8 měsíční kojenec - co umí?

Anonymní
28.3.22 21:17

8 měsíční kojenec - co umí?

Ahoj, před týdnem jsme oslavili 8 měsíců s čímž byla spojená kontrola u naší pediatričky. Týden to zpracovávám. Byla hrozně v údivu, že malá se ještě neplazi a nestaví ani na čtyři. Máme přijít za dva týdny znovu a že se případně domluvíme co dál (asi měla na mysli fyzio, neuro..). Do tohoto se mi popravdě moc nechce, myslím, že každé dítě je jiné a má čas.. a naučí se to samo.

Nebo?… Proto by mě docela pomohli vaše zkušenosti a jak ste řešili/neřešili. Tedy jak na tom jsou/byly vaše děti v tomto měsíci, co uměli/neuměli.

Děkuji za rady :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35970
28.3.22 21:22

Jako ještě má celkem čas na lezení, plazit by se mohla. Ale zkouknuti na fyziu bych se nebránila. Mě dcera v 10m nalezla, tak nás doktorka poslala a pár cviky denně jsme to spravily, měla slabý břišní svaly. Se synem jsme chodili od 4m, protože při paseni prepadaval, takže jsem byla ráda že jsme ve vývoji pod kontrolou odborniku a s nejmladší dcerou jdu zítra, taky ji to paseni moc nejde, má slabý záda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
28.3.22 21:25

To není tvoje chyba, to se prostě občas stane že je vývoj motoriky pomalejší. Právě od toho je to fyzio, aby s tím pomohlo. Čím dřív, tím snáze se zpomalení dožene.

Jinak by měl zvládat sedět a z lehu a břiše si sednout, pevně stát pokud se něčeho drží, přitáhnout se za něco do stoje, měl by začít plazit po břiše za pomocí rukou, nohy většinou ještě nevládájí.

Z jemné motoriky už by měl být schopný uchopit menší předměty - např kus jídla a zkusit si ho dát do pusy (ne, nemusí se mu to povést, podstatný je ten záměrný úchop)

Pokud zrovna tvoje dítě je pomalejší, tak odkládat jedoduché cvičení (ne, nejspíš nevyfasujete vojtovku) znamená zvyšovat šanci, že to zpomalení bude hlubší a bude se hůř dohánět. Dobrá hrubá motorka pomáhá i s rozvojem nervové soustavy.

Nechávat to na přírodě není úplně nejlepší přístup, protože úplně přírodní přístup je obrovská kojenecká a dětská úmrtnost. Stejně tak jaksi je přírodě jedno, jak to bude s nějakými neurovývojhovámi odlišnostmi, ale lidem co s nimi musí žít v současné společosti se často žije dost mizerně a přitom ledaskdy stačilo jen troška vhodné kompenzace ve správném období. Právě proto ty pediatrické prohlídky jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1554
28.3.22 21:35
@JancaS84 píše:
Jako ještě má celkem čas na lezení, plazit by se mohla. Ale zkouknuti na fyziu bych se nebránila. Mě dcera v 10m nalezla, tak nás doktorka poslala a pár cviky denně jsme to spravily, měla slabý břišní svaly. Se synem jsme chodili od 4m, protože při paseni prepadaval, takže jsem byla ráda že jsme ve vývoji pod kontrolou odborniku a s nejmladší dcerou jdu zítra, taky ji to paseni moc nejde, má slabý záda.

Plazit se podle naší fyzio není třeba, prý to jenom bere čas lezení. Ale souhlasím, že kontrolou na fyzio nic nezkazíte 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
28.3.22 21:41
@Ou píše:
To není tvoje chyba, to se prostě občas stane že je vývoj motoriky pomalejší. Právě od toho je to fyzio, aby s tím pomohlo. Čím dřív, tím snáze se zpomalení dožene.

Jinak by měl zvládat sedět a z lehu a břiše si sednout, pevně stát pokud se něčeho drží, přitáhnout se za něco do stoje, měl by začít plazit po břiše za pomocí rukou, nohy většinou ještě nevládájí.

Z jemné motoriky už by měl být schopný uchopit menší předměty - např kus jídla a zkusit si ho dát do pusy (ne, nemusí se mu to povést, podstatný je ten záměrný úchop)

Pokud zrovna tvoje dítě je pomalejší, tak odkládat jedoduché cvičení (ne, nejspíš nevyfasujete vojtovku) znamená zvyšovat šanci, že to zpomalení bude hlubší a bude se hůř dohánět. Dobrá hrubá motorka pomáhá i s rozvojem nervové soustavy.

Nechávat to na přírodě není úplně nejlepší přístup, protože úplně přírodní přístup je obrovská kojenecká a dětská úmrtnost. Stejně tak jaksi je přírodě jedno, jak to bude s nějakými neurovývojhovámi odlišnostmi, ale lidem co s nimi musí žít v současné společosti se často žije dost mizerně a přitom ledaskdy stačilo jen troška vhodné kompenzace ve správném období. Právě proto ty pediatrické prohlídky jsou.

