Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky,
jedno z mých dvojčat se neotáčí a to jsme měli v sobotu 8m. Tomášek se otáčí na obě strany, zkouší pomalu lézt, pořád se vrtí, dělá paci paci a tak tak všelijak a Kubík se neotočí ani za boha. Chybí mu už jen kousek. Ramínka odlepí skoro do kolma, ale zadeček je stále přilepený k podložce. Taky dělá paci paci a tak tak všelijak, ale nepohne se. Jednou za čas )týden) ho přistihnu na boku, ale to je všechno. Když chce na bříško, začne řvát a já to otočím. Na bříšku je tedy skoro pořád, koulíme, cvičíme, motivuju. Na bříšku rotuje, klikuje, pivotuje. Chodíme na neurologii a rehabilitace už 6měsíců a fyzioterapeutka už neví, co s ním. Mám strach, co mi řekne zítra, to máme další cvičení. Vždycky jen zakoulí očima, když řeknu, že u Kubíka žádná změna. Byl sice nemocný a rostly mu zoubky, ale to Tomíkovi taky. Jsem už z toho zoufalá. S pozdravem Rudolka
Jen mě zaujalo o těch ramínkách - měl by zvednout nohy (přitáhnout k břichu), plácnout je na bok a tím začít to otáčení, ramínka až naposled. Třeba proto mu to nejde ![]()
Ovšem jak to spravit by měla vědět ta rehabilitační sestřička asi ![]()
Když leží na zádech, jak ho otáčíš na břicho? „Správně“ u takhle velkého mimina je vzít za kolínko a přes tu druhou nohu mu to kolínko tlačit k zemi a zbytek ho nechat dotočit už samotného (vezmu za pravé kolínko, točím doleva). To zvládne, když mu pomůžeš tím kolenem?
Rudolko, buď v klidu. Mám kamárádku, její starší syn na 8. měsíční kontrole neuměl vůbec nic, ani jednou se za celých osm měsíců neotočil jak na břicho, tak ani na záda. Týden po 8. měsíci válel sudy. Jeho sestra jej následovala, otočila se možná týden před 8. měsícem, teď ji je 10. měsíců a obchází kolem nábytku. Každé dítě je jiné, tak dej Kubíkovi ještě šanci
.
Jinak kamoška u syna byla zoufalá, Dr. ji vyhrožovala rehabkou, pokud se do 8. měsíce neotočí. Na kontrole ale zkonstatovala, že je naprosto v pořádku, jen trochu lenošný
. Na rehabku ji nakonec neposlala a syn to zvládl sám. Dnes mu jsou více jak 3 roky a nikdo by nepoznal, že byl takový lenoch
. U dcery už to neřešila, čekala, kdo bude víc lenošnější ![]()
ahoj, taky jsem chodila s dcerou k fyzioterapeutce, a urcite nikdy nezakoulela ocima.. spis naopak, mela by Te pozbudit, spis bych uvazovala o vymene fyzioterapeutky..my jsme cvicili Vojtovku, taky zadna zmena, ale ona byla trpeliva, a vzdycky mi ty cviky upravila, protoze dcera si vzdycky nasla unikovou cestu..urcite se nestresuj fyzioterapeutkou, ta je tu pro Tebe nebo spis pro Tvoje deti..a taky bych se nestresovala, ze je jeden chlapecek rychlejsi, nase Ana byla taky pomalejsi, ale byla jsem rada, ze je sledovana, a kdyby bylo neco vaznejsiho, ze by se to snad podchytilo brzo.
Pipet píše:
Jen mě zaujalo o těch ramínkách - měl by zvednout nohy (přitáhnout k břichu), plácnout je na bok a tím začít to otáčení, ramínka až naposled. Třeba proto mu to nejde
Ovšem jak to spravit by měla vědět ta rehabilitační sestřička asiKdyž leží na zádech, jak ho otáčíš na břicho? „Správně“ u takhle velkého mimina je vzít za kolínko a přes tu druhou nohu mu to kolínko tlačit k zemi a zbytek ho nechat dotočit už samotného (vezmu za pravé kolínko, točím doleva). To zvládne, když mu pomůžeš tím kolenem?
Naše malá to dělá taky tak - blbě, ale chodíme na rehabku a nic moc na to neřekla…Ona je totiž do všeho hrozně hr a všechno dělá tak nějak švihem…Zábránit jí v tom nezabráním, všespasitelný Vojta taky nezabral
To bych asi neřešila, pokud je mu to tak pohodlnější, udělá si to po svém ![]()
A prď na tabulky, až se mu bude chtít a bude to potřebovat, tak se překulí ![]()
S ramínkama to dělá, když se natáčí sám. Já ho otáčím přesně tak, jak píšeš ty.
Vlastně ho spíš jen lehce popostrčím a on se sám dotočí. Manžel mě zase sprdnul, že se ze mě stává hysterka, že jim mám nechat volnost a ono se to nějak vyvrbí. Jenže ono se to lehce řekne, všichni se už otáčí, příp. plazí a lezou nebo se o to snaží. No nic musíme počkat. Děkuji za odpovědi a podporu.