Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Inaris Ale to víš, že znám, jen to řeším s těmi, kterých se to týká. Já prostě jen neřeším nic přes internetové diskuze, to je celé ![]()
Taky mi někde v hloubi duše občas přiletí myšlenka na čtvrté dítko…a to nejmladší má teprv rok, prostřední jsou 4 a nejstaršímu 6. Je to asi nějaký instinkt nebo možná už závislost na těhotenství a miminkovství ![]()
Těhotná se vždycky cítím skvěle, porody mám bezproblémové, kojení také, všechny děti hodné, spavé tak si říkám proč vlastně další ne? No ale zas jsou chvíle kdy třeba onemocní, a to už toho pak mám nad hlavu i se třema. Taky bych se bála třeba toho že třikrát to vyšlo a máme zdravé dítko, počtvrté už by nemuselo…
Takže zatím tomu nechávám volný průběh, to čtvrté úplně nevylučuji ale ani neplánuji.
@fragola Velmi gratuluji k jedenáctému štěstí
už budete mít doma tu slavnou Klapzubovu ![]()
@fragola Teď to čtu, že bude další miminko
. Blahopřeji moc a přeji, ať je všechno O. K.
!
A jak tady někteří píší, že tě obdivují, protože si to nedovedou představit, tak já tě moc obdivuji právě proto, si to docela umím představit
!
Já už jsem svůj limit (fyzický, psychický, finančí i věkový atd.) fakt naplnila a jsem spokojená s tím, co máme
. Prostě sedmička je naše šťastné číslo
!
Ale opravdu chápu, že někdo v tom jde ještě dál! Mám úžasnou kamarádku s 10 dětmi (už je teda i trojnásobná babička) a její dítě bych byla hned. Je fakt úžasná
!
@s.y.p.t.a Zdravím a fandín vám
!
I můj manžel je z větší rodiny (z 8 dětí) a třeba na hudební nástroj se učili všichni (někdo teda vydržel dýl někdo míň)i např. do té výtvarky na ZUŠ chodili a to je z vesnice. Já skorojedináček z města jsem z toho neabsolvovala nic
. Tatínek prostě pracoval a maminka se jim věnovala. Třeba na společnou dovolenou nejezdili, ale na střídačku si je různě na prázdniny brali děda, tety, strejdové (tatínek měl 8 sourozenců, takže plno bratranců, sestřenic ve stejném věku). Manžel rozhodně na dětství vzpomíná rád
. I se sourozenci a jejich rodinami se stále u rodičů potkáváme a máme se rádi
. A např. všichni mají střední školu (a tři i vysokou).
Příspěvek upraven 26.10.16 v 16:22
@Anonymní píše:
Zdravím, zajímala by mě zkušenost rodičů se 4 a více dětmi. Uvažujeme nad 4 dítětem a já dumám jak bych to dělala abych zvládala rozdělit pozornost mezi 4 děti, zvládáte s každým strávit alespoň nějaký čas o samotě? Je to velký rozdíl proti třem? Prosím zachovat anonym, nechci se zatím šířit s tím že uvažujeme o dalším dítěti.
Abych taky přispěla
, tak pokud máte potřebné zázemí (postorové, finanční, zdravotní aj.) a s manželem jste zajedno, tak čtyři děti jsou fajn.
Pozornost se určitě rozdělit dá, ono, když jsi trénovaná na tři děti, tak to čtvrté není žádný šok
. Kdyby to měl člověk naráz např. čtyřčata, tak by to byl jiný level.
Ale že je to náročnější pro rodiče než třeba se dvěma dětmi je celkem přirozené. Ovšem zase ty děti získávají jiné interekce od ostatních členů rodiny např. u nás je snadné získat někoho pro hraní nějaké společenské hry. Když nehraje máma (táta), hraje brácha nebo ségra popř. druhá ségra popř. třetí ségra
. Samozřejmě shodnout se na druhu hry může být trochu problém (jeden miluje Dostihy a sázky, druhý Ubongo, třetí Carcassonne nebo Telepatii…), ale nakonec se to dohodne a jako sociální trénink to taky není špatné
.
