Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@MyselfAndMe protože mi řekli že se to při IVF obejde. Že to řešit nebudeme. ![]()
@V1616 píše: Více
Já mám taky protilátky. Léčbu mi nenabídli, že IUI a spíš IVF. Přitom se léčí kortikoidy a jsou i jiné možnosti. To řekli, že je svinstvo, přestat spolu spát, aby protilátky klesli řekli že taky ne, že jsem stará na čekání, kdy to klesne. Ale otěhotněla jsem 3 týdny na to, přirozeně (a půl roku předtím taky přirozeně), bohužel teda biochemka obě.
Přestali jsme spolu spát mimo plodné dny (sex ano, ale ejakulace mimo), došla jsem si na odběr plazmy (kde jsou protilátky) a styk plánujeme opravdu co nejblíž ovulaci, aby spermie dostali šanci na přežití než se dostanou k vajíčku. Hned ten první měsíc se tedy zadařilo. Teď se uvidí, jak dál, kdy otěhotním příště.
@MyselfAndMe to je hezké, že slyším že to jde i přes protilátky. No já jsem domluvená na imunologii, že pokud budu chtít předepíše mi na 3 měsíce kortikoidy a sex s kondomem. Otázka je, zda se to pak hned nevrátí třeba zase zpět…?
Držím moc palce, to se Vám určitě zase brzy povede a už to výjde. Asi nejsou nějak silné ty protilátky, nevím.
Na jakém odběru si je můžu já zjistit, dělají to v Synlabu? Já jsem to tam nikde nenašla. To je nějaký odběr plazmy? Moc děkuji za informace.
@V1616 nebo muzete zkouset IUI, pokud jde jen o tento problem a problem trochu horsich spermii. Tim muzete prokladat prostoje skoro vzdy.
Taky jsem mela protilatky a otehotnela (zamlkle, ale to uz mi bylo 42, takze zamlkle je casta vec)
@Petra Star ale při IUI se to prý neobejde, nebo ano? Jen při IVF říkali ![]()
No, měla jsem celkem vysoké, kolem 120 jednotek, kdy norma je do 55., hraniční hodnota do 65 jednotek tuším.
Dělali to v CAR, moje krev, sperma partnera.
Jojo, proč by nabízeli léčbu, z toho jim moc žádný peníze nekoukaji, narozdíl od IVF. 🤷
Může se to obejít. Hodně žen má ty látky hlavně v cervikálním hlenu, když dají sperma do dělohy, obejde se to. Ale pakliže je hodně protilátek o v krvi, tak se to nedá obejít vše. Na druhou stranu ale zase dost přiblíží ty spermie k vajíčku, takže je protilátky nestihnou třeba zlikvidovat všechny.
@MyselfAndMe píše: Více
No, ale podle mne zůstanou nějaké spermie zvenku na tom vajíčku. Tak je otázka, co to udělá s tim vajíčkem, když na ty spermie budou ty protilátky útočit.
@Bohyně Héra píše: Více
Do vajíčka se dostane jedna spermie. A určitě se tam nedostane ta, na které už bude navázaná protilátka, protože by byla poškozená.
S vajíčkem to neudělá nic, ty protilátky neútočí na vajíčko.
@MyselfAndMe píše: Více
No ale ty co se tam nedostanou, tak některé z nich zůstanou nalepené venku.
Proto mi bylo řečeno, že se d~lá geneticjé testovábí jen s icsi.
@MyselfAndMe škoda že nevím tu hodnotu. Tu mi nikdy neřekli. Bylo jen psáno pozitivní. ![]()