Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No tak kdybys ockovala, tak nad tímto nemusíš takhle přemýšlet no, to je jeden z důvodů proč očkuji, nikdy bych si v neodpustila, kdyby nemoc, před kterou jsem ho mohla ochránit mé dítě chytlo, ale to je na každém jak si to srovná v hlavě. No a k dotazu, kamarádky dítě dostalo spalnicky ( pod 1 rok) mělo taky zelenou infekční rýmu, teklo mu z očí a nějaký den( to už fakt nevím) se brutalne osypalo, teploty nějak vysoké taky nemelo, tak tak to jde. Muselo být 7 dnů hospitalizovane. Chytlo je od neockovaneho dítěte, taktéž se zelenou rýmou v dětské skupině, kde chodí starší syn. Tak snad z toho nic nebude.
Kdyby se náhodou ještě nekomu chtělo mě poučovat o tom, jak je neuvážené ji neočkovat. JÁ JI ROZHODNĚ NEMĚLA V PLÁNU NEOČKOVAT, NEJSEM MAGOR. JE TO CHYBA A DLE MÉHO NÁZORU DOKTORA!
Jo a svědí jí to. Nijak moc ale drbe se. Ten rozkrok ji úplně mučí, štípe, svědí… Ale to se nedivím, vypadá to uplně hrozně, začalo se to i loupat tenkou vrstvou kůže jako spálenina od sluníčka.
Zalezi jak ta vyrazka vypada - male pupinky, splyvajici, girlandovite? Barva? Ma to i v pusine? Nebo bile flucky zevnitr na tvarich? Je jinak schvacena a nebo se chova cile? Pokud nema oockovane spalnicky, tak nema ani zardenky… muze to byt i 5.nemoc ( erythema infektiosum)
Hele spalničky by měl doktor poznat, i na pohotovosti… je spousta vyrážet, které jsou parainfekční, tj při nějaké nemoci…nevím co dáváte, určitě minimálně nějaké antihistaminika- fenistil, dithiaden, aerius… a pokud hodně otéká klidně na pohotovost znovu ať ji píchnout nějaké kortikoidy…plus ošetření te kůže lokálně
@Agrion Chová se téměř normálně, je spavější, trochu kňourá a stěžuje si že ji to pálí (hlavně po čurání). Ale než jsem ji odtáhla k doktorce tak skákali se ségrou na posteli. Pak si cestou pěšky zpívala…
Vypadá to bohužel úplně přesně jako fotky spalničky ale i šesté nemoci, mě přijdou ty pupínky na forkách stejný. Jako strašně silné potničky které se stále zhoršují a slejvají v červené fleky.
@radulaur Nedali ji nic, fenistil spíš jen zmínili na té pohotovosti, náš doktor nic, já ho doma nemám, můžu ale zajet na lékárenskou pohotovost. Pupínky se zhoršují rychle, otok skoro vůbec, nebo vůbec.
@Agrion Jestli tak tak trochu zvýšenou teplotu. O ničem nevím.
@radulaur Jo a doktor řekl, že to prostě nepozná, že nemá žádné typické příznaky a vyrážka je podobná více věcem, mimo jiné spalničkám. Na to jsme samozřejmě vykulila oči s dotazem jestli to chytnou i očkované děti. No a on se mračil, pak koukal do papírů a pak řekl, že očkovaná není ![]()
A nema cerveny tvare + kolem pusinky svetlejsi? 6. nemoc bez horecky je hodne netypicka… to spis by sedeli ty spalnicky ( splyvajici vyrazka, ryma a zanet spojivek) i kdyz ty byvaji hodne schvaceny… jeste je ve hre ta 5. nemoc ( parvovirus 19)
@Agrion Josu jí čerstvě dva.
V puse nic významného, mě se zdá trochu červenější, doktoři ale nic. Červené tvářičky nemá. Vlastně se to v tom obličeji téměř úplně ztratilo. Zánět spojivek určitě nemá. Spíš taková oteklá víčka, ale nijak významně.
Pátá nemoc se mi to dle netu nezdá (k mé úlevě, jsem v 8. týdnu těhotenství) ale určitě bych ji volila radši něž vážnou formu těch spalniček ![]()
Tak uvidis, co se z toho vyvrbi… pokzd to spalnicky jsou, tak s lehkym prubehem, ale taky to muze byt i nejaky uplne nespecificky exanthem u virosy.