A celkem chápu, že se ptáš na zkušenosti. Typuji, že kolem sebe asi nemáš dost rodin, co mají 4 a více dětí. Ono, když to člověk zná z okolí, rodiny apod., má např. kamarády s většími rodinami, tak mu to tak nějak přijde přirozené, protože je to něco, co vidí, zná ty rodiče i děti. Vidí, jestli se to dá zvládnou nebo spíš ne, jestli i on sám je ten typ pro velkou rodinu. Protože řadu omezení to samozřejmě přináší. A protože větších rodin není zase tak moc (statisticky fakt ne), tak hledáš zkušenosti i jinde.
A pro představu, co dělají velké rodiny např. o podzimních prázninách? U nás momemtálně - tři holky jsou na skautské výpravě, čtvrtá u kamarádky (prý dějepisný projekt
), nejstarší strávil dopoledne u kamaráda (i tam bude spát, zítra pro změnu zavítají kluci k nám
) a mezitím je s tátou na fotbale (pohárový zápas, doufám, že tam moc nevymrznou, je tam fakt ošklivě
), druhý brácha si staví z lega a ten nejmladší spí (dopolední běhání v kalužích ho dost unavilo
).
Není to často idyla, někdy to i skřípe a je to náročné (a hlučné
). Ale ty pozitiva převažují, osobně bych neměnila.
@Ludovika díky moc za příspěvek, ano v mém okolí neznám nikoho s více než třemi dětmi, jen dvě rodiny právě s těmi třemi, je mi jasné, že jak se pro to čtvrté rozhodneme budeme za exoty. Dům máme velký, po drobné úpravě by měl i každý svůj pokoj, ale to se ještě uvidí, jak je nakonec rozdělíme, zatím jsou všichni v jednom velikém. Financí je jaké dost. Jen se prostě bojím, abych tu pro ně dokázala dostatečně být.. už od prvního pracuju z domova, takže budu vlastně doma pořád pokud se mi bude chtít. Muž je také pro, tak snad se to opravdu dá zorganizovat tak abych vždycky s každým mohla já i muž strávit nějaký čas jen ve dvou..
@Anonymní píše:
@Ludovika díky moc za příspěvek, ano v mém okolí neznám nikoho s více než třemi dětmi, jen dvě rodiny právě s těmi třemi, je mi jasné, že jak se pro to čtvrté rozhodneme budeme za exoty. Dům máme velký, po drobné úpravě by měl i každý svůj pokoj, ale to se ještě uvidí, jak je nakonec rozdělíme, zatím jsou všichni v jednom velikém. Financí je jaké dost. Jen se prostě bojím, abych tu pro ně dokázala dostatečně být.. už od prvního pracuju z domova, takže budu vlastně doma pořád pokud se mi bude chtít. Muž je také pro, tak snad se to opravdu dá zorganizovat tak abych vždycky s každým mohla já i muž strávit nějaký čas jen ve dvou..
Tak zvládnout se to určitě dá. V podstatě bych podepsal to, co tu napsala @Ludovika (je to u nás velmi podobné). Máme to trošku náročnější neb babičky jsou nefunkční, tak že co si neuděláme to nemáme ale taky bychom neměnili. Doma máme taky sedm dětí (3× dvojčata) a jsme moc rádi. No a to, že budete se 4 dětma za exoty je fakt, ale podle toho jak píšeš se s tím lehce vyrovnáš.
![]()
Zakladatelko, jestli máte velký barák a pracuješ z domu, tak nemáš co řešit. Největší rozdíl nakonec bude to auto ![]()
Ahoj, chci se zeptat zda si nekterá k mateřské přivydeláváte? S mužem jsme se rozhodli, že kdyby byla nejaká kacka navíc, tak že jdeme do dalsího, ale nevím zda je vůbec reálné přivydelávat si doma? Nebo max na pár hodim o víkendu… I kdyby to byla tisícovka, tak to jsou proste plenky na mesic… ![]()
@japrtoja použij pleny latkové a přivýdělek můžeš užít praktičtěji.
jinak při mateřské oficiálně pracovat nemůžeš, si myslím. Při rodičáku jo. Všechny informace jsou na netu dohledatelné.
Já mám 5 dětí. V baráku u nás jsou další tři rodiny, co mají 4 děti, moje kamarádka jich má také 4 kousky a přijde mi to normální. Spíš mi přijde divné a sobecké, pokud někdo má pouze jednoho