Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj vsem, chci se zeptat zda mate nekdo podobnou zkusenost. Muj 9 mes. syn jeste do minuleho mesice usinal pres den i v noci ve sve postylce. Stacilo lezet vedle nej a obcas podat dudlik. Vetsinou do 15 min spal. Jo, obcas si poplakal, ale ne moc casto. No a minuly mesic tu byla tchyne a chodila si s nim lehnout. Pak jsem zjistila, ze ho uspava chovanim
. No a me ted samozrejme v postylce neusne. Hystericky rve a stavi se v posteli. Pochovam, prestane, soupnu ho zpet a zase rev. Zkusila jsem nechat 5 min brecet, jen ho hladit a utesovat a on se pozvracel
takze musim chovat. Jenze on u toho taky place, haze s sebou. Spis mi prijde, ze mu to je neprijemny. Jenze jinak ho neuspim. Obcas usne do 10 min, nekdy za 20-30. V noci se vzbudi na mliko, ale nastesti aspon pak usne sam. Zatim. Pres den radsi uspavam v kocare, tam nema nejmensi problem. Nevite jak ho zase naucit na postylku?
@iva f, starší syn začal tohle dělat tehdy taky tak nějak kolem třičtvrtě roku. Od miminka usínal sám a najednou potřeboval kontakt. Musela jsem s ním ležet, mít ho v náručí a jedině tak usnul. Neřešila jsem to, naopak jsem si ho užívala. Takhle v objetí usnul do pěti minut, takže mě to nijak neotravovalo. Přešlo to časem samo…
Zkus úplně jiný systém. My jsme po přestěhování taky dlouho bojovali, zkoušeli spát spolu, vedle sebe, nic nezabíralo. Tak jsem položila do postýlky a dala mléko, pak jsem šla pro kartáček, pak jsem šla pro vodu, pak poskládat věci vedle… a vždycky se vrátila… nakonec jsem šla zase vedle, ale už se nevrátila, jen jsem vedle něco kutila, aby mě slyšel. Byl klidný, protože neměl pocit, že ho nutím spát, ale protože byla tma, tak prostě po chvíli usnul sám. Možná ho taky stresuje to uspávání.
Myslim, ze syn poznal u babicky to, co je pro nej nejlepsi. a vnima, ze ho vicemene houpat v naruci nechces. zkus prirazit jeho postylku bez bocnice k vasi posteli a spat jakoby s nim. hlavne ne vyrvat. krom toho muze prochazet nejakou fazi vyvoje, kdy te proste mnohem vic vyzaduje.