Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dnes bylo male 8 dní. V porodnici se prisavala docela hezky, 3 den se mi spustilo mleko a neco malo pribrala takze nas bez problemu pustili. Problem je ze u toho usina. A prijde mi ze usina cimdal vic. Nepomaha nic, vysvleceni, prebaleni, dloubani, simrani… Oproti porodni vaze ma cca 200g nahore za ten tyden. Problem je, ze z kojeni je i temer hodinove martirium, kdy se prisaje treba na pet minut a pak ji ne a ne vzbudit, tak ji treba prebalim a zase treba na 4min papa a pak zas je tuhik… Cela situace je pro me nesmirne stresujici a neobejde se bez slz a rozhozeneho meho zaludku. V porodnici i detska dr mi od zacatku vtloukali do hlavy ze musi mit kazde prso aspon 10-15min po 2-3h. Jak ale, kdyz nevydrzi ani tech 10 aspon z jednoho? Musim rict ze to ale neni porad, ze treba v noci nebo rano se to podari. Ale dnes treba cely den nic. Hrozne se nechci vzdat, chtěla jsem se vyhnout prikrmovani nebo UM ale nevim co mam delat, mam strach abych ji nezadělala na nejaky problem
Tak prosim nekoho zkuseneho o radu…
Jenže ono je lepší UM než aby ubírala na váze. Já bych to tak nehrotila a dávala dítěti prso, když si řekne a případně dokrmovala UM.
Nemá novorozeneckou žloutenku? U té bývají děti spavé.¨
Jinak mě teda ani jedno ani druhé dítě nikdy nepily, tak dlouhou, jak Ti radila doktorka
. Těch 200 gramů nad porodní vahou mě na 8. den připadá v pohodě.
Nene, žloutenku nemame, alespon jsme nemeli ani priznaky nic.
Zalezi jak bude prospivat dal, takhle spatne ji od vcerejsiho odpoledne po tech malo minutach.
Jen nevim jak dlouho muzu cekat zda se to zlepsi, ci mam hned bezet a kupovat nejaky lahvicky a nutrilon :-/ Jen se bojim ze kdyz ji dam prikrm bude s kojenim uplny utrum :-/
@Miki18 zkus vydržet. Mám doma taky 14ti denní miminko, k tomu ještě tříleťáka a pomalu se to lepší. Musí zesílit. Ale pořád to vypadá, že se napije z jednoho, pak usne když ho dám spát tak za hodinu řve hlady.
je to na palici, zvlášt když je mi líto staršího že si s ním pořádně nemůžu hrát. Zkouším nakojit, pak jit teprve přebalit, aby se vzbudil, a dokojit z druhého. Ještě ke všemu to vypadá že bude trpět na bříško, furt se kroutí, takže toho moc nenaspíme. Vydrž, pokud přibírá, u těchhle prcků je každý den znát. Pokud to nepůjde, tak UM nebo odsávat, opravdu věř tomu, že je daleko lepší láhev než to že u každého kojení brečíš a nervíš se. Mám už to v druhém provedení, první dítě skončilo nakonec na lahvi, mně se neskutečně ulevilo. Teď mám v plánu ještě chvíli vydržet, ale pokud to nepůjde, půjde na flašku, momentálně je pro mě prioritou věnovat se aspoň trochu i staršímu, ne jen kojit a kojit. Držím palce.
Jak píše @Magaly zkus to kojení. net. Já měla s dcerkou problémy a s paní, která onu stránku vede, jsem strávila několik telefonátů. Nakonec mi poradila, zda bych si od pediatra nezapůjčila váhu (nechtěla jsem váhu kupovat) a zvážila, kolik si toho dcerka vypije během krátkého kojení (ve třech měsících věku pila celkem 3 minuty). Podotýkám, dcerka mi nehubla, ovšem ani nepřibýrala tabulkově. Hrozila nám hospitalizace, nicméně po tom co nám doktorka půjčila báhu na víkend, kdy jsem pečlivě vážila před a po kojení, všechno bylo jinak. Dcera si i během té chvilky dokázala vypít 50ml - jelikož jsem kojila 10-12× denně, bylo to dost.
Důležité je, zda dcerka prospívá, zda má dost počůraných plenek, zda není dehydrovaná. to vše musí posoudit její lékař. S tím dokrmováním UM bych počkala - tedy pokud chceš kojit dále. My koupili i Suplementor od Medely a plnila jsem ho svým odstříkaným mlékem. Jedná se o nádobku zavěšenou na Tvém krku, ze které vedou tenké hadičky ke Tvým bradavkám a dítko si při přisátí k prsu přisává mléko i ze Suplementoru. U nás tohle nezabralo, ale znám několik maminek, kdy toto zabralo.
