4. rok doma s dítětem a přivýdělek
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Reakce:
@luccifera - já si to taky myslím, ale všichni se tomu strašně diví a na všech úřadech mi řekli, že se s tím ještě nesetkali… tak si přijdu, jak kdyby to nikdy nikdo neřešil… chtěli bychom totiž druhé, tak nechci, aby se mi změnila případná druhá mateřská nebo i nemocenská, kdybych se na par měsíců vrátila do práce a potom hned zase odešla, chtěla bych prostě navázat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 jsem v podobne situaci, u zamestnavatele mam DPP. Jen teda druhatko resime tak do 2,5 roku male, tze se vejdu do 3lete nahlasene dovolene. Vsechno jsem se obvykle ptala u mzdove.
- Citovat
- Upravit
@luccifera My to taky chtěli stihnout, ale nějak se právě, bohužel, nedaří… a malému budou 3 roky na konci března. Takže proto to řeším takto. Mzdová účetní právě nějak nevěděla, že to ještě neřešila, že prostě, když někdo chce být doma i 4. rok, tak je prostě doma
asi holt nepotřebují peníze, já jo
navíc právě začala, že už se budu muset na pojišťovně nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let věku a dítě nebude moci do školky na víc jak 4 hodiny atd… což není pravda, to mám zjištěno, tam je rozdíl, pokud už bych ten rodičovský příspěvek měla vybraný, což já nemám. Kvůli tomu jsem si ho rozdělila na 4 roky. Jen prostě dumala a že jí přijde nelogické, že je žádám o neplacené volno a přitom tam pracuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 je to rozdelene, mas dve dmlouvy… tak jak to mas by to melo byt v poradku si myslim
- Citovat
- Upravit
Jde to. Měla jsem rodicak prodlouženy do 3,5 let, takže taky neplacené volno, od 2 let jsem pracovala na DPC v rozsahu cca tretinoveho úvazku. Záleží na domluvě, když bude souhlasit šéf a personální/ mzdovka, tak proč ne. Na kterých úřadech se jim to nezdálo?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenac1 na úřadu práce, potom i na zdravotní pojišťovně, než jsem narazila na někoho, kdo o tom něco věděl a poradil mi tam i ten rozdíl s vyčerpaným x nevyčerpaným rodičovským příspěvkem a dokonce jsem volala i na inspektorát práce a tam mi taky paní řekla, že to je dost nezvyklé
proto jsem se chtěla zeptat tady někoho, kdo to taky řešil
děkuji!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 Hm, řešila jsem to jen se svoji mzdovou účetní a ta se postarala o všechno. Na uradech jsem to vůbec nezminovala, jen jsem si proste prodlouzila rodicak a rozpocitala davky tak, aby to nejak vyslo a nezůstalo nic nevycerpano. Ještě si vzpomínám ze náplň práce v té DPC musela být odlišná od původní pracovní smlouvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 píše:
@luccifera - já si to taky myslím, ale všichni se tomu strašně diví a na všech úřadech mi řekli, že se s tím ještě nesetkali… tak si přijdu, jak kdyby to nikdy nikdo neřešil… chtěli bychom totiž druhé, tak nechci, aby se mi změnila případná druhá mateřská nebo i nemocenská, kdybych se na par měsíců vrátila do práce a potom hned zase odešla, chtěla bych prostě navázat…
Pokud bys potřebovala na nemocenskou, tak bys ji měla jen z té DPČ, protože při neplaceném volnu ti z té prac. smlouvy nemocenská nenáleží. A co se týče PPM, tak při trvání stejného zaměstnání a nástupu na další PPM do 4 let předchozího dítěte se porovnává vyměřovací základ pro předchozí PPM s tím aktuálním a použije se vyšší, takže případný zkrácený úvazek na prac. smlouvě neovlivní negativně výši PPM z té prac. smlouvy.
Jinač ale co se týče dotazu, tak klidně můžeš být na jedné smlouvě na neplaceném volnu a u toho si vydělávat na DPČ, pokud na tu DPČ vykonáváš jinou práci než na jakou máš tu prac. smlouvu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenac1 ano, jinou náplň práce tam mám
tak máš šikovnou mzdovku, je dobře, když lidi svojí práci rozumí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš no vidíš a na to mi taky mzdovka řekla, že nemocenskou by vypočítávali z průměru před prvním dítětem a taky mi to řekla i na sociálce. Tak to už se člověk nemůže spolehnout ani na to, že ti na příslušném úřadě podají správné informace a radši si to ověřovat od více lidí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 píše:
@Lendeš no vidíš a na to mi taky mzdovka řekla, že nemocenskou by vypočítávali z průměru před prvním dítětem a taky mi to řekla i na sociálce. Tak to už se člověk nemůže spolehnout ani na to, že ti na příslušném úřadě podají správné informace a radši si to ověřovat od více lidí
Při trvání neplaceného volna nárok není. Za předpokladu, že byste se dohodli na ukončení neplaceného volna, tak by se ti to počítalo z nejbližšího kalendářního roku, ze kterého jde zjistit vyměřovací základ. Ale proč by zaměstnavatel dobrovolně souhlasil s ukončením neplaceného volna, když by mu to přineslo náklady navíc (na vyplacení náhrady mzdy v prvních 14 dnech PN)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lendeš Ty pracuješ jako mzdová účetní? Měla bych ještě pár dotazů, jestli můžu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 píše:
@Lendeš Ty pracuješ jako mzdová účetní? Měla bych ještě pár dotazů, jestli můžu…
Ne, nepracuju, ale pokud budu vědět, tak ti odpovím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KáJA8 tak dohodu mas na jinou praci, nez ze ktere te uvolni, tak co by ne