Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Urcite netlac, otehotnela jsem potreti neplanovane a nechtene a musim rici, ze to partner nesl a nese velice tezce. Proste uz planoval jak budeme zit jinak, ze se vyspime, ze vypipleme druhe a uz s nimi muzeme sportovat a vyrazet bez kocaru a plen a najednou mimino. Neni to dobry napad. Pokud budete chtit oba pak mejte deti klidne 10 bez ohledu na vek, ale Nikdy nerozhoduj o diteti sama.
Tak hodne sil do prekonani pocitu, ze uz nikdy nebo na premluveni manzela ![]()
@Minki píše:
Urcite netlac, otehotnela jsem potreti neplanovane a nechtene a musim rici, ze to partner nesl a nese velice tezce. Proste uz planoval jak budeme zit jinak, ze se vyspime, ze vypipleme druhe a uz s nimi muzeme sportovat a vyrazet bez kocaru a plen a najednou mimino. Neni to dobry napad. Pokud budete chtit oba pak mejte deti klidne 10 bez ohledu na vek, ale Nikdy nerozhoduj o diteti sama.
Tak hodne sil do prekonani pocitu, ze uz nikdy nebo na premluveni manzela
Jj dekuju pokusim se to nejak vyresit…budto s manzelem..nebo v sobe..
@Evik76 píše:
jojo přes jeho nesouhlas bych do toho nešla,,donutím ho aby chtěl souhlasit(žert![]()
)vím o čem mlvíš mám takové kamarádkyco si to mimčo vůbec neužívají,,vše chtějí rychle mít za sebou,,at už sedí at už chodí, mluví, jí, spí,,atd,,ale já taková nejsem užívám si to,,a nevadí mi to a mimchd. manžel snad ani jednou v noci k dětem nevstával bo je neslyšel
má tvrdý spaní,
Já jsem si třeba první dejme tomu půl rok taky extrémně neužívala (další důvod, proč mi stačí jedno dítě). Začala jsem si užívat pořádně až teď - spí celou noc, jí domácí jídlo, sedí, leze, „povídá“ - prostě né každý je miminkovský typ rodiče a né všichni berou mimino jako to nej na světě. Třeba už chce mít tvůj muž prostě svůj klid - 3 děti, dům, o finance se stará asi převážně on. Nechce už možná řešit u večeře, kolikrát se dítě vykakalo, kolikrát poblinkalo a kolik toho snědlo… Chce už možná se staršíma řešit výlety, což s miminem leckdy nejde…
@maritimka píše:
Já jsem si třeba první dejme tomu půl rok taky extrémně neužívala (další důvod, proč mi stačí jedno dítě). Začala jsem si užívat pořádně až teď - spí celou noc, jí domácí jídlo, sedí, leze, „povídá“ - prostě né každý je miminkovský typ rodiče a né všichni berou mimino jako to nej na světě. Třeba už chce mít tvůj muž prostě svůj klid - 3 děti, dům, o finance se stará asi převážně on. Nechce už možná řešit u večeře, kolikrát se dítě vykakalo, kolikrát poblinkalo a kolik toho snědlo… Chce už možná se staršíma řešit výlety, což s miminem leckdy nejde…
Jj presne tak kazdy neni matersky typ..Ty treba nejsi ja ano..muj manzel nemusel poslouchat veci typu..kolik hovinek papani a tak..at tomu chcete verit nebo nee. celken jsem ho takovych veci setrila..mi totiz bydlime na baraku kde je porad dost prace..tudiz u nas to je tak ze dojde z prace dane kavu..ja se optam co bylo v praci on si vyleje srdicko a pak jde vetsinou delat neco na baraku a pak si po zasluze da treba se sousedem pres plot jedno chlazene:-) nejsem super manzelka to nee..ale myslim ze ma celkem doma klid a pohodu a prave ze uz s tim 15 a 9- ti letym blbnou ohledne aut atd..to miminko by asi bylo jen pro mbe
neni to nekdo kdo ma 4 deti?
