě ale vede rozumná domluva, ta však nikam většinou nevede.
- Citovat
- Upravit
@Bábi Zlopočasná
Včas mu vždy zabavíme, dostane vynadáno, utěrku a musí vše utřít. Ovocem se to taky snažím řešit, má rád kiwi, hrozno, jahody, ale nemyslím si, že je ideální aby místo půl litru tekutiny snědl půl kila ovoce. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@jenny.fields Ano, je zdravý a mluví, ale je hodně svéhlavý. On si řekne co by rád, ale když chceme vysvětlit proč udělal to a tamto tak nejradši odpovídá „ale notak“ Nejsme doma žádné měkoty, naopak ho umíme pěkně oprdnout když je to potřeba. V první řadě ale vede rozumná domluva, ta však nikam většinou nevede.
Ale no taaak
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No každopádně to maj maminky dost těžký. Když to nejde po dobrém a ani pozlém tak je každá rada marná je to bud a nebo. Taky jsem bojkotovala s pitím nechtěla nic jiného než čistou vodu! Prostě jsem dala čaj a hotovo. To to děcko donutí se nabumbat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Netvrdím, že jsem ukázková matka a že nejsem líná, ale chceš mi tvrdit, že když syn se vzteká u jídla, že si nechce sám nabrat, tak je to moje vina? Když před něj postavím talíř/misku tak na to zírá a mám teda nebýt líná a koukat se na něj, jak mu jídlo vystydlo, protože líná matka raději jde a nakrmí dítě sama? Sám jen opakuje „budeme papat“ a když mu řeknu „tak si vezmi“ dočkám se odpovědi „ne ja neci“. To samé s pitím. Nemám mu teda dávat jako líná láhev, aby se napil, ale raději koukat, jak to všude rozlije, máchá v tom ruce, kostičky a nic nevypije? Když mu důrazně zakážu si s tím hrát a neposlechne, tak ho třeba plácnu po ruce a spustí se řev, ale pití bojkotuje. Víš, já nemám jedno dítě, takže nemůžu celý den jen vytírat byt, dokola ohřívat jídlo a zírat, jestli si někdy vezme. Navíc i kdybych na to měla čas, tak už mám doma asi třetí koberec, protože pečlivě rozlije i když je v hrníčku sotva decka vody.
No, já si myslím, že přesně to, co píšeš, bys udělat měla. Zvlášť, co se jídla týká. Protože Tvůj syn to cítí, že mu jídlo nenecháš vystydnout a že ho nakonec nakrmíš. Pěkně toho všeho, co jsi popsala, využívá!! Psala jsem už na začátku, že u toho pití bych byla benevolentnější a klidně mu to dávala do flašky- ale nabízela bych aspoň trochu přijatelné tekutiny- vodu, čaj.. V tomhle si děti vybírat moc nemůžou- některé by pak jedly jen čokoládu a pily jen kakao. To je na nás dospělých, CO jim nabídneme. Jinak s tím jídlem - posaď ho dál od stěn a rozhodně někde, kde nemáš koberec- a klidně mu to vystydnout nech. Důležité je, aby jídlo bylo tepelně upravené, ne nutně teplé. Když vytrváš, jistě si místo smrti hladem vybere možnost, že se nají sám a bez divadla.. JSOU MU TŘI a nemá vadu motoriky- jen Tě VYUŽÍVÁ!!! Mimochodem: já už mám kluky velký a občas jsme, ano, měli špenát na zdi(omylem).. Kdyby mi jídlem házeli schválně, jedli by v koupelně do doby, než by s tím přestali.. A zvlášť v tomhle věku - vždyť už by mohl chodit do školky!!
KoNKRÉTNĚ: za to, že se vzteká, nemůžeš, to je jasný. Za své reakce ano. Pokud mu jídlo sebereš, když řekne „NECHCI“, příště bude vědět, že to má říkat jen pokud opravdu nechce a ne jako manipulaci. Když pochopí, že se má najíst sám, jinak to odneseš a bude mít hlad, bude jíst v pohodě. Proč by se snažil, když Tě namanipuluje, kam potřebuje???
