Sedm měsíců - neleze, nesedí

444
15.8.11 17:59

Sedm měsíců - neleze, nesedí

Ahojky holky. Vím, že toto téma se zde objevuje často, ale stejně musím napsat.
Synovy bylo 9.8.2011 sedm měsíců. Od pěti měsíců se přetáčí z bříška na záda a zpátky. Na bříšku zvedá ručičky, hraje si s hračkami a natahuje se po nich. Jen ne a ne lezt a sezení sám od sebe už vůbec ne. Válí sudy a pohybuje se tak, že nadzvedne prdelku, nohama se odstrkává, ale hlavu nakloní pokaždé na jednu stranu a jakoby hlavou a bokem se také odstrčí (přitom nemá hlavu zvedlou, ale zabořenou do země). Nevím, jestli ho mám to lezení (plazení) nějak učit - nevím ani jak. Dělám jen to, že mu ukazuji hračku, ale on se pro ní dostane způsobem popsaným nahoře. Od 5 měsíce chodíme cvičit Vojtovku (syn má lehkou hypotonii trupu), ale minulý týden jsme byli u neurologa a prý je hypotonie na ústupu, takže máme cvičit ještě měsíc, pak jdem na kontrolu a asi (snad) s tím přestaneme.
Vím, že každé dítě má jiné tempo, ale mrzí mě, když kamarádka, se kterou se známe z porodnice a má stejně staré dítě, řekne, že se už posadil do šikmého sedu…
Vím, že je to hloupá otázka, ale opravdu na to sezení, lezení každé dítě přijde, jak se to dělá? Mám strach… :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35326
15.8.11 18:01

Co je to sikmy sed?
Nechapu, co resis, tve dite je ve vyvoji naprosto normalni…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
15.8.11 18:04

Hlavně klid,můj synovec začal lozit v 11 m a seděl taky tak nějak.Jednou byli snad i u neurologa,ale kvůli tomu,že se blbě přetáčel v půl roce.Na to sezení má podle mě ještě čas.Můj první syn začal lozit v 7 m a sedět o dva měsíce později.Za to ten druhý,to je děs,od 4 m na všech čtyřech,poprvé se postavil,když mu nebylo ani půl roku 8-o Takže místo ležícího miminka mám doma tajfun,který mi v 7 m prohledává šuplíky,dokonce dneska vylezl i na křeslo :roll: :roll: Hlava sama modřina,prostě ho nejde uhlídat :roll: .Myslím,že na plašení máš ještě hodně času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.8.11 18:08

Jéžiš, ty chceš aby v 7 měsících lezl a sedal si??? 8-o Prosim Tě, klid!! Za prvé je každé dítě jiné a to že je některé dítě šilejší neznamená že tomu druhému něco je že to dělal o par měsíců později. Příklad: Má neteř chodila před rokem a naše dcera až v 16ti měsícich. Sama si sedla v 11ti měsícich, lezla na konci 11.měsíce.. Na všecko děti přijdou sami!!!! Neboj :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
15.8.11 18:08

Šikmý sed? :think: To, že se dítě posadí, znamená, že si samo sedne z polohy na čtyřech a sedí rovně (svisle). Pokud se opírá o ručičku nebo o něco jiného, není to samostatné sezení a rozhodně to neznamená, že je na tom tvoje dítě hůř. Mája si sama sedla ve 12m, těsně předtím začala lézt. Mám ve svém okolí kamarádky s podobně starými dětmi, které samozřejmě seděly mnohem dřív. Pro mě nebylo důležité, že Mája seděla jako poslední, ale to, že si sedla tak, jak má, že lezla tak jak má (i když pozdě) a že snad chodí tak, jak má. Za pár let (možná i měsíců) nepoznáš, které dítě dřív lezlo, stálo, chodilo atp.

Některé děti lezení přeskočí (takže na to „nepřijdou, jak se to dělá“), a to je špatně. Být tebou bych teď byla v klidu, na sezení i lezení má spoustu času a řešila bych to až v případě, že by se chlapeček začal stavět dřív než bude lézt. Pokud chodíte cvičit Vojtovku, tak je chlapeček sledovaný a určitě bude vše OK. Hlavně se nesnaž nic uspěchat, to by se mohlo nevyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
15.8.11 18:10

Ahoj! Naše malá začala lézt kolem 8.měsíce a zároveň s tím i sedět. Kamarádčin malý nelezl, jen válel sudy a pak začal skoro až v roce a půl chodit. Nevím, kdy se uměl posadit, ale ona ho pak už posazovala, protože ležet nechtěl. Ještě bych to neřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
15.8.11 18:21

klíííd.

