Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@argotka Věky dětí jsem vypisovala na předešlé stránce.
Jinak já to beru ze svého pohledu, že na nás není nic zajímavého, jen těch dětí je víc. A myslím, že to vidíš moc divoce
Organizace být musí, o tom žádná, jakmile se člověk zajede, je to ok.
Organizačně jak kdy, to jsem taky popisovala hned někde na začátku diskuze. Musela jsem si vyrobit tabulku, abych věděla, kdo s kým jde, koho mám kde vyzvednou. Září je u nás vždycky takový šok a návrat do reality po prázdninách ![]()
Nejlbější je nemocnost dětí. Stačí, když si to předá polovina a když se sotva uzdraví, donese někdo něco jiného, není mi z toho veselo a při zakašlání mi pak vstávají vlasy hrůzou na hlavě ![]()
Ale jinak jsme úplně normální, obyčejná rodina ![]()
@s.y.p.t.a Páni, já koukám, další 10ti násobná máma
Já jich mám polovičku, jdu se zahrabat
Jak máte děti staré a jaký je poměr kluků a holek?
Jinak ano, u nás taky vedou bunkry…Pořád hledám, kde se mi zatoulaly židle, peřiny a deky ![]()
@Ronja píše:
@monrom jo, tos myslela Fofrníka a to můj muž není. Jak už někdo psal, oni mají dvojčata 3×, zato ale s větším rozestupem, než myNic se nestalo. Mě by zase silně zajímala fofrníkova manželka
Tebe tady dali dokupy s Fofrníkem?
To je dobrý
![]()
@s.y.p.t.a Jeeee, 10 dětiček
Mohu se také zeptat, jak jsou dětičky velké?
@Ronja Máma byla doma, táta chodil do práce. Ku podivu si víc pamatujeme, že si s námi občas zablbnul. Kdežto máma nikoliv.
ačkoliv třeba máma tvrdí, že se ke všem chová stejně, tak my to cítíme a vidíme jinak. Ale tam jsou i tedy hlubší problémy. My jsme si třeba nikdy s mámou nerozumněli, víc společného mám s tátou. Ale taková ta obyčejná věc jako pochvala, člověku chybí a chyběla. a Co budeme povídat spoustu toho máme zakořeněno v sobě.
Já se třeba snažím hodně vyvarovat tomu, abych nedělala určité věci stejně. Takže my si doma hodně povídáme, hodně chválím, a hodně říkám jak je mám ráda, a jak jsou šikovní.
tudíž on pohled rodiče a pohled dítěte, je jiný.
@Lussye píše:
@Ronja Máma byla doma, táta chodil do práce. Ku podivu si víc pamatujeme, že si s námi občas zablbnul. Kdežto máma nikoliv.ačkoliv třeba máma tvrdí, že se ke všem chová stejně, tak my to cítíme a vidíme jinak. Ale tam jsou i tedy hlubší problémy. My jsme si třeba nikdy s mámou nerozumněli, víc společného mám s tátou. Ale taková ta obyčejná věc jako pochvala, člověku chybí a chyběla. a Co budeme povídat spoustu toho máme zakořeněno v sobě.
Já se třeba snažím hodně vyvarovat tomu, abych nedělala určité věci stejně. Takže my si doma hodně povídáme, hodně chválím, a hodně říkám jak je mám ráda, a jak jsou šikovní.
Tohle taky takhle beru, a to jsem ze dvou dětí, takže o počtu dětí to opravdu není. Vím, že nedělám vše 100%, všichni děláme chyby, ale prostě vím, čeho se chci při výchově dětí vyvarovat… Nechci to tady moc rozmazávat, jsou to osobní věci, ale v tomhle ti opravdu rozumím. Ať se vám daří ![]()
@Lussye píše:
@Ronja Máma byla doma, táta chodil do práce. Ku podivu si víc pamatujeme, že si s námi občas zablbnul. Kdežto máma nikoliv.ačkoliv třeba máma tvrdí, že se ke všem chová stejně, tak my to cítíme a vidíme jinak. Ale tam jsou i tedy hlubší problémy. My jsme si třeba nikdy s mámou nerozumněli, víc společného mám s tátou. Ale taková ta obyčejná věc jako pochvala, člověku chybí a chyběla. a Co budeme povídat spoustu toho máme zakořeněno v sobě.
Ona to ale byla i jiná doba, fakt. Já mám mámu zlatou, jsem ze dvou dětí a nedávno jsme se se sestrou shodly, že NIKDO kolem nás neměl tak hodnou mámu, jako my. Ale nějaké pochvaly dětí, to se prostě nenosilo, důležité bylo, aby si děti „o sobě moc nemyslely“. Ty mámy za to nemůžou, samy v tom takhle vyrostly.