Evik76 - Já chápu tebe, že chceš mít ještě miminko, ale stejně tak chápu tvého muže. Co třeba dovolená, kam nemůžeš s miminem? To by tě měl nechat doma? Třeba tě chce už mít opravdu jako manželku a milenku a to není jen o sexu, jak tu někdo psal. Třeba si chce i s tebou o něčem popovídat, ale né o něm, ale o tobě. Co jsi dělala v práci, jak jsi byla na kávě s kamarádkou, jak jsi byla cvičit… A pokud jsou problém finance, je možné, že se prostě bojí o svůj post, třeba proběhli nějaké náznaky na jeho věk. Nevím, kde pracuje, jestli je zaměstnancem, zaměstnavatelem či podnikatelem, ale třeba začínají v práci problémy, o kterých ti nechce říct. Zkoušela jsi se pobavit nějak blíž o tom, proč tak razantně odmítá 4. dítě? A jak jsi ho nakonec „ukecala“ na to 3.dítě? Víš co, já si neumím představit „ukecávání“ na dítě. Mi to spíš přijde, že ve skrytu duše už to 3.dítě chtěl, ale bál se a čert ví, čeho…
Eviku, ale tady ti už psaly i holky co maj 4 děti…třeba @regina Hero si to musíš srovnat hlavně sama v sobě…a jak už sem psala klidně zkus manžela přesvědčit, ale netlačila bych na pilu, že to musí být jo a hned a nedělala bych to za každou cenu, jestli mi rozumíš co tim chci napsat…já sem na tom stejně co se týká třetího dítěte…do budoucna bych ráda ještě chtěla zkusit zda se nepovede ta holčička (manžel už moc nechce hlavně z finančního hlediska)…ale já preferuju rozdíl mezi dětma min.5 let, navíc si nejdřív potřebuju doplnit vzdělání, abych mohla dělat svojí vysněnou profesi ke které se bez odpovídajícího vzdělání bude těžké vrátit…a pak se uvidí, pokud se finančně zvednem…navíc z jedný strany moc chci a z druhé už ani ne, jelikož ty svoje už sem si vypiplala navíc máme rozdílné rh faktory, tak mám trochu strach aby z tohohle hlediska nebyl problém…navíc jak tu psala @hanka.br. děti tě přece budou potřebovat vždycky a budou součástí rodiny at´jim je 5 nebo 50
prostě bych to nechala volně běžet, netlačila na něj a třeba nadhodila toto téma při jiné příležitosti čistě nezávazně ![]()
@maritimka píše:
Evik76 - Já chápu tebe, že chceš mít ještě miminko, ale stejně tak chápu tvého muže. Co třeba dovolená, kam nemůžeš s miminem? To by tě měl nechat doma? Třeba tě chce už mít opravdu jako manželku a milenku a to není jen o sexu, jak tu někdo psal. Třeba si chce i s tebou o něčem popovídat, ale né o něm, ale o tobě. Co jsi dělala v práci, jak jsi byla na kávě s kamarádkou, jak jsi byla cvičit… A pokud jsou problém finance, je možné, že se prostě bojí o svůj post, třeba proběhli nějaké náznaky na jeho věk. Nevím, kde pracuje, jestli je zaměstnancem, zaměstnavatelem či podnikatelem, ale třeba začínají v práci problémy, o kterých ti nechce říct. Zkoušela jsi se pobavit nějak blíž o tom, proč tak razantně odmítá 4. dítě? A jak jsi ho nakonec „ukecala“ na to 3.dítě? Víš co, já si neumím představit „ukecávání“ na dítě. Mi to spíš přijde, že ve skrytu duše už to 3.dítě chtěl, ale bál se a čert ví, čeho…
tak já to mimčo jako příliše velké omezení neberu třeba jako na dovču tady u nás v poho,,ale nějaké omezení to jistě má to je jasný,,no já ti nevim, chodí k nám kamarádi sousedi kamarádky,,chodila jsem i cvičit ted teda po zlomenině nohy bohužel už nemůžu
já nevím noo říká že finančně a já vím že děti nás budou potřebovat celý život, ale je jasné že ve 30-ceti né tolik jako v např:5-ti,,a docela si kápla na to 3 mimí,,je pravda že až tolik se nebránil a když si to vemu zpětně souhlasil najednou dost ochotně když mněl pocit že mně ztrácí(menší krizovka),,no tak tlačit za každou cenu nebudu, to je jasné,,jen mně zaráží že tvrdí že by se nebránil,,ale má strach zda to zvládnem..uvidíme nechám to asi koňovi…
@tezi píše:
Evik co bys přesně chtěla vědět ohledně 4 dětí?
