Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám 10 denního chlapečka. už přes týden jsme doma všichni nemocní, já měla zánět průdušek, s tarší kluci rýma, kašel, měli i 2 dny teploty. A teď to od nich chytil maličký. odpoledne se mu objevila rýma, k večeru měl po odečtu 37,3, do toho žlutá rýma, radši jsme sjeli na pohotovost, tam ho vyšetřili, poslechli, i CRP vzali, prý je v pořádku, horečka je od té rýmy, prý nad 38 dávat paralen 2ml(má 3 kila), a kdyby měl hodně vysokou, kolem 40, tak přijet..asi před hodinou jsem mu naměřila 38,5, dostal teda paralen, te´d má 37,5, a jen spinká, cca co 2 hodiny se v polospánku nakojí, a smutně vzdychá ze spánku…dle doktorů je v pořádku, ale mám o něj moc velký strach..takovej drobeček, je mi ho hrozně líto, jsem z toho na prášky. Máte někdo zkušenosti s horečkou u tak malinkatýho miminka, a s dobrým koncem?
K tématu nic nemám, promiň. ale moc gratuluju k miminku.to tak letí-nedávno si psala někde, že jsi zjistila těhotenství. doufám, že ti někdo poradí a prcek bude ok ![]()
Jinak-já mám dvouměsíčního, a horečky se bojím jak čert kříže, tak vím, jak ti je.taky u nás byli starší děti nachcípaný ale prcek to naštěstí nechytil. kupovala jsem preventivně do zásoby sirup na horečku, ale ten je až od tří měsíců.
@micta já si to taky myslela, ale na pohotovosti mi dr řekl, že mu ho mám dát. to od 3m je tam snad proto, aby rodiče u těch nejmenších neléčili horečku sami doma bez lékaře. ale dává se i miminkům v porodnici když je třeba. ale taky jsem to do dneška navěděla.
@slavuska1 Je to opravdu hrozný pocit, když nemůžeš drobečkovi pomoct, ale jestli mu teplota po paralenu klesla, tak snad to bude dobrý…
S rýmou je to bohužel marný boj, jen odsávat a počkat až přejde. jak se říká léčená trvá 7 dní a neléčená týden. ![]()
Synek mel toto ve ctyrech týdnech. Taky jsme byli u dr., nejdřív jsem prokapavali a odsavali, pak byla na vecer taky horecka a tak jsme dali taky paracetamol. No a protože se to po dvou dnech nelepšilo, šli jsme znovu a uz jsme vyfasli antibiotika.
Hlídala bych tu teplotu a odsavala nosanek. Ráno uvidíš, kdyz bude porad teplota, jela bych znovu.
Je to strašnej stres u takových malých bobánků. Ať je brzo dobre… A neboj, bude to dobry!
@Anula 3 my máme jet zítra k naší dr, tak tam dopoledne sjedeme. a díky ![]()
Tak ať dobře dopadnete a pokud mozno se vyhnete antibiotikum. A kdyz to nepůjde jinak, tak díky bohu za ně. ![]()
Náš druhý také od útlého dětství pochytśval kde co od staršího, který začal akorát chodit do školky. Kupodivu neměl nic, co by trvalo déle, jak 3 dny. S čím starší zápasil přes týden a rýma jako trám, měl malý ve slabší formě. Když kojíš, bude brzy zdravý. Já bych teda k Dr. nejela, teď je tam nemocných tucty, akorát něco chytí. Na pohotovost můžete kdyžtak kdykoli… ![]()
@Anula 3 píše:
Tak ať dobře dopadnete a pokud mozno se vyhnete antibiotikum. A kdyz to nepůjde jinak, tak díky bohu za ně.
díky..snad jo. dneska dr vyloženě řekl, že v tuhle chvíli k nim není důvod..uvidíme zítra.