Příspěvek upraven 19.10.13 v 09:47
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@boball Do školky nám ho nevzali, v té době nechtěl chodit na nočník, teď už chodí alespoň doma. Jinak ano, rozjije to ze všeho i když má hrnek s pítkem, tak to třeba cachtá po stole. Dělá to i s láhví, obrátí špuntem dolů a klepe o stůl, nebo nalévá do hraček, má s tím prostě spoustu plánů, ale pití až v poslední řadě.
Promiň, ale čím dál víc si myslím, že je to hodně o Tobě a o tom, jak máte nastavené hranice. To, co popisuješ, by bylo přijatelné tak do roka a půl, ale tříleté dítě nechat tohle dělat?? Jedna věc je pití a jiná věc jsou přelívací hry- ty se hrajou v koupelně nebo v kuchyni, s jinou vodou a jinýma nádobama. Pít je potřeba, máma nabídne co půl hodiny a pak se to uklidí nahoru-pokud s tím zlobí. A tečka.. nebo ne?? Je to hodně individuální, vím, ale promne osobně by bylo to, co popisuješ, naprosto nepřijatelné.. třeba i proto, že to působí problémy oběma stranám, což popisuješ sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jenny.fields píše:
Dala bych mu lžíci a něco, co se snadno nabírá a jez. To samé s vidličkou. Nechceš, nejez. Hlady neumře. Mlíko bych dávala jen ráno, přes den nabízela vodu nebo něco jiného nesladkého.
A začala bych i se sebeobsluhou v oblékání od jednoduchých věcí. Samozřejmě motivovat, ale nenechat ze sebe dělat služku.
@jenny.fields píše:
Ještě jsem chtěla napsat ohledně toho pití z hrnku. Pokud to vyleje, speciálně pokud blbne a vylije to, tak musí vzít hadr a utřít. Pokud se přitom polije, tak si musí vzít suché věci, převléknout, mokré dát sušit.
s tímhle naprosto souhlasím. možná ještě místo lžíce vidličku? napichování je většinou baví více, než lžíce..?
a že mám bohaté zkušenosti. první jedl všechno, ale i teď v 6 by nejradši, aby ho někdo krmil. v podstatě jsem ho krmila do 2 let, polívkou do skoro 3, než jsem pochopila, že je to jeho pohodlnost a taky moje, že raději ho nakrmím, než abych musela uklízet. (on teda je motoricky hodně pozadu, ale na jídlo to pořád stačilo..). Teď vím, že jsem ho měla nechat dříve, v podstatě mě k tomu donutilo přijetí do školky.. Druhé dítě zas nejí. Teda, když jí, jí přímo ukázkově, čistě, nádherně, lépe než 6leté. jenže on prostě nejí, je z těch dětí, kterým se říká čichač
takže od něj zas vím, že když se dítě trucne a nenají se, hlady nezemře.. prostě bych dítě nechala s jídlem, ať si poradí. uklidit se po tom holt musí. že mu to vystydne - no a co? dítě potřebuje jídlo tepelně zpracované, nikoliv teplé a mraky dětí teplé vlastně nejedí vůbec. plus na jídlo je u nás hodina. potom jídlo beru. nenajedl ses? fajn, budeš mít hlad.
pití - polévání a blbinky k hrníčku prostě patří. můj starší v něm koupal dudlíky (když mu byly dva roky, ), mladší zas auta, házel tam kde co.. umýval tím stůl,.. to utírání se mi líbí moc! my tohle praktikujeme u jídla, nevím, proč mě nenapadlo i tohle. (jednou v jeslích rozházel mladej rýži a musel si jí zamést
myslím, že si to sakra pamatuje, protože od té doby jídlo po zemi schválně nehází..)