noo tak celkem by mně zajímalo jestli je opravdu tak velký rozdíl co se týče financí,,mít 3 nebo 4 děti,,mi je máme teda 6 a 5 let od sebe,,takže každý je ve svých potřebách uplně někde jinde,,já si myslím že až takový rozdíl to snad neni, a hlavně jak jsem psala,,než by ten poslední šel do školy tak velký už bude chodit do práce
@brumdinka píše:
Eviku, ale tady ti už psaly i holky co maj 4 děti…třeba @regina Hero si to musíš srovnat hlavně sama v sobě…a jak už sem psala klidně zkus manžela přesvědčit, ale netlačila bych na pilu, že to musí být jo a hned a nedělala bych to za každou cenu, jestli mi rozumíš co tim chci napsat…já sem na tom stejně co se týká třetího dítěte…do budoucna bych ráda ještě chtěla zkusit zda se nepovede ta holčička (manžel už moc nechce hlavně z finančního hlediska)…ale já preferuju rozdíl mezi dětma min.5 let, navíc si nejdřív potřebuju doplnit vzdělání, abych mohla dělat svojí vysněnou profesi ke které se bez odpovídajícího vzdělání bude těžké vrátit…a pak se uvidí, pokud se finančně zvednem…navíc z jedný strany moc chci a z druhé už ani ne, jelikož ty svoje už sem si vypiplala navíc máme rozdílné rh faktory, tak mám trochu strach aby z tohohle hlediska nebyl problém…navíc jak tu psala @hanka.br. děti tě přece budou potřebovat vždycky a budou součástí rodiny at´jim je 5 nebo 50prostě bych to nechala volně běžet, netlačila na něj a třeba nadhodila toto téma při jiné příležitosti čistě nezávazně
jj nezávazně to nadhodím třeba dnes po oslavě u sousedů
jinak taky máme děti od sebe 6 a 5 let a je to akorát..ted by to eventuelně taky tak vyšlo né-li víc
(kdyby teda něco bylo)
Eviku…já mám 3 děti a to malé…6let,3a půl roku a roční…a jedno bych taky ještě chtěla…prášky zatím neberu…do 8mi měs. jsem kojila a jsem objednaná na 15 náctého k dok.
tenhle měsíc se mi poprvé stalo ( krom těhu.) že jsem to nedostala…takže nastoupili testy..jeden slabě poz. ale další už nic..takže vadný test…a dnes se mi to začlo spouštět…manžel když jsem se dřív zmínila o 4tém takže ano ale později až prostě jednou teď že ne…ale tyhle dni co se ms nedorazila byl nadšený…dens mi 2krát volal jsetli máme dvě čárky…je to těžké…každý chlap je jiný…můj je na tohle prostě super…a chápu tvojí touho a ten kdo jí nemá nedokáže si to představit…moc dobře to znám…zkuste to nějak v klidu probrat..myslím si že finance máte uplně v pohodě…my máme průměrný příjem a žijem uplně normálně…z žádných dávek…
a i kdyby tak je to jen naše věc…u vás je dobré že dvě děti už máte starší takže to pro tebe nebude takový frmol a iminko by sis užívala..moc držím palečky aby to dopadlo jak si přeješ… ![]()
@Evik76 píše:
noo tak celkem by mně zajímalo jestli je opravdu tak velký rozdíl co se týče financí,,mít 3 nebo 4 děti,,mi je máme teda 6 a 5 let od sebe,,takže každý je ve svých potřebách uplně někde jinde,,já si myslím že až takový rozdíl to snad neni, a hlavně jak jsem psala,,než by ten poslední šel do školy tak velký už bude chodit do práce
Tak ono taky záleží, na co jste zvyklí… za dítě se dá utratit tisícovka měsíčně stejně jako deset tisíc, když někdo chce a může… třeba nejstarší nás stojí pětku měsíčně, je na VŠ a zbytek si hradí brigádou, musí si hradit bydlení, protože studuje v jiném městě než bydlíme… takže to je třeba měsíčně rozdíl tak třech tisíc, plus doprava samozřejmě… kdyby studovala doma, bude nás stát o to méně, nebo spíš to nebude tak zřejmé, protože většina nákladů se tak nějak rozplizne do našich nákladů, jen bude samozřejmě vyšší spotřeba vody, elektřiny a podobně…