@Levandule121 já dr zavolám, a domluvím se s ní, že přijdeme nakonec, nebo lehce po ordinační době, ona je ochotná. minule sama říkala, že kdyby se zhoršil(v pondělí, to jen lehounce pokašlával), tak ať nejprve zavolám, že to nějak udělá, abych s ním nejela do plný čekárny nemocných.
doufám, že to kojení tomu pomůže, a vylíže se z toho. jen jsem z toho te=D špatná, je to hrozná bezmoc, takovej drobeček
a díky ![]()
jinak ze školky jsem staršího nechala doma, je doma od půlky prosince, a bude až do konce února minimálně, to už je v plánu dávno..a stejně si k nám ty proklet bacily cestu našly
chlap to odněkud přitáhl, na mě to prskla jako zánět průdušek, kluci rýmu a teploty, ais 2 dny měli, rýmu mají doteď..a te%D ještě ten malej prďolek ![]()
Jo, chlap!
U nás šel na Silvestra ven v mraze jen ve větrovce, že prý jsem řekla, že svezeme jen děti na bobech kolem bloku. Ovšem tu hodinku a půl to dalo. Nevím, čím myslí. Výsledek - on antibiotika (možná zbytečně), starší laryngitida - v noci se dusil, rýma, zvýšená teplota, mladší rýma, kašel, včera v noci píchané ucho. Já vyřízená, nemocná skáču okolo dětí, probdělé noci. A ještě jsme nakazili půl širokého příbuzenstva.
Malý bude dobrý, uvidíš! A gratuluji!!! ![]()
@Levandule121 díky. a koukám že si taky užíváte
u nás jsme právě měla ATB já, chlap ne, taky měl horečky, kašel..ale k dr nešel..já byla v sobotu na pohotovosti, a jasnej zánět průdušek, měla jsem je na 5 dní. no zaprvý chlap tu pořád sem tam zakašle, a já se jen bojím, aby to tady furt neprskal, když já měla na stejný příznaky atb, a zadruhý já pořád trochu kašlu, a jen doufám, že ty atb na 5 dní mi stačily, že na pohotovosti věděli, co dělají. bych asi měla jít na kontorlu k praktický, ale to mám 1 cesta půl hodiny, a čekání tak 1,5 hodiny, a to bez prcka prostě nedám,?2,5 hodiny, takže to nepřichází v úvahu. a s ním do čekárny plný nemocných taky ne. ale už kašlu jen trochu no..maličkej naštěstí už nekašle vůbec, jen ta rýma a teplota.
Nebýt tady RObinek, vůbec to neřeším, nějaký kašel s rýmou jsme nikdy neřešila, ale s tím miminkem je to jiný, ach jo. snad se z toho bobíšek vylíže
![]()
Mimino má zvýšenou teplotu raz dva. Důležité je že tím panadolem se ta teplota srazila. Jinak at neleží na rovné podložce ale je v polosedě. Namazala bych mu hrudníček a zádíčka psím sádlem ( z lékárny ) a teple ho oblékla v orní části těla. Trochu psího sádla máznout pod nos. Jez vitamíny pro kojící a těhotné. Pokud se v rodně nevyskytují alergie dej mu med - dřív se do medu namáčel dudlík a bylo to ok, to jen dnes se čeká x měsíců než se riskne dát dítěti med. No a odsávat. Můžeš zkusit jestli nebude pít tymiánový čaj s medem.
@Lynette tak spadla mu, ale po 3hodinách zase vyletěla na 38,1, tak sjem mu dala paralen po 4 hodinách, před chvilkou
postýlku mu podložím, to psí sádlo doma nemám, zítra ho koupím jak pojedeme k dr tyj toho medu se bojím, potravinový alergie nemáme, resp. nemáme je diagnostikovaný, ale jinak já mám slabší astma, a jsem dost silnej alergik, akorát se neví přesně na co(ale nějaký ty hodnoty mám 10 násobně překročený. toho medu se fakt bojím, pokud by zrovna můj prcek měl tu alergii, tak je to o život, to nechci riskovat ![]()
ale ty vitamíny si dám hned teď, ještě tu mám nějaký.
@slavuska1 Právě alergiím na pyly se předchází tak že jíš med z oblasti ve které jsi.
Já bych se nebála. Takhle malé děti se s tím většinou poperou lépe než ty starší. Třeba když byl můj kluk okolo 6. měsíce, tak když mu na nohu spadl kus rajčete tak tam otekl a měl to červené - evidentně alergická reakce. Přitom to rajče ale snědl a ani bříško ho nebolelo. ![]()