Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
zdravim vsechny maminky,mam doma 8mi mesicni holcicku narozenou na Aprila
. rada bych se dozvedela vas nazor popripade vase zkusenosti s tim co by mela umet ve svem veku. v pondeli jsem byli v poradne a od te doby nespim…doktorka se strasne divila,ze se mala neudrzi v sedu kdyz posadila a naznacila mi,ze to neni normalni,ze pry od minule kontroly
(zacatkem rijna) nevidi zadny pokrok. musim rict,ze nejradeji travi cas na brisku,hraje si a vydrzi a vice jak hodinu. pohybuje se zpusobem tzv. pilotovani coz je otaceni na brisku o 360stupnu a taky se plazi pozpatku jako rak. a poslednich ctrnact dni se dostava na kolena a houpe se. o lezeni nebo trenovani sedu nemuze byt jeste rec
vim,ze je kazde dite jine a nema se porovnavat,ale ten natlak okoli te nesnesitelnej…samozrejme se deti kolem nas a to i mladsi jsou na tom lepe. nerekla bych,ze je lenivka,v lehatku tak radila,ze uz nebylo stabilni a zebrala jsem ji ho,ve vajicku taky radi,houpe se a tim cestuje po mistnosti i s vajickem. po postylce taky cestuje a pretaci se, kdyz ji tam dam driv nez je utahana natolik aby vytuhla. chodime na neurologii,nicmene kontrolu mame az koncem ledna
to vite,ze me uz napadlo zda je opozdena,protoze ten vyraz doktorky byl fakt prekvapenej. jinak vlasky teprve zacinaji rust,zub mame od zacatku listopadu porad jen jeden a zvatlani taky nic moc,v podstate ovlada jen pisteni,ale ze by nejak zdvojovala souhlasky,to se rict neda
. uz nevim co bych mela jeste dodat ,aby jste si udelaly obrazek o te moji karkulce
tak to jsem ted zvedava na vase reakce ![]()
Ja ti reknu jak to bylo u nas.. nebudu hodnotit, protoze nejsem pediatr, ale myslim, ze kazde mimi je jine a kazde pozna, kdy je pro nej ten pravy cas… moje mala se zacala houpat na kolinkach v 5mesici, v 6mesicich sedela sama, jeste vratce, ale umela si sednout. V 7mesicich lezla po zpatku a v 8mesicich si poprve stoupla, ted je ji 9a pul a uz dela prvni krucky podel gauce, obcas se pusti a stoji uplne sama, ale kdyz to zjisti, tak spadne na zem ![]()
Divej, ja byt tebou, tak si z toho nedelam hlavu, proste zkuste vic trenovat, pro moji malou byla velka motivace notebook, vzdy se za nim snazila plazit ![]()
Tvoje holcicka pozna sama kdy je ten pravy cas aby zacala delat to a ono.. a mimochodem, to ze se plazi do zadu a houpe se na kolinkach, je jen znak toho, ze kazdym dnem to prijde! U nas to teda tak bylo, jeden den se houpala a pak najednou sedela, ani nevim jak se to stalo. Takze hlavu vzhuru a nenech se vydeptat od pediatra!
jeste jsem zapomnela napsat k tomu mluveni a zubum:
my jich mame 10, ale moje kamaradka ma dceru ta ma 15mesicu a ma 2zuby! takze to bych neresila…
Zvatlani: my meli prvni slovo v 8mesicich, ted porad rika pápá, mama, baba a tata. Nedavno „rekla“ hovno
ale ma dny kdy nerekne nic… a hlavne! nez rekla prvni slovo porad jen pistela a pak najednou z ni vyletelo tata.. proste to prijde raz
ctete si treba basnicky? Hodne s ni mluv, ukazuj ji kde co je a kdyz treba nejaky zvuk vyda, pochval ji, smej se, nasi male se to libilo a pak porad neco opakovala…
Jinak treba hry jak jsi velika, pápá, nebo se lzickou a delat HAM… zalibi se ji to.
hlavne si nemysli, ze je opozdena!
