6ivnostňák vs. důchodové pojištění
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Živnostňák vs. důchodové pojištění
Určitě s tím máte některá zkušenost. Jak je to v případě, že si udělám živnostenský list, co musím všechno platit ? Zdravotní pojištění a i sociální a důchodové ? Pokud budu „žít“ jen z výnosů podnikání a nebudu mít žádnou pevně stanovenou částku, kterou bych si vyplácela jako mzdu, je při tom placení toho pojištění nějaký rozdíl ? A je nějaká nejnižší sazba kolik se musí platit ? Poradila byste mi některá, kde to případně někde snadno na netu dohledat ?
Hodně otázek ale díky předem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Při podnikání si musíš platit zdravotní a sociální pojištění, minimální zálohy ti vyměří příslušný úřad (pojišťovna a sociálka). To sociální pojištění zahrnuje důchodové, ale rozhodně doporučuji si platit nemocenské (k tomu sociálnímu), abys byla zaopatřená v případě nemoci nebo mateřské… Je to srozumitelný?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky. Jen se chci zeptat, když je to začínající podnikatel, podle čeho to fin. úřad vyměří ??
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Existují minumální zálohy, který musíš platit bez ohledu na příjem, takže je budeš platit i jako začínající podnikatel. V současnosti je to tuším na zdravotní 1596,– a na sociální 1720,–. Nemocenská od 56,– do 1000,– podle tvých nožností. Ty částky jsou bez záruky, z podnikání jsem pryč už od září a možná jsou od nového roku malinko vyšší… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aktuální částky jsou sociální 1731,– a zdravotní 1601,– nemocenské je jak už bylo řečeno nepovinné a v uvedeném rozmezí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže zase zvýšení. To je hrůza a když pak člověk po nich něco chce, aby pomalu lezl po kolenou, co?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nojo, zase zvýšení, ale oni to holt dělají lidi sami, je logické, že pokud budu x let ve ztrátě, tak podnikání nechám, protože mě to prostě neuživí…
A mění se to myslím proto, že je to vázáno na průměrnou mzdu ve státě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já vím. Ale vždycky, když se zvyšovalo, vzpomněla jsem si na své začátky před deseti lety, kdy zdravotní bylo 600,– a soc. se platit nemuselo. Chápu, že se platit musí, to je jasný, ale zvyšuje se to horentně… Spíš mi vadí, že když pak člověk chce po nich nemocenskou nebo mateřskou, připadá si jako žebrák a pomalu aby se doprošoval…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to si asi měla smůlu na lidi, já jsem právě na neschopence a vyřizování zatím celkem v pohodě, dokonce dnes paní volala, že když jsem celý měsíc nemocná tak nemám platit zálohy na nemocenské (se mi nepovedlo zrušit příkaz). Teď ještě jestli budou penízky posílat nějak rozumně v termínu.
Bubina jedině pokud máš živnost jako vedlejšák, tak minimální zálohy platit nemusíš, například pokud bys to dělala současně se zaměstnáním.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit