Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, ano. Ja tomu rikam stari, ktere se snazim ignorovat, ale nejde.
Ted vazne, je mi 48, ja na sobe pocituju, jak proste nenapadne pomalu jsem vic unavenejsi, pomalejsi. Mam fyzickou praci, nastesti flexibilni, takze si to muzu seskladat jak ja chci. Nekdy mam dny, kdy zvladnu hodne, ale porad to neni to co bylo pred 10 rokama.
Mě teda ještě není ani 40, ale co tak pozoruji v okolí (rodina, přátelé), tak ta padesátka je obvykle dost zlom u žen - menopauza, ale celkově pokles fyzických i psychických sil.
Je potřeba víc zvolnit a nemít na sebe požadavky jako ve třiceti.
Tohle by si měla přečíst každá, co prohlašuje, jak je v pohodě mít ve čtyřiceti dítě.. Omlouvám se za OT, ale opravdu to tak vnímám.
Já tedy zatím ne, je mi 45. Mám sedavé zaměstnání a hodně se hýbu, abych to kompenzovala. Stárnutí pozoruji na sklonu k přibírání (ani 40 km rychlochůze týdně nepomáhá). Únava zatím fyzicky ne, spíše ta psychická - lenost, omezování některých aktivit.
Tak snad neočekáváš stejnou výkonnost ve 20 a 60? A stárnutí probíhá skokově, ne plynule.
@unuděná píše: Více
No přesně…47…už víc odpočívám…ale teda stále se to učím…klidně ležet vedle neumytých oken
.
@1010 píše: Více
Tak to já se učím zhruba od pětatřiceti a moc mi to nejde
Nejhorší je, když si chci narovnat záda a lehnu si někde v bytě na tvrdou zem. Změna perspektivy a hned vidíš prach i tam, kde normálně ne
![]()
@Anonymní píše: Více
Mám, hlavně v zimě. V létě jsem byla plná energie a teď se ukládám k zimnímu spánku. Snažím s spát co nejdéle o volno. Většinou mě teda vzbudí kluci, ale jdu pokračovat ve spaní po jejich odchodu. Včera jsem odpočívala skoro celý den. Spala jsem asi do 11 a pak třeba dala prádlo do pračky, maso do trouby apod., ale ležela jsem v posteli až do 16
Dnes jsem v práci jak rybička a to jsem teda usnula až kolem druhé. ![]()
Dřív jsem byla každé volno ve fitku, teď se snažím mít některé dny pro sebe víceméně v posteli.
Moje ségra je o 6 let starší (54), dělá dlouhý-krátký, nikam o volno nechodí, jen spí, třeba do 16, což jsem nikdy nepochopila
, ale pak září jak hvězda jasná. ![]()
Mám rok a půl do padesátky a opravdu zvolňuji. Ještě loni jsem nevynechala fitko ani jeden volný den v měsíci. Takže jen práce-fitko a celé to na mě letos v září padlo a ubrala jsem. Včera jsem proválela den. Byla jsem vlastně furt unavená. V práci z fitka den před a ve fitku z práce. Tak tam budu šoupat jeden den v týdnu v posteli ![]()
Presne na tohle pri cteni prispevku myslim
- Anebo ditko v 45
…vsak jak tu pisou ty chytrolinky: dokud je menses, proc ne ![]()
Příspěvek upraven 27.11.24 v 11:20
@Ahep píše: Více
Já jako fakt chápu, že ve 40 se žena necítí stará a mnohdy je úplně vitální, zdravá a krásná, plná sil. Ale nemůže myslet jen na to chumláčkové miminko, žejo. Ono z něj za 12,15 let vyroste puboš, na kterého je energie taky ještě potřeba. To mnohým nedochází no.
@unuděná Zkušenost od těch, kteří ve 40 to miminko měli?
Pár takových žen znám. A někdy to samozřejmě náročné bylo, ona puberta náročná někdy je bez rozdílu věku rodičů. Ale nelitují. Prostě pokud si porodíš dítě ve 40, tak musíš počítat, že v 55 budeš mít doma puberťáka.
Jinak narazíš i na rodiče, které si děti pořídí ve 30 a taky to nedávají ![]()
Příspěvek upraven 27.11.24 v 11:28
@Anonymní píše: Více
Dle mého je to hodně tou fyzickou prací. To tělo dostává víc zabrat a prostě je unavené ( nebo opotřebované ) rychleji.
Samozřejmě to nemusí platit u všech a v tomhle věku, ale ty fyzicky náročné povolání v délce xy let se dle mého prostě někde časem projeví.
A samozřejmě že to nebude ve 47 jako ve 27, to asi nikdo ani nepředpokládá ![]()
Mně spíš přijde hrozný, že stále máš 20 let to důchodu
To mi přijde šílený.
Příspěvek upraven 27.11.24 v 11:28
Ja ve 40 zdravi vubec neresila, nejaka zada, zaludek, unava, coto jako je…citila jsem se stejne prima jak ve 20;no ale cas bezi a mit trebas ve 48 3letaka a chtit mu dat co nejvic po te aktivni strance a pozornosti, no dekuju pekne.
Holky taky už v tomto věku máte někdy dny, kdy jste fakt unavené a jdete tzv. přes sílu? Možná je to u mě přechodem, nevím…ale dříve jsem toho nějak stíhala více a s lehkostí…teď to tak nějak tlačím…