Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Na konci 8.mesice v cervnu jsem vysla na rozhlednu Polednik na Sumave 1315m. n.m. nebo kolik presne.
A na tohle ja obcas cynicky rikam - a moje znama prechazi cely zivot na cervenou bez rozhlizeni a nikdy se ji nic nestalo. Tudiz je to bezpecne a klidne to zkousejte taky.
Byt zakladatelkou, polozim si jednoduchou otazku - vprostred vyslapu na dvoutisicovku se zajdu vycurat a najdu na kalhotkach tmavorudy hlen (zazilo nemalo tehotnych).
Pokud je zenska nastavena na bod 1), nezbyva nez gratulovat, nejspis ji ceka klidne a pohodove tehotenstvi bez stresu, tak at si ho poradne uzije - uprimne, fakt! A v tom pripade bych se radeji vykaslala na internetove diskuze, protoze takove plasanky jako ja dovedou pekne vystresovat.
Tak se omlouvam, jdu pracovat ![]()
@Voltiček píše:
Nebylo mě to doporučeno, nad 2000m je to velký risk.
To by žádná tehotna nesměla do letadla. Ram je vzduch upravený a srovnatelnýAle vzduchem v cca 2000 metrech ![]()
@Dadulina Nevěděla jsem, že jsem těhotná a letěla na dovču. Taky se říká, že v začátcích by se nemělo lítat… Během dovolené už jsem tušila, no ale nějak jsem se zpět dostat musela, že
A to jsem teda rozhodně byla výš než ve 2000m
jak píšou holky, co má být, bude.
@Dadulina píše:
Zdravím Vás,
Před pár dny jsem objevila //. Ještě to nemám potvrzené od dr(jdu příští týden), ale měla bych být v 5tt. Jde o to že za dva týdny mám jet do Tater vyšlápnout Baníkov (2178) a moc se tam těším. Bude to můj první tak vysoký výšlap. Ale napadlo mě jestli vůbec můžu. Snažili jsme se přes dva roky, tak to nechci tímto ohrozit.
Myslíte že můžu? Kondici bych řekla mám dobrou, každý den toho hodně nachodím.
Případně nějaké rady čemu se vyhnout, nebo na co myslet? V tomto ohledu nejsem moc zkušená.
s dobrou kondicí hurá do toho. Nevim, proč všichni plaší, že se tohle nesmí, tamto nesmí.. zdravé těhotenství neohrozíš, nezdravé by odešlo tak jak tak.
Já jsem v prvním těhotenství ve 20tt byla ve 3883m, na svatební cestě jsme byli ve Švýcarsku a zajeli si lanovkou na Klein Matterhorn a v podstatě celou tu dovolenou jsme se pohybovali v nadmořské výšce cca 1600m a výš. Jako jo, v těch skoro 4000 to byl už záhul, sakra jsem cítila řídkej vzduch, ale bylo to moc krásný a strávili jsme tam jen zhruba 2 hodiny. Nějak mě nenapadlo, že by se to nesmělo. Ale chápu, po dlouhé době snažení se člověk bojí. Za mě bych jela, pokud se budeš fyzicky cítit, v tomhle týdnu se tak nějak ukazuje srdeční akce teprve. Ale určitě bych to probrala s doktorem. Je fakt, že mně se v 7tt objevily nevolnosti, byla jsem unavená, motala se mi hlava, takže fakt hodně záleží, jak ty sama budeš těhotenství snášet. Držím palce ![]()
@blobfish píše:
Takže těhotná nemůže ani na dovolenou do Alp?
Já si myslím, že ano, a jak bylo zmíněno, i letadla jsou ok. Spousta těhotných létá na dovolenou. Já ji i rušila - měli jsme objednané moře (letecky) a měli jsme jet se známýma na výšlap do Alp. Měla jsem ale po dvou zamlklých potratech a po 4 - letém snažení se zadařilo. V tom případě po doporučení lékaře se vyhnout těmto aktivitám jsem vše zrušila, prostě jsem upřednostnila svůj zdr. stav. Tyto záležitosti jdou bokem, ty si mohu užít kdykoliv potom. Na prvním místě jsem měla prosperující těhotenství a úspěšné donošení. Je to volba každého - vše je individuální.
Tezko rict, kdyz nejsi zvykla. Ja jsem v obou tehotenstvich chodila az do 3000 prvni i druhy trimestr, u druhyho tehotenstvi s batohem na zadech protoze muz nesl na zadech prvni dite
. Jenze ja jsem zvykla, pred tehotenstvim jsem lezla i mnohem vys (muj rekord je 6000). V nadmorsky vysce kolem 2000 nejde ani o kondici nebo vysku (letadla jsou presurizovany na 2500, jak tu bylo zminene), ale hlavne o styl chodit do kopce (tak, abys se nezadychala), pokud mas zkusenost a mas to s cim porovnat, tak se zastavis, kdyz ti prijde, ze jsi unavena, a mas mensi sanci s sebou seknout, kdyz jdes dolu. Takze za me, mozny to je, ale davej pozor hlavne na dech, jdi pomalu, delej pauzy a vezmi si hulky.
@Voltiček to je prave ta blbost zamkle tehotenstvi neovlivnis jestli se stane nebo ne. Clovek muze sice lezet z nohama nahore, ale stejne se to stat muze.
Ty co rikaji, ze to je risk me by zajmalo racionalne proc je to risk. Z ceho by ten mini plod velikosti jednoho mm mohl ohrozit nejaky vyslap. hlavne me fascinuje kolik z vas se o tom radi s doktorem. Me by nenapadlo resit kazdy prd s nim. V 7 tydnu jsem nikdy jeste ani nebyla na kontrole
Naprosto v pohodě bych šla, mimču nemůžeš jakkoliv ublížit.
Já v 7tt skákala s padákem.
@annaei píše:
Ty co rikaji, ze to je risk me by zajmalo racionalne proc je to risk. Z ceho by ten mini plod velikosti jednoho mm mohl ohrozit nejaky vyslap. hlavne me fascinuje kolik z vas se o tom radi s doktorem. Me by nenapadlo resit kazdy prd s nim. V 7 tydnu jsem nikdy jeste ani nebyla na kontrole
Jsem stejného názoru. No ale znáš to ![]()
Jedná se o změnu klimatu, určitou zátěž (stres), adrenalin a změnu tlaku. Víc nic k tomu říci nemůžu. Ať si to každý dělá, jak uzná za vhodné. Já se snažím respektovat obě strany. Každý je strůjcem svého štěstí a svého osudu. ![]()
@Klementyna píše:
Naprosto v pohodě bych šla, mimču nemůžeš jakkoliv ublížit.
Já v 7tt skákala s padákem.