V 8mi měsících už by mělo dítě umět sedět a umět si sednout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35970
28.3.22 21:41
@Asiina píše:
Plazit se podle naší fyzio není třeba, prý to jenom bere čas lezení. Ale souhlasím, že kontrolou na fyzio nic nezkazíte 😊

Jj lezení je nejdůležitější. Ale naše první byla mega plazič, nejdřív vzad a pak vpřed. Ale protože ji to na kolena nešlo kvůli tomu bříšku, ale pak to dohnala a teď lítá jak zběsilá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
28.3.22 21:53
@Veru1987 píše:
V 8mi měsících už by mělo dítě umět sedět a umět si sednout?

ne dokonale, ale patří to mezi normu. Vyžaduje to holt to adekvátně zpevněné zádové a břišní svaly, které pak jsou potřeba i k tomu plazení a usilovné plazení pomůže k tomu, aby pohybový systém byl připravený na lezení.

Třeba u chůze je pak už daleko širší okno, ta je paradoxně méně důležitá.

Právě v tuhle chvíli se hodí to fyzio, když tam je někde nějaké opoždění, protože prostě stačí málo. Když se zpomalení táhne, tak se to pak celé může rozhodit- klasicky plazení je potřeba pro pravolevou orientaci a další věci v mozku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
28.3.22 22:00

Neřeš, obě moje děti ještě v 10m se ani neplazily, natož aby snad seděly! Nechala jsem volný průběh, vše během měsíce dohnaly a výsledek? Jedna chodila v 16,5m, druhá ve 14,5m. Obě jsou naprosto zdravé :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
28.3.22 22:09

Syn měl osm měsíců teď devatenáctého března. Leze po čtyřech, stoupá si, začíná obcházet nábytek, sedí sám. Dcery tak akční nebyly, ale obě v osmi měsících lezly a zvládaly šikmý sed. Já bych to spíš řešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
28.3.22 22:11

@jezurka7 no, takže chodily vlastně už opožděně. To že si měla štěstí a bylo všechno v pořádku, jen pomalejší fakt neznamená, že to tak je u všech. Kromě něčastější jednoduchého opoždění tam taky může být skrytý hllubší problém a neřešito znamená slušné riziko zanedbání.

Někdo na internetu tvrdí, že pohoda, kašli na to, zatím co pediatra, která dítě zná říká - přijdte, prověříme to. Příčetný člověk pochopitelně za dva týdny přijde na pediatrii.

Protože ne - fakt nejsi chytřejší než pediatr. Prostě nejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
28.3.22 22:21

@Ou To taky netvrdím, že jsem chytřejší než pediatr, ale rozhodně bych s ním nesouhlasila, že v 8m musí dítě výše zmíněné aktivity umět! A naše dr to teda ani po mých dětech nechtěla, ani v těch 10m to nijak neřešila a za 14 dní po kontrole bylo najednou vše úplně jinak..
A jen pro info, chození do 18m je norma a nijak se neřeší, nevidím nic lepšího na tom, když dítě chodí třeba v 9m a padá a padá.. holky prostě byly opatrné a začaly až s jistotou, že se udrží a od prvního kroku byly pevné a nikdy neapadaly :nevim:
To samé s nočníkem, vysazování bylo k ničemu, až hlava dozrála, plíny odhodily a nepočůraly se :nevim:
Tím nevylučuju, že kdyby se mi něco nezdálo, tak to samozřejmě půjdu řešit :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
29.3.22 05:24

@Ou co to tady vykládáš? Sezení v 8 měsících patří mezi normu? A že by si dítě mělo sednout z lehu na břiše??? To je naprostý nesmysl. Z lehu na břiše jde dítě do šikmého sedu. Správné sezení následuje až po lezení, kdy si dítě z pozice na čtyřech sedne. Některé děti si stoupnou u nábytku a pak si kecnou na zadek a v sedu se udrží, ale ani to není pravý sed!
A ještě, že je dítě opožděné, když chodí ve 14 nebo 16 měsících? Další naprostý nesmysl! Za normální se považuje chůze do 18 měsíců!
Samozřejmě souhlasím s tím, že vždy může být nějaký vývojový problém, proto je v případě podezření lepší navštívit fyzioterapeuta nebo neurologa, nicméně tvrdit výše uvedené je zcestné!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
29.3.22 06:34

Starší uměla lézt, stát a šikmý sed. Mladší má 7,5 měsíce a umí lézt a šikmý sed, stoupat si zkouší. Starší byla ovšem tryskomyš samostatně chodící v deseti měsících, s mladší jsme od čtyř do šesti měsíců chodily na fyzio - na čtyřměsíční prohlídce byla zpruzelá a nechtěla bejt na bříšku, natož aby se tam otočila sama. Fyzio bylo v klidu, někdy jsem s malou doma cvičila, někdy se to moc nestihlo a za dva měsíce nás fyzio pustila, že je malá ok :) Taky jsem byla naštvaná že moje dokonalý miminko přijde pediatře nedokonalý, ale o nic nešlo, sice mě prudilo mít kromě všeho na starosti ještě fyzio a doma cvičení, ale nakonec to rychle uteklo a já su klidná, že jsme nic nezanedbaly :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4105
29.3.22 07:09

@Ou teda to jsou fakt bludy, to cerpas z nějaké příručky z predminuleho století?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
29.3.22 07:16

@Ou Co to píšeš za kraviny? Na lezení je čas do deseti měsíců, to mi řekla dětská doktorka. Co z toho máš, že si něco vycucáš z prstu a pak stresuješ zakladatelku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí