Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ma spoustu casu. Mela by se pretacet, vic zatim umet nemusi.
Kašli na tabulky. Prostě až na to dozraje tak to příjde. Jsou děti rychlejší, jsou pomalejší. Dcera se mi brzo otáčela, plazila a sedět uměla až po 10m. Chodila v roce. A to to vypadalo že bude ve všem dopředu. Něco měla dříve, něco pozdějí.
A jediné co můžeš je posunout ji hračku dál a lákat ji. A hlavně neporovnávat s jinými dětmi.
@x-slunicko-x píše:
No pretacet se umi jen na bříško ale nejde ji to jeste zpět
Dcera se na bříško otočila ve 4m a zpět až tak o 3m pozdějí. To ji nešlo.
No jak se rika kazde dite je jine,ja jen jestli uz treba neni pozde a nemam si poradit z doktorem.
Tak náš sedmiměsíční normální plazení taky neovládá, dopředu se pohybuje kombinací kutálení a takových jakoby přískoků, no je to strašně vtipný ale zatím to neřeším ![]()
Do niceho prcka nenut a nesrovnavej
nase mala se nikdy neplazila,pred osmym mesicem zacala lezt po ctyrech,par dni na to si sedla a a dalsich par dni na to si zacala stoupat k nabytku,takze u nas dlouho nic a pak to slo raz na raz ![]()
@x-slunicko-x Plazit se nemusi, obe deti mi od osmimesicu rovnou lezly.
@x-slunicko-x Dcera se neplazila nikdy.
Dokonce jsem četla, že pro vývoj dítěte není plazení nijak důležité a tuto fázi přeskočí spousta dětí. Lozit začala až poté, co se začala stavět o nábytek, tedy pomalu až v roce. Stejně tak byla pomalejší v přetáčení - v půl roce na bříško, asi v 8 měsících na záda.
Syn se zase plazil, byl to pohled pro bohy, Meresjev hadr.
No a kdybychom neodjeli na dovču, kde měli na pokojích zátěžáky, tak by se snad plazil dodnes. Tím, že se nějakým způsobem pohyboval dopředu (a byl fakt rychlý
), nic ho nemotivovalo zkoušet jiný pohyb. Na těch kobercích šel teprve na kolínka a začal lozit.
Každé dítě je jiné, nesleduj, neporovnávej, nestresuj. ![]()
@Svistice @Leli83
Správně by dítě mělo prolézt zhruba čtyři měsíce, než začne chodit. Nelezením totiž nedozrávají pohybové reflexy, takže děti pak mohou mít například psychomotorický neklid nebo se nepropojí hemisféry v mozku, nevytvoří se důležité nervové spoje v přední části mozku – důležité pro učení i chování. Lidé, kteří nelezli, pak například i špatně píšou a mají nekoordinované pohyby.
@bosackamb Ale já nepíšu, že nemají lézt. Já píšu, že plazit se před tím nemusí. Dle některých fyzioterapeutů je v podstatě plazení známkou slabého břicha a moderním trendem plvoucích podlah. Plazení prostě není pohyb, kterým by si dítě při svém motorickém vývoji muselo či mělo projít.
@bosackamb Přesně jak píše Svištice - lezení není plazení.
Já psala, že se mi dcera nikdy neplazila a že plazení není pro vývoj dítěte nijak důležité.