4 měsíční dítě - příkrmy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
973
17.8.10 13:17

4 měs. - příkrmy ???

Ahoj maminky, chtěla bych Vás poprosit o radu … dnes jsme byli na kontrole a malý vše v pořádku (včera mu byly 4 měs.). Doktor řekl, že už můžeme začít s příkrmy a prý máme začít polévkama, pak jablečné přesnídávky a postupem rýžové kaše … Není to moc brzy? A jaké polévky jste dělaly? Všem dík moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2318
17.8.10 13:22

Já bych takhle brzo nezačínala. Času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
17.8.10 13:24

Já bych počkala ještě minimálně měsíc, není kam spěchat.

• Citovat
  • Upravit
21972
17.8.10 13:26
anlii píše:
Není to moc brzy?

Pokud přibírá tak, jak má a jeví se spokojeně, pak podle mého názoru je zbytečně brzo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.8.10 13:28

Ahoj,nu jestli je na UM tak pokud doktor radí..tak pomalinku začít..ale asi bych klidně ještě aspon měsíc počkala.. (my začínali od 5.měsíce) Jinak my začali mrkvičkou.. Ze začátku nemixovat víc zeleniny dohromady,,kdyby byla nějaká alergická reakce ať víš z čeho to je.. Po prvním druhu další cca po 4 dnech..
Po 3 týdnech od zeleninky jsme začali s ovocem dopoledne a kaši jsem dávala cca ve stejnou dobu jako zeleninu..taky od toho 5.měsíce.. Ale každý to má jinak..uvidíš sama jak bude miminku šmakovat :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2346
17.8.10 13:29

Ja u obou deti pockala, az zacaly jevit o jidlo zajem, to je nejspis nejlepsi ukazatel. Prijde mi trochu hloupe pocitat mesice, zkratka kdyz dite hypnotizuje muj talir, natahuje k nemu rucky, otvira pusinku, vystrknuje jazycek a dela mlaskave zvuky, tak to je idealni cas. Nejde jen o to, zda dite pribira, ale pevna strava by se mela odvijet i od socialnich potreb, ktere vyse uvedenym chovanim ditko provadi. Obecne tak nejak mezi 4 - 6 mesici. I kdyz u mlasi dcery se mi podarilo do ni neco vpravit az v 7. mesici, i kdyz znaky vykazovala uz drive. Ale kdyz zacala, tak jsem nabizela. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
17.8.10 13:40

Taky bych určitě počkala.A ovocem bych teda nezačínala ani náhodou, je dost agresivní.Ta rýže ok, pak nějakou nenadýmavou zeleninou(brambory, batáty,fenykl, mrkev,pozdějc brokolice)Hlavně nevěř co píšou na různých skleničkách a kaších,ale řiď se rozumem a chutí mimča.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
17.8.10 13:59

Pokud mají být příkrmy mezi 4.a 6. měsícem, nevím, co je špatného začít už po tom 4.? :nevim: Kolik je panu doktorovi? Polévka- ovoce- kaše, to vypadá že je z generace našich rodičů, ti snad začínali šťávičkami a polévkami, nebo ne? Čímž nenapadám postup generace před námi (oproti dnešnímu- zelenina-masozel.atd.), evidentně to taky šlo a dětičky prospívaly :-) Takže pokud cítíš, že je čas na příkrm, vykašli se na rozmlouvačky a směle přikrmuj, no a nebo ještě vyčkej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
17.8.10 14:00

Jo a někde jsem slyšela, že buď můžeš začít tou zeleninou na oběd, nebo když dítě špatně spí v noci, tak kaší večer..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
17.8.10 14:03