A pokud by nezabrala žádná možná metoda jak dostat do dítka odstříkané MM, tak můžeš dokrmovat UM stříkačkou nebo jiným způsobem, který udrží kojení.
Moc držím palce, posílám hodně síly a určitě zkontaktuj laktační poradkyni (nemusí to být ta mnou doporučovaná - pro mne byla jako bonus i nejbližší z okolí), potřebuješ někoho, kdo tě uklidní, kdo ti poradí. U nás podobnou službu dělají i sestřičky na gynekologii. ![]()
Musí být v klidu hlavně maminka, miminko vycítí neklid. Zkontaktuj laktační poradkyně, jak už bylo řečeno. Třeba v H. B. je přímo „kojící bohyně“ MUDr. Weberová. Byla jsem svědkem, kdy přišla maminka s 2M synkem, že nemá mléko. Doktorka poradila co a jak, pak s dovolením správně stiskla bradavku a mléko doslova stříklo proudem přes celou místnost. Malý se hned přisál a bylo po problému…
@Netopýr1
Tak nejak to vypada u nas no. Chvili saje z jednoho, u toho se treba i vyprdi, tak ji prebalim a saje z druheho a po par minutach je zase tuha. Když spi fakt hluboce tak si ani pak neodrihne a poblinka se treba za hodinu v postylce. Takze ji chodim porad kontrolovat aby se nezacala davit :-/
@Magaly @nonina @dedrichov
Uz jsem zkousela psat pani z vedlejsiho mesta. Problem je, ze je vikend a to malo kdo funguje :-/
Jinak samozrejme vsem moc dekuju za rady a podporu. ![]()
Maminko holky poradily krasne, jen dodam ze stres je zatez pro vas i miminko, sestinedeli je tezke to vime kazda, ale vse se srovna. Ve volnych chvilinkach si odpocinte. Vse bude v poradku ![]()
@Miki18 myslim, ze striktní kojeni 10-15 min je kravina. Mam ted 5 měsíční holčičku, narodila se o 3 tydny driv s 2,5 kg. Mely jsme šílený problem s prisatim jak byla Malinka a měla silnou žloutenku. Každé kojeni nam trvalo snad půl hodiny než se přisala, pak pila maximálně 5 minut, vetsinou jen 2 min, taky jsem se ji snažila klepat do bradicku a si raz, aby nespala a ještě pila… a ja šla po tydnu na kontrolu s hrůzou ze urcite nic neprobrala a ejhle vse bylo v poradku, nabrala 250 g za tyden!!! Kojila jsem teda ze zacatku po 2 h, ale ona si proste do těch 5 min vysala co potřebovala. Nikdy jsem nechapala, jak někdo muže kojit třeba i půl holky. Bety je i ted v 5 měsících do 5 minut napita a pribira furt krásné. Ničím se tedy nestresuj, každé dite je jine a někdo je holt napitý za chvilku a někdo se s tim para. Než začneš s UM, vydrž do další kontroly na prevazeni, koj klidně po hodině ci 2, proste jak bude mit hlad.
Já mám doma 17. denní mimčo a taky pořád spinkal - po hodinovém kojení si vysál jen kolem 40 ml, tak všechno odstříkávám a dávám teď už lahvičkou (za začátku stříkačkou) - zhodnotili jsme, že je to pro mimčo lepší než ho trápit u kojení, kterým se jen unavoval a prodlužoval interval mezi kojením. Mrzí nás to, ale prostě to nešlo.
Pravidlo cislo 1, Nenervovat se, nestresovat a neridit se tabulkama!!
Teorie o 10 - 15ti minutach kazde 2 - 3 hodky je sice pekna, ale kazdy mimco je jiny..Nektery se napucne najednou, druhy pije po troskach. Nektery vytahne behem par minutek svoji davku- a pak o nem treba tri hodky nevis, nektery ucucava kazdou hodinu… Dulezity je prikladat, prikladat, prikladat…Klidne casteji a po troskach..Pribira dobre - 200g za tyden, takze bych ji zbytecne nepletla flaskou…Moje prvni dcera byla prsu treba trictvrte hodky, z toho ale stejne vetsinu casu prospala, druha uz v porodnici za 5 minut mela hotovo, odpojila se a spala ![]()
@Miki18 Dobrovolne ti hladovku drzet nebude. Je mala, neres zadne 2-3 hodiny, dej kdykoliv sili rekne a jinak ji nech spat. Syn se kojit kolikrat i po sesti hodinach, ale fakt vypil dvojitou davku. Pokup by trpela hlady, bude plakat. Takze stres hod za hlavu a uzivej so miminko.