My jsme zase nejaci rychli.. mam kamarada a ten ma dceru o 14dni mladsi nez my a taky si neumi sednout! a to uz by mela…
Mates je taky na aprila:).jinak má staršího bráchu,a tak se ho snaží dohnat.sedí už asi týden,plazí se jak voják v zákrytu a už se začíná projevovat,když mu kuba něco vezme.křičí:)začal dávat pusinky.říkám mu tryskomyš:).jinak kuba se otočil v 7měsících.do te doby jen ležel.začal chodit měl za 3dny rok.vsechno pak začal dělat naráz.neboj je to v poho,každé dítě je opravdu jiné…
Příspěvek upraven 07.12.10 v 23:48
Ahoj mitzis,
nedalo mi to,tak píšu taky ![]()
Domí bude mít 8 měsíců 18.12.
A taky neumí vše co jeho vrstevníci.
Dr se taky mynule divila že se nepřitáhne do sedu.
Jenže pokud mu neřeknu nahoru tak se mu nechce
Plazí se dozadu,točí se na bříšku v sedu se udrží jen krátce.Má jeden zub
od mynulé neděle.
Některé děti s naší skupiny se postaví nebo lozí po čtyřech.Domča ne a předpokládám že si ještě počkáme.
Už si s toho hlavu nelámu.
Aspoň ho nemusím tak moc hlídat… časem se vše naučí.Jen v mluvení je dobrý.
Pištění má rád,umí říct táta,máma,bába,dá,hej.
no tak musim rict ze mi ted spadla brada az na zem,to jste extremne rychli…
vazime 8,3kg,s papanim a pribiranim problem nemame,to je prej paradni rikala doktorka. asi to chce proste zatnout zuby a vydrzet to cekani. jinak cteme si pohadky,ale nejak ji to nebere,zasne se smat akorat kdyz odvratim oci od knizky a mrknu na ni popr udelam nejaky posunek. je zvedava,kdyz ji neco ukazuji cuci vetsinou kolem nebo hleda osima psi,ti ji bavi nejvic kdyz se nejak pohnou nebo nedej boze projdou kolem ni,to by si krk div nevyvratila,cokonce cuci i za roh kdyz ji utecou
kazdopadne zacatkem ledna mame jit zase do poradny,doktorka si to vyzadala,tak snad nejaky pokrok stihneme ![]()
mitzis hlavně se nestresuj.
Určitě se brzo naučí něco nového a překvapí tě.
Znám prcka co nechtěl mamince s bříška.Seděl v 5měsících a chodil pak v 7měsících.
a tyka znám holčičku co začalo chodit až v roku.
Takže děti mají čas.
Domí se např otáčí jen když se mu chce a to se mu musí hooodně chtít
![]()
Dr ho za mluvení chválila že prý jde vidět že na něj hodně mluvím.Tak aspoň něco umí ![]()
Příspěvek upraven 07.12.10 v 23:55
Buď ráda protože máš víc klidu.to naše číslo má nejraději kytičky a dneska se rozhodl že nebude v obýváku sám a ‚šel‘ za námi do kuchyně.je tam dlažba ale vůbec mu to nevadilo.jinak některé děti dřív mluví a některé chodí.my patříme do druhé skupiny.kuba mluvil až ve 2letech!
Ahoj Mitzis, kliiiid ![]()
Dominik je taky dubnovy (ale trochu starsi
). Nebudu vypisovat kdy delal letadlo, lezl, stavel se atd.. ale hlavni - poprve se otocil ze zad na bricho v pul roce a poprve si sedl nekdy v prubehu 11teho mesice
Nase doktorka nikdy nic nekomentovala..
V roce mel 8 kg, prvni zub ve 14 mesicich presne ![]()
Do temer 2,5 roku mluvil jen ve slabikach, chodit zacal v prubehu 15teho mesice… (to ze nikdy nikde nechtel ukazovat paci paci a takhle velikej taky nezminuju
)
V porovnani s vrstevnikama zaostalec ![]()
Ted - uplne normalni kluk, mele, ze se mu pusa nezastavi, lita a skace jak blazen, skvele hazi micem a skace z pul metru na me, neboji se, nespadne, vyborne udrzuje rovnovahu, pozna nejaka cisla a pismena (sam, ja ho to neucim, zajimalo ho to, mame je na koberci
)
Pokud tedy byste nemeli nejaky vaznejsi problem s pohybem a tak, tak to proste pust z hlavy a uzivej si miminka/batolatka, nez z nej vyroste raubir ![]()
to maji maminky pravdu, bud rada, aspon mas klid, ja musim byt porad ve strehu a je to unavne ![]()
Dceři je 7 měsíců a taky se mi někdo divil, že neleze a taky mi to vrtalo hlavou, protože na kolínkách pérovala už nějaký čas. Ale dopředu ani centimetr. Udělala jsem následující - dala jsem jí na zem jako vždycky, otočila se na bříško, ale přestala jsem jí dávat hračky až k ní. Což jsem do té doby dělala a ona tak neměla motivaci. Nejdřív jsem jí je rozmístila tak, aby se musela pořádně natáhnout. Po pár dnech jsem jí je dala tak, aby nedosahla a nechala jsem ji „svému osudu“. Pérovala pořád na místě a ani nebrečela, že nemá hračky u sebe. Vypadalo to docela směšně. Po několika dnech, se najednou začala nesměle plížit. A od víkendu uleze třeba i metr. A taky pomůže, dát jí dál na zem něco co nemá okoukané a nebo co má hodně oblíbené.
Houpání na kolenou je dobré znamení. A taky jsem slyšela, že děti lzou pozpátku, takhle se dostanou ke stěně a od té se odrazí na kolena dopředu. Ale nevím, jestli je to pravda.
Každopádně i lezení pozpátku je prý dobé znamení.
Jé holky vy máte šikovný mimísky.
Můj první syn, seděl v 5m. Seděl dřív než lezl, Lézt začal až v 10m a chodit ve 14m. Zuby- první v půl roce a snad každý měsíc následně vylezl další. Mluvení v 8-9m začal slabiky- první slovo táta.
A teď druhá- je sice o 6 týdnů dřív narozená, ale je přesto ve vývoji pozadu i když těch pár týdnů uberu. Na bříššku vůbec nechtěla být a nechce. Jen leží na zádíčkách, umí se teda překulit na bok. Je šťastná když jí zvednu do stoje nebo ji na chvíli posadím.ale samotné se ji nic moc nechce- vyčůránek křičí ať to udělám za ni, co by se prý namáhala. Stále ji motivuju, ale nechce se jí nic zatím, tak čekám kdy se to prolomí. Te´d ji bylo půl roku. Dr. říkala, že nás napíše na Vojtovku, ale to říká od té doby co se narodila a nic.
Mitzis, naše Amálka je o 1 den starší a taky neleze, jen se plazí a teď od soboty se i chvílema zhoupne na kolínkách. Nesedí ani náhodou, ale když neleze tak to je normální. Spíš je nenormální tvoje dr. že jí připadá divné, že nesedí ![]()
Slabiky taky nezdvojuje dělá jen „ebu“ a „brm“ a teď ještě takový „jájájáj“ nebo co to je ![]()
Já ji teda do lehátka nedávám - ani žádné nemáme, protože ona je od narození dost živá a asi by v něm nevydržela, má problém vydržet v autosedačce když ji krmím, vždycky se všelijak kroutí
Jinak je pořád na zemi a má volné pole působnosti.
Dr. na to nic neříká, sice chodíme na rehabilitace ale to je z důvodu toho, že je lehce hypotonická - prostě taková měkká, málo osvalená, ale nijak výrazně nezaostává. Zprvu byla dokonce spíš napřed, protože přetáčet na břicho se začala už ve 3 měsících.
Každopádně se nestresuj, myslím, že tvoje holčička je v pohodě ![]()