Jinak taky záleží na tom, jaké mají děti třeba koníčky… i tam můžou být měsíčně rozdíly pěkně velké… třeba za syna hokejistu dáš určitě víc než za jiného, co hraje šachy
a nebo třeba i jiné náklady… třeba na pořízení většího auta, kam se vejdete všichni… my jsme koupili sedmimístné, ale vzhledem k tomu, že už dcera i syn nejsou doma denně, tak už zase není potřeba, navíc jsme se přestěhovali do centra, takže odpadá to dojíždění z vesnice několikrát týdně… takže se nedá přesně určit, jak moc náklady stoupnou… na druhé straně je dobré mít nějaké rezervy, kdyby se něco stalo, a samozřejmě, nejdůležitější věc - žít jen do výše svých možností… s miminkem zpočátku ty náklady tak moc nestoupnou, pokud třeba budeš kojit… ale začnou příkrmy a tak od roka a půl už bych klidně řekla, že rozpočet na jídlo se o takových dvacet procent určitě zvedne… takže když víš, kolik dáte měsíčně teď, dá se to tak nějak odvodit… ale kdo z nás ví, co bude za rok, za pět let? Takže pokud vyloženě netrpíte bídou a nejste odkázaní na sociální dávky, tak bych v tom fakt neviděla takový problém…
Dnes už i dovolená v zahraničí stojí téměř to samé, co u nás, jediný rozdíl je v nákladech na dopravu tam a zpět… o to je to dražší… takže ani dovolená s velkou rodinou někde u moře nemusí být problém… pokud by tu někdo chtěl třeba argumentovat, že se čtyřmi dětmi už na něco takového můžete zapomenout… ![]()
@Evik76 píše:
tak já to mimčo jako příliše velké omezení neberu třeba jako na dovču tady u nás v poho,,ale nějaké omezení to jistě má to je jasný,,no já ti nevim, chodí k nám kamarádi sousedi kamarádky,,chodila jsem i cvičit ted teda po zlomenině nohy bohužel už nemůžujá nevím noo říká že finančně a já vím že děti nás budou potřebovat celý život, ale je jasné že ve 30-ceti né tolik jako v např:5-ti,,a docela si kápla na to 3 mimí,,je pravda že až tolik se nebránil a když si to vemu zpětně souhlasil najednou dost ochotně když mněl pocit že mně ztrácí(menší krizovka),,no tak tlačit za každou cenu nebudu, to je jasné,,jen mně zaráží že tvrdí že by se nebránil,,ale má strach zda to zvládnem..uvidíme nechám to asi koňovi…
Hlavně netlač a neber to jako „mínus“ při hádkách či nějakých problémech doma. Hlavně mu to nepředhazuj, jako jeho chybu, jeho problém, že máte „jen“ 3 děti, že on čtvrté nechtěl… Ono by ti asi taky nebylo příjemné, kdyby ti při nějakém problému říkal, že jsi si 3. (nebo i 4.) dítě vydyndala.
Zkus se o tom s ním pobavit, jestli se bojí financí, dejte čísla na papír. Musí ti také říct, kde se bere jeho smýšlení o financí, jestli třeba v práci neočekává nějaký problém (i kdyby za pár měsíců či let). Možná se bojí svého věku, že by mimino nezvládl (i když píšeš, že se „nestará“, stejně - je to jeho dítě a občas se přeci postará, přebalí, pochová, zabaví)… Hlavně si nedělej dítě na truc - ty spokojená s miminem a v chlapovi to bude hlodat, dokud nebouche (ať už sám od sebe a nebo bouchne dveřma…)
@SKYTULE píše:
Eviku…já mám 3 děti a to malé…6let,3a půl roku a roční…a jedno bych taky ještě chtěla…prášky zatím neberu…do 8mi měs. jsem kojila a jsem objednaná na 15 náctého k dok.tenhle měsíc se mi poprvé stalo ( krom těhu.) že jsem to nedostala…takže nastoupili testy..jeden slabě poz. ale další už nic..takže vadný test…a dnes se mi to začlo spouštět…manžel když jsem se dřív zmínila o 4tém takže ano ale později až prostě jednou teď že ne…ale tyhle dni co se ms nedorazila byl nadšený…dens mi 2krát volal jsetli máme dvě čárky…je to těžké…každý chlap je jiný…můj je na tohle prostě super…a chápu tvojí touho a ten kdo jí nemá nedokáže si to představit…moc dobře to znám…zkuste to nějak v klidu probrat..myslím si že finance máte uplně v pohodě…my máme průměrný příjem a žijem uplně normálně…z žádných dávek…
