Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V jeho věku to není vůbec žádná vada a takové operace jsou nejen zbytečné, ale dítě při nich nenávratně přijde o svá nejcitlivější erotogenní zakončení, která jsou právě ve špičce předkožky, jak prokázali vědci z univerzity v Manitobě (kanadská provincie). Ty nejnovější výzkumy jsou staré teprve 15 let a jak to tak vypadá, tak naprostá většina doktorů u nás o nich vůbec neví.
Každá operace má svá rizika. Před 8 lety zemřel v dětské nemocnici v Hamburku kvůli zpackané anestezii 4 letý Franjo, kterému dělali zcela zbytečnou obřízku. Dnes by mohl mít 12 let. Tyto věci se většinou v pubertě upraví samy, balónkování při močení je u sedmiletého kluka zcela normální. Průměrný věk, kdy je předkožka stažitelná je až 10,4 roku. Mnohým to jde na konci puberty, mnohdy až 17 letech. Před zahájením pohlavního života se ženou, pokud nejsou zvláštní zdravotní důvody, není vůbec žádná operace třeba.
Z těchto důvodů jsem se rozhodl vytvořit osvětové stránky v češtině, vše mám převzato ze zahraničních materiálů. Důležitá je rubrika pro rodiče, kterou bych nejprve doporučil pročíst. Link na stránky mám ve svém podpisu, jak mi to tu doporučila adminka Josefa.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak Vám to tenkrát dopadlo? Řeším teď podobný problém. Syn, 7 let, velmi zúžené a při čůrání se začala předkožka nafukovat. Příští týden jsme objednaní k dětskému urologovi. Děkuji!
Viděl jsem váš příspěvek na modrém koníkovi. I kdyby to byla skutečně ta BXO, tak asi u 50% zabírá léčba. Pokud ta léčba nezabere, tak je nutná úplná obřízka.