Sofinka se posadila teprve nedávno - v 10 měsících, šikmej sed byl taky docela dlouho, rozhodně ne v 7, to jsem byla ráda, že se otočí zpátky z břicha a ani nijak extra se neopírala o ruce, jen se přetáčela…o plazení taky ani nemluvě.

sestřenky chlapeček se neplazil ještě ani v deseti.

vím, že tohle srovnánání, zvláš´t, když to člověk vidí, ale v sedmým měsíci má na všechno ještě hafo času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
15.8.11 18:28

Souhlasím s holkama, že malý má ještě spoustu času :wink: . Každé dítě je jiné, ty moje nejsou výjimka.
Syn byl línější (respektive měl na všechno dost času…kam by se honil, že jo :lol: ), lezl kolem 10. měsíce, stejně tak si i sedl. Chodit začal až kolem 14-15ti měsíců.
Berunka je takový „lepší průměr“ a poprvé si sedla na Matyho narozky - tzn. 9 dní před tím, než jí bylo 8 měsíců :wink: . Lezení si přesně nepamatuju, ale stoupla si v 8 měsících, chodila kolem nábytku v 10 měsících a samostatně začala chodit 3 dny po prvních narozkách :wink:

• Citovat
  • Upravit
6555
15.8.11 18:31

Prosím tě, v 7-mi měsících neseděl ani můj syn a to je pohybově celkem napřed.Ani moc nelezl, spíš se „píďalil“.V 8,5 měsících si stoupnul a s tím začal i bezvadně lézt a sedat si.Takže nespěchej :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
15.8.11 18:32

nedělej si hlavu. Já jsem tu předevčírem zakládala diskusi: co umí vaše děti v půl roce. A taky bych si musela dělat hlavu třeba z toho, že někomu už mimčo žvatlá slabiky ma-ma a ta-ta a můj malej zatím jen vydává skřeky. Mimčo máš ve vývoji naprost v pořádku, užívej si ty chvilky, pak budeš ještě ráda vzpomínat na doby, kdy to bylo bezbraný a lehce uhlídatelný mimčo :palec: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2639
15.8.11 18:38

ahoj
buď naprosto v klidu. Můj malý bude mít 10 měsíců a nesedí, neplazí se, jenom pase koně a točí se dokola. Když se má po něčem natáhnout tak ho to prostě prestane zajímat, nemá ani snahu a zájem. Dětská doktorka mi na to řekla, že je pevný dost a že tuto fázi asi přeskočí. Jinak kamarádce malá chodila a sedět neuměla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jancic
15.8.11 18:42

Klídek :mrgreen:
Malý začal lézt po kolenou kolem sedmého měsíce (plazení přeskočil), teď je mu 13 měsíců a stále nesedí 8-o (ale obchází nábytek)

• Citovat
  • Upravit
4542
15.8.11 18:46

Neblbni, je naprosto v normě, můj malý začal lézt po 11.m, seděl v 10, plazil se v osmi a půl - nikdo to neřešil, byl vyhodnocen jako naprosto normální, trošku líný chlap :-), a je fakt ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
15.8.11 18:54

Na to je brzy, buď úplně v klidu. A bůhví čemu říká kamarádka šikmý sed :nevim: Máš naprosto ukázkově se vyvíjející dítě. A neboj, spousta dětí dřív leze a chodí, než sedí. Sed je cíl, je to nejtěžší pro dítě. A děti si samy sednou klidně i po roce věku a jsou normální a v pořádku! Tak neplaš a hlavně prckovi nijak nepomáhej. A prosim tě, už nesrovnávej s ostatními!!!!! :huban: Každé dítě je individualita a má svůj čas a své tempo. Pomáhámím mu můžeš ublížit, srovnáváním ubližuješ sama sobě. To nejlepší, co můžeš pro svoje dítě udělat, je dát mu prostor pro vlastní cestu vývoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4232
15.8.11 19:00
Katka86 píše:
Hlavně klid,můj synovec začal lozit v 11 m a seděl taky tak nějak.Jednou byli snad i u neurologa,ale kvůli tomu,že se blbě přetáčel v půl roce.Na to sezení má podle mě ještě čas.Můj první syn začal lozit v 7 m a sedět o dva měsíce později.Za to ten druhý,to je děs,od 4 m na všech čtyřech,poprvé se postavil,když mu nebylo ani půl roku 8-o Takže místo ležícího miminka mám doma tajfun,který mi v 7 m prohledává šuplíky,dokonce dneska vylezl i na křeslo :roll: :roll: Hlava sama modřina,prostě ho nejde uhlídat :roll: .Myslím,že na plašení máš ještě hodně času.

:lol: Tak to znám, Lucka lezla, teda ona moc nelezla, ona se plazila zhruba v těch 8smi měsích, stoupla v deseti a chodil začala ve 13ti. Ela je trochu menší tajfun než ten tvůj, ale lézt a sedět začala mezi 6-7 měsícem, pak si stoupla, teď lítá kolem nábytku. Všude vleze, všechno vyháže, no děs zlatá klidná Lucinka.
Takže buď v klidu, tvůj chlapeček je naprosto v normě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí