Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
diskusí na toto téma je tu hodně a mnohočetných rodin je tu celá řada. Zvládnout se to určitě dá, i se dětem pověnovat, ale samozřejmě je to náročnější než třeba dvě děti. Taky záleží na věkových rozestupech dětí a na trpělivosti rodičů ![]()
Pokud vás to láká a finančně to zvládnete, jděte do toho ![]()
Zvládla jsi tři, zvládneš čtyři. Já mám jedno a mám strach z druhého, zda tu lásku zvládnu rozdělit ![]()
@Samantha9 ta laska sa nedeli. Je to klise, ale je to tak. Aj ja som sa toho bala a po narodeni druheho som prveho milovala este viac. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, zajímala by mě zkušenost rodičů se 4 a více dětmi. Uvažujeme nad 4 dítětem a já dumám jak bych to dělala abych zvládala rozdělit pozornost mezi 4 děti, zvládáte s každým strávit alespoň nějaký čas o samotě? Je to velký rozdíl proti třem? Prosím zachovat anonym, nechci se zatím šířit s tím že uvažujeme o dalším dítěti.
Proti třem? Skoro žádný rozdíl… ale je ideální mít větší věkové rozestupy…
@Samantha9 píše:
Zvládla jsi tři, zvládneš čtyři. Já mám jedno a mám strach z druhého, zda tu lásku zvládnu rozdělit
láska se nedělí, láska se násobí… ne, fakt… beze srandy… až budeš mít to další dítě, tak si na to ani nevzpomeneš… ale taky jsem do dvou let měla vždy podobné myšlenky, akorát pak to tak nějak přešlo a přišla myšlenka na další dítko…
Myslim, ze toto je velmi individualni. Jednak zalezi na Vasi povaze, na co se citite a jak moc s detmi „prozivate“. Ja osobne si myslim, ze ty tri jsou uplny strop na to, aby se dalo kazde dite „vnimat“ a i tak je to fuska, obzvlast pokud chodite oba do prace. Ale vetsina lidi toto neresi, potazmo tolik neresi individualitu deti. Takze vazne zalezi na Vas. Samozrejme to vse za predpokladu, ze na to mate financne… ![]()
@Kaska85 píše:
@Samantha9 ta laska sa nedeli. Je to klise, ale je to tak. Aj ja som sa toho bala a po narodeni druheho som prveho milovala este viac.
To je krásný prispevok a děkuji za něj..zatím si to nedokázi představit ![]()
@Ketris píše:
Pokud si sama nejsi jistá, tak bych do toho nešla
Kdybych to brala takhle, jsem dodnes bezdětná
Krokům do neznáma se v životě nevyhneš a každé další dítě je skoro premiéra…Jasně, už trochu ohraná, ale je.
Mej tolik deti kolik zvladnes sama nez partnera.. (neni to ze bych ti prala rozvod ale zadni vratka a premysleni co kdyby) z toho duvody ja maximalne 1-2 vic bych sama nedala.
@pe-terka Tak to je jasný. Mně jen příjde zbytečné zakládat tuhle diskuzi o tom, kolik chci mít dětí.. Každý ať dělá podlé svého uvážení
To je jak kdybych se tu ptala, jestli mám dát do bramborového salátu o bramboru víc nebo nechat tak ![]()
@Ketris Přesně tak, vždycky mě tyhle diskuze nepřestanou udivovat. Pokud něco chci, jdu si za tím, pokud nechci, nedělám to…
Vždycky by mě zajímaly výsledky těchto diskuzí, to si pak zakladatelka spočítá ANO a NE a podle toho se rozhoduje?
My máme dětí 10, jedenácté je na cesté. A to jen proto, že to já a muž takhle chceme. Je mi jasný, že bych si tady vyslechla lamentace, jak je to strašný a nezodpovědný mít tolik dětí a šla bych si hodit mašli ![]()
Zakladatelka musí vědět, jak to mají a co zvládnou, 3 a 4 děti nejsou až takový rozdíl…
@Ketris píše:
@pe-terka Tak to je jasný. Mně jen příjde zbytečné zakládat tuhle diskuzi o tom, kolik chci mít dětí.. Každý ať dělá podlé svého uváženíTo je jak kdybych se tu ptala, jestli mám dát do bramborového salátu o bramboru víc nebo nechat tak
Dej mi okoštovat, řeknu ti ![]()
njn, lidi jsou různí. Někdo se rozhoduje sám a rady okolí nesnáší, někdo to zas potřebuje probrat…
@fragola o vas by se mel natocit dokument…me by strasne, ale vazne strasne zajimalo, jak fungujete…ja si to proste nedokazu predstavit. Nemyslim to vubec zle, nebo jako rypani, jen ciste udiv a zvedavost ![]()
Zdravím, zajímala by mě zkušenost rodičů se 4 a více dětmi. Uvažujeme nad 4 dítětem a já dumám jak bych to dělala abych zvládala rozdělit pozornost mezi 4 děti, zvládáte s každým strávit alespoň nějaký čas o samotě? Je to velký rozdíl proti třem? Prosím zachovat anonym, nechci se zatím šířit s tím že uvažujeme o dalším dítěti.