Dneska to hodně lidí bere spíš v opačném extrému a to taky není dobře.
Já se snažím, aby holky věděly, že pro mě jsou naprosto nejlepší a báječný a budu je vždycky milovat, ať se stane cokoli. Ale že to neznamená, že jsou o něco lepší a báječnější než kterýkoli jiný dítě.
@pe-terka píše:
Tebe tady dali dokupy s Fofrníkem?To je dobrý
![]()
Jo, to by byl hukot, jejich 7 a našich 5 a z toho 5 párů dvojčat.
To by bylo teprve na televizní dokument
![]()
@Ronja píše:
To by bylo teprve na televizní dokument![]()
![]()
@Ronja to je pravda, za našeho dětství byl prostě společenský přístup k dětem a k výchově jiný..V něčem lepší, v něčem horší…A ti rodiče v tom modelu žili
I když výchovné vzorce se lišily podle charakteru jejich povah a zvyků.
my jsme s nejstarší dcerou nedávno koukaly na jakýsi staré Bakaláře, bylo to hodně o rodičích a dětech. Taky se nám zdálo, že ty děti tam moc peskují…Ale tak to prostě bylo…Na druhou stranu, děcka měly větší respekt, než mají ted.
@Ronja Však to já holkám také netvrdím, že jsou nejlepší na světě. To určitě ne. Jen chci aby měli ke mě tu důvěru, a aby se prostě nebáli z čímkoliv přijít. To prostě tam u nás není, chybí. a je a bylo tam na každý dítě jiný metr.
Taky netvrdím, že mít kopu dětí je špatný. Jen píši, že po této zkušenosti mi 2 děti bohatě stačí. a radši budu mít jen 2 děti, než to brát tak, že uživím 2 užívím, 3, když uživím 3 tak uživím i 4.
Rodiče nám dali co mohli, a určitě se nás snažili vychovat v nejlepším svědomí. jen se prostě né všechny „povedli“
Naši tu nejmladší už nezvládli. od nejstarší a nejmladší je 20.let rozdíl. a je na ní vidět, že už na ní neměli síly, jak psychické, tak fyzické. Proto si myslím, že by měl mít každý tolik dětí nakolik má a to né jen materiálně. Samozřejmě, že nemůžeme srovnávat dětství v 80-90 letech a dětství v letech 2010-2020. Ale jak říkám, já po zkušenosti co mám zůstanu u 2 dětí. Kdyby přišel zázrak tak by byli 3 a více. Ale dobrovolně bych do toho nešla. Dala jsem pouze pohled jednoho dítěte co vyrůstal z mnoho sourozenci. Je jiný, než si i naše máma myslí. Jen jí to určitě říkat nebudeme, pač by jí to mrzelo a my jí máme i přes všechno to rády.
@fragola píše:
Tohle taky takhle beru, a to jsem ze dvou dětí, takže o počtu dětí to opravdu není. Vím, že nedělám vše 100%, všichni děláme chyby, ale prostě vím, čeho se chci při výchově dětí vyvarovat… Nechci to tady moc rozmazávat, jsou to osobní věci, ale v tomhle ti opravdu rozumím. Ať se vám daří
Já ty vícečetné rodiny obdivuji, navíc takto blízko po sobě. Naše máma třeba pořád, to by jste měli mít ještě někdo těch 5, at držíte tradici, ale fakt né. ![]()
No tak se mi smazal extra dlouhý příspěvek.
Zkratka jsem psala, ze hlídání mladších sourozenců není jen záležitost rodin s vícero detmi. My byly s brachou dva, je o pět let mladší a denně jsem ho vodila do školky, pak ho vyzvedavala a musela hlidat, než přišli naší. A ještě jsem musela uklidit. A jít ven ha holkama jsem mohla, ale s bratrem za p.deli…
Toho se u svých děti budu vyvarovat. Ale zastávkám názor, ze pomáhat musi. a jsou ještě malý, ale formou hry pomáhají moc radi..
@Lussye Nemusíš se obhajovat, tvůj postoj naprosto chápu
Každý máme ty kapacity jiné a je dobré, když je známe a zařídíme se podle toho. Věřím, že tvoje mamka dělala, co uměla, jen ty své kapacity asi neodhadla… ![]()
@Ronja píše:
To by bylo teprve na televizní dokument![]()
![]()
Pokud by to nevzali jako horor.
![]()