Doktorovi je asi cca 50 odhadem … mě to přijde právě brzo, zatím mu mlíčko stačí, tak jsme si s manželem říkali, že bysme začali spíš od pátého měsíce a právě tou zeleninou. A jakou dáváte? Mrkvu, brambory a pak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
17.8.10 14:09

my jsme zacinaly od 5..ale kojeni..kdo je na UM zacina driv. zacinaly jsme zeleninkou..polivky jsem delala na zacatek kureci vyvar s mrkvi. drzela bych se doporuceni pediatra…ten vi podle vazeni apod co je pro vase mimi nejlepsi - zna ho..my ne :wink:

OT: Bohunko a pod. predchvili jsem byla od vas poucena jak jsem spatna ze neposloucham nazory odborniku…a najednou jsou pediatri spatni co se tyka doporuceni krmeni… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9265
17.8.10 14:14

Začínala jsem s mrkví, pak brambory, cuketa, červená řepa… později hrášek, kedlubna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.8.10 14:15

Ahoj. Pokud není hladové a prospívá, tak i v případě UM se dnes doporučuje začít až v 6měsících. Začíná se zeleninkou, jen pokud by dítě bylo hodně hladové, tak kaší. Zelenina je lepší proto, že kdyby se začalo ovocem, MOHLO by se stát, že by dítě pak zeleninu nechtělo (není tak sladká).

Jako první se doporučuje mrkev (je sladká), pak cuketa, brambor, brokolice. Já vařím v parním hrnci a třeba ta mrkev je bezkonkurenčně sladší a má i lepší barvu než vařená ve vodě. Jen ji uvařím doměkka, přidám trošku MM (aby tam byl tuk a taky aby měla trochu známou chuť) a rozmixuju nebo propasíruju přes sítko (to v případě, že je toho málo a mixér mě to nevezme). Spíš toho ale vařím víc a mrazím v tvořítku na led. Pak vyloupnu kostičku (dnes dvě a i to bylo málo ;) ), popř. smíchám různé kostičky (různou zeleninku).

Doporučuje se začít jedním druhem (mrkví), po 3-4 dnech dát další (zvlášť nebo s tím prvním dohromady) a tak postupovat. Je to hlavně proto, aby se zjistila případná alergie.

Držím palečky, ať chutná. Zezačátku nebude vědět, co v pusince s tím, ale Marunce třeba trvalo 3 dny a už jí toho z pusinky moc nepadá. Pokud by to odmítal, pár dní bych počkala a zkusila později znovu.

Já osobně se šťáviček bojím. Jak se začne šťávičkami, těžko pak bude pít čistou vodu. Zkusila bych spíš nejdřív vodu a pokud by to nešlo, tak trošku šťávičkou naředit. Ale prý do 8.-9. měsíce stačí kojení (co se týká tekutin) a nemusí se tekutiny podávat. Ovšem doporučuje se začít dřív, aby si dítě zvykalo. Já třeba dávám Marunce po každém příkrmu pár lžiček tekutin (odstříkaného MM nebo vody), aby si zvykala, že po jídle se pije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9265
17.8.10 14:16
OT: Bohunko a pod. predchvili jsem byla od vas poucena jak jsem spatna ze neposloucham nazory odborniku…a najednou jsou pediatri spatni co se tyka doporuceni krmeni… :nevim:

Jejda mane, to budeš tahat i sem???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
17.8.10 14:19

A ještě bych chtěla dodat, že naše pediatrička je ve věku spíš mých rodičů a rozhodně to neznamená, že by mi radila, co se doporučovalo za našich kojeneckých let ;) .

Já svojí pediatričce věřím a pokud by mi radila začít s příkrmy dřív než v 6m a já bych nevěděla proč, tak bych se jí zeptala (mám svůj rozum, ale přeci jen doktor má víc zkušeností a rozhodně ví víc než já). Od malinka měla Marunka problém s přibýváním a žádný dokrm ani příkrm před 6.m mi doktorka nedoporučovala. Pokud by ale Marunka nebyla spokojená a já měla podezření, že má hlad, tak bych s příkrmy dřív začala, i když kojení je pro mě hodně důležité a jsem ochotná za cenu kojení vstávat i 9× za noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí