Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, v pátek jsem byla na ultrazvuku ve 31 tt a doktor nemohl prckovi dobře změřit hlavičku, protože místo toho, aby byla kulatá, tak byla oválná. Prý je taková, protože je tam malej dost natěsno. Pořád mi to vrtá hlavou. Jak se tam vleze když už teď je tam natěsno? Podotýkám, že váhový odhad má 1337, takže je to fakt prceček. Tuším, že se ta pánev ještě do porodu trochu roztáhne, ale i tak co si o tom myslíte?
A proč si se neptala rovnou na místě a doktora? Dle mého, kdyby byl nějaký problém, tak Ti to řekne rovnou a nebo to chtěl zkontrolovat pozdějc.
Ale chápu, že člověka některé otázky napádají až pozdějc, ale taková tá první otázka „Jak se tam má vejít, když má být ještě jednou tak velký a má tam byt ještě skoro 2 měsíce?“ by mě asi napadla automaticky.
Snažila bych být v klidu a nebo bych to řešila s gynekologem na klasické prohlídce, resp. bych zavolala dřív kdyby byl termín za dlouho.
@iwa83 V tu chvíli mi to vůbec nebylo divné. Doktor byl v klidu a působil, že je vše v pořádku a bývá to tak normálně. Ani manžela nenapadlo se na to zeptat, a to chlapy spíš napadne řešit takové technické věci.
V klidu jsem, snažím se věřit svému tělu. Jen mám ráda dostatek informací.
@zuzikka Tak zavolej svému doktorovi. Oni jsou určitě zvyklí na „divné“ otázky
Jinak pokud byl doktor v klidu, tak bych to dál neřešila. Kdyby byl problém, zpozorněl by a určitě by k tomu něco řekl.
Mě taky řekl, že mám nějaký výrustek na placentě (asi jak začalo těhotenství jako dvouvaječné) ale že to teď jako problém nevidí, jen že to mám přizvukovat na velkých UTZ ať se to vždy zkontroluje. Doma mě chytla panika a strach. Ale říkám si, že kdyby byl nějaký problém, že to budou kontrolovat intenzivnějc…
@zuzikka píše:
Ahoj, v pátek jsem byla na ultrazvuku ve 31 tt a doktor nemohl prckovi dobře změřit hlavičku, protože místo toho, aby byla kulatá, tak byla oválná. Prý je taková, protože je tam malej dost natěsno. Pořád mi to vrtá hlavou. Jak se tam vleze když už teď je tam natěsno? Podotýkám, že váhový odhad má 1337, takže je to fakt prceček. Tuším, že se ta pánev ještě do porodu trochu roztáhne, ale i tak co si o tom myslíte?
Ahoj,
tohle jsem ještě neslyšela, že by se doktorovi něco nezdálo a přesto to dál neřešil. Zavolej mu, jak to myslel - že jsi v te rychlosti se na to nezeptala a ted ti to vrtá hlavou. ![]()
Hodně holek si vymyslí, že třeba necítí celý den pohyby a jdou na UZ na pohotovost a při te příležitosti se zeptají na názor lékaře tam, aby měli i jiný názor ![]()
Přeji, aby to bylo v pořádku.
A kolik mas cm od pupiku dolu?? Meril ti to doktor?
Moje obe deti meli v brise malo mista, byla jsem kvuli tomu sledovana v rizikovy poradne. Sla jsem rodit s brichem odpovidajicim 31tt. A obe holky jsou uplne v pohode. Jen starsi mela lehky problem s nozickama, jak je nenohla v brisku narovnat. Takze jsme ji je pul roku protahovaly a dobry.
@vertunka píše:
A kolik mas cm od pupiku dolu?? Meril ti to doktor?Moje obe deti meli v brise malo mista, byla jsem kvuli tomu sledovana v rizikovy poradne. Sla jsem rodit s brichem odpovidajicim 31tt. A obe holky jsou uplne v pohode. Jen starsi mela lehky problem s nozickama, jak je nenohla v brisku narovnat. Takze jsme ji je pul roku protahovaly a dobry.
To nevím, neměřil.
A dozvěděla ses důvod proč jsi měla tak malé bříško? zajímalo by mě jak se stane, že už prostě víc nenaroste.
Můj prcek má hlavu taky úplnou šišku a dr. ji normálně měří
Můj ji má šišatou, protože je koncem pánevním a hlava se cpe pod žebrama, kde není tolik plod. vody, voda je spíš dole, tak mu na hlavu všechno tlačí.
@Eridana jako nakonec ji taky jakžtakž změřil, ale říkal, že by měla být spíš kulatá..
@zuzikka píše:
To nevím, neměřil.
A dozvěděla ses důvod proč jsi měla tak malé bříško? zajímalo by mě jak se stane, že už prostě víc nenaroste.
No nedozvedela. Doktori mi akorat rekli, ze proste nekdo to tak ma. To telo proste to tehotenstvi nezvlada a nema kde brat. Do me cpali vitaminy horem dolem ale proste nenarostlo.
@vertunka píše:
No nedozvedela. Doktori mi akorat rekli, ze proste nekdo to tak ma. To telo proste to tehotenstvi nezvlada a nema kde brat. Do me cpali vitaminy horem dolem ale proste nenarostlo.
hm..
jako krevní testy mám luxusní, nechybí mi ani železo, bříško stále narůstá, váha taky. Před těhot. jsem měla 47 kg, teď mám +12 kg. Asi to u mě nebude tak hrozné si říkám.
@zuzikka píše:
hm..jako krevní testy mám luxusní, nechybí mi ani železo, bříško stále narůstá, váha taky. Před těhot. jsem měla 47 kg, teď mám +12 kg. Asi to u mě nebude tak hrozné si říkám.
47kg? To je na dospelou zenskou dost malo. Mozna proto mas male brisko.
@vertunka píše:
47kg? To je na dospelou zenskou dost malo. Mozna proto mas male brisko.
tak jsem docela drobná.. ne vyloženě malá, ale drobná. Holt s genama těžko něco provedu ![]()
@zuzikka píše:
tak jsem docela drobná.. ne vyloženě malá, ale drobná. Holt s genama těžko něco provedu
Jasny no. Ale to bude podle me duvod i toho maleho briska. Kazdopadne si s tim nelam hlavu, oni si te pohlidaji
.
@zuzikka píše:
Hlavně ať se dostaneš nad 2500.
Oválná hlavička a dost na těsno… Hmm, zhodnotil to jen takhle. On jediný ví, proč ti dal tak málo informací a měl ti to říct, máš na to zcela právo. Trvej na tom a určitě bych ho kontaktovala.
Tím, že má malej v děloze dost málo místa dochází k deformitě lebky, což může vést k ploché nebo šišaté hlavičce. I tohle se dá řešit ale až po porodu, existují různé rehabilitační cvičení, polohování nebo ortézky. Zda se ti pánev do porodu ještě roztáhne toho se neboj, určitě ano. Pokud by tam měl ale pořád málo místa mohlo by dojít k předčasnému porodu nebo císařskému řezu a jiným komplikacím. Zjisti si u něj Vážně více informací, přeci jen ví o tobě více, ať ti to nevrtá hlavou. Ale vrtá ti to správně. Hodně štěstí.