a i kdyby tak je to jen naše věc…u vás je dobré že dvě děti už máte starší takže to pro tebe nebude takový frmol a iminko by sis užívala..moc držím palečky aby to dopadlo jak si přeješ…
Ty joo děkuju zvedla si mi náladu,,jsem se cítila jak mimoň) jj máš hodně maličké děti to máš můj obdiv takhle rychle je mít třeba za sebou, nevim jestli bych dala:-) ale asi joo nu což:-) jinak ano právě že jeden je skoro dospělý už a malé jsou 4 roky nž by se něco narodilo šla by pomalu do školy a já bch si užívala mimí,,vlastně jsem to tak ale mněla vždy že na mimí byl čásek,,jsem ráda že tu někdo chápe tu touhu, já si nevybrala že chci být taková, prostě jsem děti miluju a mněla bych jich třeba 10,,no u nás Manžel nejdřív že néé,,pak no tak uvidíme později,,a ted zase že néé kvůli financím,,tak já opravdu nevím,,pořád doufám že ho ještě zlomim,,ale nemám už moc času:-( tobě to každopádně přeju ![]()
@Regina Hero píše:
Tak ono taky záleží, na co jste zvyklí… za dítě se dá utratit tisícovka měsíčně stejně jako deset tisíc, když někdo chce a může… třeba nejstarší nás stojí pětku měsíčně, je na VŠ a zbytek si hradí brigádou, musí si hradit bydlení, protože studuje v jiném městě než bydlíme… takže to je třeba měsíčně rozdíl tak třech tisíc, plus doprava samozřejmě… kdyby studovala doma, bude nás stát o to méně, nebo spíš to nebude tak zřejmé, protože většina nákladů se tak nějak rozplizne do našich nákladů, jen bude samozřejmě vyšší spotřeba vody, elektřiny a podobně…
Jinak taky záleží na tom, jaké mají děti třeba koníčky… i tam můžou být měsíčně rozdíly pěkně velké… třeba za syna hokejistu dáš určitě víc než za jiného, co hraje šachya nebo třeba i jiné náklady… třeba na pořízení většího auta, kam se vejdete všichni… my jsme koupili sedmimístné, ale vzhledem k tomu, že už dcera i syn nejsou doma denně, tak už zase není potřeba, navíc jsme se přestěhovali do centra, takže odpadá to dojíždění z vesnice několikrát týdně… takže se nedá přesně určit, jak moc náklady stoupnou… na druhé straně je dobré mít nějaké rezervy, kdyby se něco stalo, a samozřejmě, nejdůležitější věc - žít jen do výše svých možností… s miminkem zpočátku ty náklady tak moc nestoupnou, pokud třeba budeš kojit… ale začnou příkrmy a tak od roka a půl už bych klidně řekla, že rozpočet na jídlo se o takových dvacet procent určitě zvedne… takže když víš, kolik dáte měsíčně teď, dá se to tak nějak odvodit… ale kdo z nás ví, co bude za rok, za pět let? Takže pokud vyloženě netrpíte bídou a nejste odkázaní na sociální dávky, tak bych v tom fakt neviděla takový problém…
Dnes už i dovolená v zahraničí stojí téměř to samé, co u nás, jediný rozdíl je v nákladech na dopravu tam a zpět… o to je to dražší… takže ani dovolená s velkou rodinou někde u moře nemusí být problém… pokud by tu někdo chtěl třeba argumentovat, že se čtyřmi dětmi už na něco takového můžete zapomenout…
no taky nejsem odkázaný na dávky a žijem normálně,,nijak si nevyskakujem ale zase neni problém koupit při nákupu dětem autíčko,,nebo nějakou maličkost,,velký má mobil, notas, menší má tablet,,myslím jako že netrpí že něco nemají co ostatní ano,,Jinak mi prozíravě přd dvěma lety kupovaly nový vůz a já si též vybrala 7-místný
jezdím s ním já manžel má pick-up,,myslím že by jsme to finančně daly v poho,,jen o tom nedokážu přsvědčit manžela,, ![]()