Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ugluk zdravím ugluk… zrovna nedávno jsem si na tebe vzpomněla, jak jsi mi pomáhala dešifrovat to moje ranné těhotenství
(Agolutin v den ovulace). Teď se snažíme už skoro rok o druhé, tak jsem asi taky na to trochu citlivější, že bych asi neměla chuť to riskovat, kdyby se zadařilo…
@annaei tak v tom s tebou samozrejme souhlasim, ze doktori cpou Utrogestan na vsecko a pri MA nema sanci jakkoliv pomoct. Mne jde spis o vlastni hlavu. Znama potratila kdesi u more, poradnyho doktora tam proste nesehnali, a nejak ji v te chvili bylo uplne jedno, ze dalsi tehotne zeny tam jezdi naprosto v pohode a ze byt doma, nejspis to dopadne stejne. Vlastni hlava umi byt mrcha. Rovnez si vybavuju, co je to snazit se o dite roky a ze je clovek tak nejak citlivejsi a opatrnejsi. Jinak jsem teda mimoradne stastna, ze neziju v dobe nasich maminek a babicek, to bych totiz vlastni dite nikdy nemela.
@Angie-shy ahoj ahoj, nojo, to pisu, ze kdyz ta cesta k diteti neni uplne samozrejma, vestina zenskych to tehotenstvi vnima tak nejak jinak. Mne ted potvrdili, ze druhe dite holt nebude, pokud se kvuli nemu nenecham pomalu rozkrajet, coz nenecham, ale mam pred svym zdravim a vlastnim telem dost pokoru, i kdyz me umi pekne zlobit. Nebo prave proto.
Takže tomu rozumím správě, že největší hrozbu vidíte v té fyzické námaze? Tu já mám totiž už teď v práci.
Tempo samozřejmě budu udávat já.
@ugluk Tak určitě medicína je v něčem dobrá, ale přijde mi, že se to přehání. Já sice další těhotesntví budu trpět strachy, co se děje. Přece jenom zažitek ztráty miminka podruhé zažít nechci. Mam chvíle, kdy přemýšlim, co jsem mohla udělat jinak, ale vždycky se snažim zastavit, že prostě to ovlivnit nešlo. Další těhoteství se musim snažit s tim strachem nějak žít
Já teda od začátku těhotenství cítila, že je něco špatně a spíš pro mě bylo vysbození v 15 týdnu přijít na to, že mam pravdu. I když to byl hodně nepřijemný šok.
Ja jsem asi matka roku, v 7tt bych se nad tim vubec nepozastavila a o podobne vysce jsem uvazovala nekdy kolem 18-20tt, nakonec to nevyslo z casovych duvodu…ale sla jsem v te dobe dvoudenni trek, ale ne v takove vysce…2000 mi teda neprijde nejak mic na to, aby tam byl treba vyrazne ridsi vzduch nebo neco
Co jsem vedela je, ze rizikove muze byt prehrati, tak bych si dala bacha na tempo.
Ve finale se ale musis rozhodnout ty, pokud ti to prijde jako rizikova aktivita, tak zda jsi ochotna to riziko podstoupit…ono ten prvni trimestr je fakt hodne hop nebo trop, bohuzel ti nikdo nezaruci, ze kdyz zustanes doma, nic se ti nestane a kdyby jsi sla a nedejboze by to nedopadlo, tak nejspis nikdo nerekne, ze to bylo kvuli vyslapu…
@Dadulina Zaleží na co je člověk zvyklí pokud se normálně hýbe tak muže jít v těhoteství to, co je zvyklí. A tělo si dokáže říct pokud by to bylo oc
@ugluk to je mi líto
… mi doktor vyhrožuje, že když se nepodaří do září, tak jedině CAR, ale to já zas raději asi nebudu znásilňovat, protože i tak mám strach, jestli to druhé těhotenství moje tělo vydrží (148 cm/39kg/osteoporoza). Tak zatím to beru tak, že tělo asi ví co dělá no… uvidíme…
@ugluk Rozumím Vám a chápu co tím chcete říct. Samozřejmě nechci nic ohrozit, proto sem píšu, nadruhou stranu psychická pohoda maminky je taky dost důležitá, ne? Jde o to, že to pro mě bude luxusní relax, a pokud se začnu cítit sebemíň hůř tak to obracím a při sobě budu mít dva chlapy, ani nepůjdeme tou nejnáročnější cestou, půlka je po asfaltce.
Fajn, tudíž výšku neberu jako riziko, takže pokud mě do té doby nepřepadnou nějaké obtíže, tak půjdu, popř zvolíme něco jiného, menšího třeba. Děkuji Vám za názory ![]()
@annaei tak to verim, mam to za sebou „jenom“ v 7. a 8.tt, kdy v podstate o nic nejde, ale i tak me to sebralo, 15.tt je ponekud jinej kalibr
. Vazne umocneno tim, ze kazdym z tech tri tehotenstvi byly tri roky snahy o ne. Jinak na jednu stranu souhlas, kolik doktoru by v dnesni dobe zenskou poslalo placnout sebou pomalu uz ve chvili pozitivniho testu (i kdyz funguje to i opacne, kolik zenskych tohle vyzaduje…), na stranu druhou pred dnesni medicinou opravdu smekam, v dobe nasich maminek a babicek bych nejen, ze nemela deti, ale s nefunkcni stitnou zlazou bych ted po 17 letech byla kdyz uz ne mrtva, tak minimalne obezni, plesata a zcela nefungujici zenska a nedavno stanovena cukrovka by byl jisty ortel smrti. Takhle jsem aktivni mlada mama od uzasnyho ditete a doufam, ze mi to jeste par desitek let vydrzi. Ale do tech Tater bych stejne nejela ![]()
@Angie-shy taky si rikam. Ja v podstate to heslo - co se ma stat, stane se - velmi uznavam, ale u tech fatalnejsich veci clovek vlastni vliv pripousti…
@Dadulina jasne, stejne si to clovek musi nejvic v hlave utridit sam se sebou, max. se svym partnerem. A pokud se rozhodnete jet, samozrejme preju, at si to maximalne uzijete a nenastanou zadne komplikace ![]()
A omlouvam se za pleveleni diskuze filozofickyma kecama ![]()
@Dadulina jestli jsi na podobné aktivity zvyklá, tak bych se toho nebála… případně bych rozhodla až na místě, jak ti bude… asi by chtělo dávat si víc pozor, aby se ti nesmekla noha na nějakém suťovisku a zbytečně jsi nespadla… jinak já jsem ještě v 9+4 lyžovala… akorát mi nedělala dobře lanovka, jak to při projíždění sloupu kodrcalo… z toho mi bylo zle… kolikrát v sedmém týdnu žena ani netuší, že je těhotná, tak to zbytečně neřeší… ale já jsem takový poděs, ještě pár dní před porodem jsem dělala túry na horách nebo u posledního dítěte jsme jeli offroad orientační závod, abych malou popohnala a nic, držela se jak klíště… ale beru to podle toho, jak se cítím… věřím intuici… a když se na to cítím, tak to dělám…
@Dadulina… snažili jste se dva roky??? V takovém případě bych si srovnala, co je pro mě důležité.
Já bych neriskovala, ale rozhodnutí je na Tobě. ![]()
Já nevím, ale me se na horách třeba prodloužila MS na celou dobu pobytu. Nevím, zda to s tím ma nějakou spojitost, ale je pravda, ze bych se obabala toho vysokého tlaku. Přece preeklampsie je taky nebezpečná pro plod. ![]()