Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
musím se vás zeptat. Mám malýho, kterému je teď 5měsíců. Minule koukám a rukama se podél žbrdlinek u postýlky přitáh a sedí. No děs běs - všude jsem tady četla, že se nemá posazovat - tak jsem to nikdy nedělala. Myslíte, že je možný, aby na to takto sám přišel. Snaží se o to při každé příležitosti. Já ho pokládám zpět - jako myslíte, že ho mám třeba na chvilku nechat. Mně se to zdá strašně brzo, ale manžel říká, že když si na to přišel sám, tak se asi cítí připraven? Co myslíte vy - mám mu v tom bránit nebo ho chvilku nechat? Předem děkuji za rady
![]()
pokud to dělá sám tak ho nechej, neposazovat znamená že ho budeš tak dávat ty třeba do židličky, nebo obskládávat polštářema apod… nech mu v jeho tempu vývoji volnou ruku on sám ví co může a co nemůže, jen ho v tom nepodporuj
Jestli to dela sam, tak bych ho nechala… Akorat bych si dala pozor, aby nemel pak tendenci se rovnou vytahovat do stoje… tam uz bych zakrocila, aby nejdrive lezl po ctyrech a zpevnil si tim svalovy korzet..
Me Majda v peti mesicich sama lezla a sedela na kolinkach. Kazde dite je jinak rychle…
Mi to holka taky tak měla. V 6ti mesících chodila kolem nábytku a v osmi už běhala sama! To neovlivníš. Nemůžeš ho přece nutit ležet když už ho to nebaví
to by jsi nedělala nic jiného! Je to prostě rychlík!
Já si myslím, že to sice nejzdravější nebude, ale když už na to přišel, tak s tím nic nenaděláš. Je to pro něj něco nového, hrozně zajímavého, takže to bude dělat při každé příležitosti. Ale v postýlce zase není tak často, takže když si 3×-4× za den sedne, tak se mu nic nestane.
Hodně dětí sedí od půl roku a to máte zachvilku. Je to prostě šikulka zvědavej:-). Asi bych ho dál neposazovala, nenechala ho aby třeba půl hodiny seděl a hrál si, ale když se párkrát posadí, nic se nestane.
ahoj,
kamarádky dcerka taky poprvé seděla v pěti měs.
Prostě jsou na to dítka záda připravený, tak ho klidně nech.
Počkej, to bude v deseti měs. chodit ![]()
Já jsem prostě z toho fakt překvapená, jak může být tak malej človíček takhle pěkně chytrej
. To já když jsem byla malá - jsem se fakt nikam nehnala, říkala mamka
. Tak po mně to teda mít nebude, je zvědavej jak opice. Díky holky, tal se nebudu stresovat a na chvilku ho nechám, třeba ho to pak přestane bavit ![]()
Ahoj,asi bych ho nechala,ale až půjdete na kontrolu k pediatrovi,tak to řekni,a popiš způsob,jakým si sedá.Kamarádky malá si taky v 5m sedala tím,že se přitahovala,a doktorka jí poslala na rehab.,že to dělá špatně.Dítě by si mělo sednout jako by ze čtyř na kolínkách,a pak hodit zadeček do boku…snad jsem to popsala správně.Jinak jí nech,pokud ti nic neřeknou,ono zasahování do toho by mohlo mít za následek,že si osvojí špatné návyky,nebo zbrzdí ve vývoji.
Já si myslím, že když na to přišel sám tam v tom problém není. Horší by bylo jak tu holky psaly, kdyby jsi ho obkládala polštáři a nebo ho dával do židličky to by byl problém, ale v takovém případě bych ho nechala.
Je to hold šikulka ![]()
momi33 píše:
Ahoj,asi bych ho nechala,ale až půjdete na kontrolu k pediatrovi,tak to řekni,a popiš způsob,jakým si sedá.Kamarádky malá si taky v 5m sedala tím,že se přitahovala,a doktorka jí poslala na rehab.,že to dělá špatně.Dítě by si mělo sednout jako by ze čtyř na kolínkách,a pak hodit zadeček do boku…snad jsem to popsala správně.Jinak jí nech,pokud ti nic neřeknou,ono zasahování do toho by mohlo mít za následek,že si osvojí špatné návyky,nebo zbrzdí ve vývoji.
jojo, tak to má být. Malej se taky tímto způsobem posazoval, jakože se přitahoval, tak jsem mu to zarazila. Zrušili jsme prozatím všechny lehačky a houpačky a teď ho máme jenom na zemi. Tam se nemá o co zapřít. Takže se točí na bříško a snad objeví, že sedět se dá i jiným způsobem. Četla jsem, že když si začnou sedat tím přitahováním, tak přeskočí třeba to klečení na kolínkách a tím neprocviční všechny svaly.
MMartina1 píše:momi33 píše:jojo, tak to má být. Malej se taky tímto způsobem posazoval, jakože se přitahoval, tak jsem mu to zarazila. Zrušili jsme prozatím všechny lehačky a houpačky a teď ho máme jenom na zemi. Tam se nemá o co zapřít. Takže se točí na bříško a snad objeví, že sedět se dá i jiným způsobem. Četla jsem, že když si začnou sedat tím přitahováním, tak přeskočí třeba to klečení na kolínkách a tím neprocviční všechny svaly.
Nebo přeskočí lezení,a to je důležité na zádové svaly a koordinaci pohybů.My jsme malého od 3m dávali na zem na deku,a jediné co měl byla hrazdička,takže se neměl za co přitahovat.Myslím,že toto je dobré řešení.