CO zkusit hrníček (normální) a brčko, na začátek, pro upoutání pozornosti? nebo nějaký hezký hrníček, co si sám vybere, s oblíbenou postavičkou,..?
moje starší pilo jednou týden pouze mléko (ale on byl nemocný, tak jsem ho nechala..). po týdnu ho měl tak plné zuby, že začal pít čistou vodu, kterou do té doby do pusy nevzal. (byly mu 2)
čaj s medem by nevypilo ani jedno mé dítě, a ani si nemyslím, že je to dobrá tekutina, na kterou ho učit.
přes den bych pro udržení pitného režimu klidně tu lahev s ventilkem nechala, a hrníček bych zkoušela vždycky u jídla, nebo před nebo po jídle, s dozorem
zpočátku.
jinak mi věř, že ai žízní 3leté neumře. Náš mladej na silvestra/nový rok, když mu byl rok, nejedl a nepil 24 hodin. prostě to nešlo. byla jsem uplně mimo, už hysterická, na manželova slova o tom, že on není blbej, že mu nic není, jsem reagovala řevem.. načež se mladej napil, najedl a bylo to. nestalo se mu vůbec nic. dneska mám pocit, že to byl test, co maminka snese..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Agáta13 píše:
KoNKRÉTNĚ: za to, že se vzteká, nemůžeš, to je jasný. Za své reakce ano. Pokud mu jídlo sebereš, když řekne „NECHCI“, příště bude vědět, že to má říkat jen pokud opravdu nechce a ne jako manipulaci. Když pochopí, že se má najíst sám, jinak to odneseš a bude mít hlad, bude jíst v pohodě. Proč by se snažil, když Tě namanipuluje, kam potřebuje???Příspěvek upraven 19.10.13 v 09:47
souhlas! i když vím, jak je hrozně těžké tohle udělat, sama jsem to pochopila u prvního taky pozdě - vlastně až vidina té školky mě donutila začít tvrdě prosazovat samostatnost!
a druhý zas jíst opravdu nechce. takže prostě nejí ![]()
ale děti jsou hrozně chytré a vyčíhnou si, jak na maminku, jak jí vmanévrovat a manipulovat, aby dělala, co chtějí. moje děti takhle třeba perfektně ovládají babičku. Já už jsem to prokoukla.
věř mi, že se ti to vyplatí. Nočník je taky kapitola sama pro sebe, co já si vyslechla, když oba se to naučili až ve 2,5 letech (ale oba přesně a během jedineho dne), dudlík to stejné, 2r6m..
a to pití - prostě mu dáš napít ty - kdybych dala mladýmu doruky hrníček, taky mi polije podlahu, umyje hračky.. napije se, byť si jen cucne, a pití se dá na linku. nikdy děti nemají doma pití k dispozici tak volně, aby s tím mohly dělat blbiny. když udělají, musí to za trest uklidit. (jednou nalily pití do lega
od té doby si pamatují.. )
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nataša jj, souhlasím
to není o nějakém omezování dítěte, ale o nastavení hranic pro dobro všech. Navíc děti hranice potřebují. Jen je potřeba, aby se dítě naučilo fungovat, kdy má a zároveň vědět, že má prostor i pro srandičky a vlastní nápady (vždyť po jídle fakt může jít přelívat vodu do lavoru, to není problém). Jde o to, aby nebyl problém, když je potřeba někam odejít, na návštěvě, na dovolené atd., je dobré moct s dítětem bez zvláštních obav absolvovat dovolenou, vodu, kolo, stan.. ve 3 letech jsme brali kluky pod stan do chorvatska, od 2 a čtvrt na loď a na lyže a není možný, aby dítě dělalo fóry s jídlem.. Na druhou stranu oba rádi ráno pili teplé mléko z lahve s dudlíkem (ale nevynucovali si to), mně to nijak nevadilo, tak jsem jim v tom nebránila ještě v první třídě
Pak je to prostě postupně přešlo samo.. Takže shrnuto- jde o to, aby neopodstatněné výmysly a manipulace kohokoli z rodiny(v tomto případě dítěte) neomezovaly a neprudily její zbylé členy.. Aspoň u nás jsme z toho vycházeli a musím říct, že kluci jsou fajn, v rámci puberty ochotní pomoct a ohleduplní- a zatím dělají převážně radost..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit