Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kdysi jsem napsala záměrně provokující diskusí příspěvek a od Lesiny jsem se dozvěděla, že to není vhodné, protože narozdíl od jiných serverů, na eMiminu jsou na sebe uživatelky hodné. No tak obávám se, že už tomu tak není.....
V poslední době se tady setkávám se slovním lynčem těch, které mají odlišný názor. Maminky se „správným názorem" se srotí a útočí a postiženou alternativku pronásledují v různých diskusích. Vždycky si jí najdou, srovnávají co psala teď a dříve, kde si odporuje, kde má jakou gramatickou chybu a podobně, protože všechno se hodí, když je třeba upálit čarodějnici.
Taky se objevují fráze jako „vždyť ty si se vůbec nepoučila", protože přece, když jí „správné matky" něco sdělí, dotyčná je asi povinna okamžitě své názory přehodnotit a kát se.
Nedávno se tady ženy shodly na tom, aby jistá osoba opustila manžela (a tím neříkám že nemá) a už do dvou dnů se objevovaly dotazy, jestli už to jako konečně udělala.
Nejlepší útok na emiminu je obvinit někoho, že útočí. Používá se to dost často a těžko se proti tomu brání. Nakonec to obvykle končí tím, že osoba s jiným názorem se omlouvá za to, že jiný názor má.
Tak čím dráždím já:
O mě je už asi obecně známo, že nevěřím nepodloženým metodám, od staré čínské medicíny přes kartáře a větce, senzibily až po homeopatii. Tím nikomu nebráním, aby do toho své peníze investoval, ale objeví-li se diskuse „co si myslíte o homeopatii, funguje to?", napíšu do ní, co si myslím. A to zřejmě asi nesmím, protože se pak vždy o sobě něco dozvím, jakože třeba píšu všude jen abych provokovala, že jsem zaslepená vědou a podobně. Z toho mám dojem, že názory se smí zveřejňovat jenom některé. A samozřejmě, prej proč pořád útočím.
Ale nestěžuji si zase tak moc, na mě jste povětšinou ještě docela hodné.
Já teda, asi naštěstí, mám poměrně krátkou pamět na to, co kdo psal a říkal. tak si z poslední doby vybavuji jen Ještědku, která se rozhodla, že se svým těžce postiženým dítětem nebude trávit každou minutu a vteřinu, ale že si raději pořídí dítě nové.
A poslední obětní beránek Erdita, která nevěří všem moderním doporučením, ale v některých věcech se řídí radami, které dostávaly spíš naše maminky - podle mě je to pořád podstatně oprávněnější, než věřit radám nějakých starých Číňanů nebo kartářů.
Tím neříkám, že s dámami souhlasím, chci tím říct, že jen nesouhlasím se způsobem, jakým byl nesouhlas s nimi vyjadřován. Myslím že nebylo třeba s emoční náloží jim vysvětlovat, jak jsou špatné matky a očekávat, že se okamžitě poučí. Že není potřeba v diskusi o X vytahovat, že pisatelka měla v diskusi o Y takový názor a tudíž je asi nějaká divná a nedá se jí věřit v ničem. Opravdu mi to připomíná ty rozběsněné vesničany s pochodněmi běžící zapálit dům stařeny podezřelé s obcování s ďáblem.
Další věcí je, že se nemůžeme divit, když se takto pronásledovaný člověk začně najednou hruběji vyjadřovat. Je to totiž poměrně dosti psychicky náročné, když stojíte proti davu. Když si vyslechne tisíc jemných urážek, tak pak na všechny naráz vystřelí jednu hrubou. Ano, profi diplomat by to zvládl, ale my jsme obyčejné ženské.
Tak co, najde se ještě někdo, kdo si to tady za svoje neortodoxní názory slíznul?
Pudli
včera jsem chtěla něco podobného napsat.
a sice mělo se to jmenovat „Nehoustne to tady?“
ale pak jsem to smazala… Protože sem chodím příliš sporadicky na to, abych se hned vytasila přímo s diskuzí. A tak jsem to napsala pouze do jedné z diskuzí, která se nějakým způsobem týká erdity… (teď už ale nevím do které).
Před pár dny jsem se sama vlastními příspěvky - ale nedobrovolně - vmanipulovala nebo nechala vmanipulovat do pozice, která se mi ani trocu nelíbí.
A sice (a teď se mi to hezky rýmuje) „DO POZICE OPOZICE“ = do konfliktu s jakýmsi imaginárním „hlavním proudem“.
A tak by se dalo říct, že já bych teoreticky prudila na emiminu tím, že bych nehledala „tu poslední mouchu“, která byla nalezena posledním výzkumem např. v oblasti:
motoriky, ovládání svěrače, negativních vlivů výživy nebo čímkoli jiným.
Holky - O.K. - sledovat trendy je dobré, každá to děláme v dobré víře postarat se co nejlépe o své dítě.
Ale mám takový pocit, že by se tady neměl vytvářet jakýsi „vzdělanostní opar“, a kdo překročí jeho hranice, bude rozcupován (nebo částečně rozcupován)…
A neútočit ve stádu. To mi prostě nepřipadá adekvátní k Vašemu IQ - jako že ho přeci všechny máte vysoké!
Přece nejlepší zbraň jak „vyfuckovat“ nežádoucího nicka je to, že ho bude tvrdě ignorovat…
neříkejte mi, že někoho bude bavit pořád dokola prudit, pokud na to nebude mít žádnou nebo málo odpovědí…
A ještě dodatek Pudli:
k Tvé poslední větě:
„za své neortodoxní názory slíznul“… ony ty názory poslední dobou asi ani nemusí být neortodoxní.
to je můj dojem.
Taky mě to včera napadlo a zjistila jsem že (ne tedy že dřív bych si to neuvědomila)že pár lidí vždy vytočím lehce a cítím z nich alergii:-))
Za 1)moje čeština je hrozná(na svojí obhajubu musím napsat že z ČJ jsem byla osvobozena a i přes to maturovala s vyznamenáním,takže nejsem zas takovej idiot jak to vypadá:-))
Za 2)občas mám pocit že jsem svělá matka a všem to dám asi náležitě najevo ale jakmile přijde nějakej problém,tak vyděšeně prosím všechny o radu
![]()
Za 3)Je tu jedna uživatelka(jmenovat nebudu) která mě sleduje na každém kroku a nedejbože když někde napíšu že máme něco co ona nemá,to to hned schytám ![]()
Za 4 )občas napíšu něco co mě mrzí a pak se omlouvám v sz
Ale jinak se myslím snesu snad každým.
Zlatuš ono to jako stádování vypadá ale já se nikdy ke stádu nepřidávám ale když je jeden názor proti 50 tak pak to vypadá že se snad všichni proti té jedné domluvily,ale nemyslím si že zrovna v případě Erdity by to tak bylo.
Kamčo to máš pravdu -
diskuze o „plačícím miminku“ již byl extrém co do počtu zúčastněných, ale:
co kdybychom tedy nechaly být už „erditu“ - třeba její zjevení zde jen poukázalo na jistý jev…
Ono je to asi lidsky přirozené (pozůstatek z pravěku???)- ale zrovna v té neskutečně natažené „erdity“ diskuzi o brečícím miminku jsem já konkrétně vypozorovala tento jev:
Toto mě zarazilo a osobně - i znechutilo. Že jsem se do toho jaksi přimotala - a dostala to trošku (ale ne dramaticky) sežrat i jinde - to budiž k tomu jen přidruženo. Leč právě tato naposled zmíněná zkušenost mě trošku nakopla, abych se nad tím pozastavila!
plus dodatek:
jsem moc ráda, že mám naprosto v malíku češtinářská pravidla
![]()
ale protože mám kámošky, které studovaly češtinu - tak - světe div se - zrovna jejich sms obsahují takové agramatismy, že se tomu kolikrát člověk zasměje -
paradoxně zrovna u češtinářek jsem si toho všimla. Přitom „kdyby o něco šlo“ (= v oficiálním dopise například) - tak by stoprocentně hrubky nedělaly.
To jen dodatek k tématu „pravopis“
ach ano,myslím,že každá trošku indivinduálně smýšlející, to tu schytala)baraf,pitrisek,pudlovska-,čertik bertik…).
já poprvé když jsem se zastala holky,která za své hysterické výstupy a tahanice s manželem u dveří dostala od manžela výprask,pak často třeba i z nepochopení napsaného slova na mojí osobu za to,že mám potřebu si to narovinu vyřikat)vypsat) a pak když se postavím proti hrubosti,byt psaného slova.
konflikty ale nerada,i když přiznávám,co jsem na mateřské tyhle žabomyší války supermatek,odbornic na dětskou stravu,kojičky až za hrob,zastánkyn nočníkové svobody do tří let a více,nosičky…verzus absolutně out matky zoufalky mě baví pozorovat a čím dál více straním zoufalkám.ne snad proto,že bych vždy s nima názorově souhlasila,ale druhý tábor supermatek je ve svých názorových argumentech tak urputná,že se automaticky stavim do opozice,ačkoliv bych třeba i většinou souhlasila,nebo tak i své děti vedu.
omlouvám se za formu,kojim,píšu jen jedním prstem.
![]()
stanusko - tak prvak jsi tu vyjmenovala uživatelky, které se přiznávaly, že dráždí zcela záměrně a mají to jako jistý druh zábavy (to není útok, opravdu si to tak pamatuju a nehodnotím, jen konstatuju). „Individuálně smýšlející“ je podle mě něco jiného.
A mít názor, který je v menšině jen proto, že je v menšině - to jako opravdu? A v čem je tedy horší mít názor, který je většině, jen proto, že je ve většině?
Snad je úplně jedno, kdo má jaký názor (kojit-nekojit, nosit-nenosit, nočníkovat-nenočníkovat, atd.), jde pouze o to, jakým způsobem ho vyjadřuje.
Musím říct, že jsem tu z toho hodně zklamaná.
Proti konfliktům víceméně nic nemám, koneckonců věcná diskuse je jen a jen přínos - nemám ráda kopání do mrtvoly. A nemám ráda echtmatky s vlastní gloriolou pravdy. Protože každá jsme jiná a protože jsem přesvědčená, že mi jednou jako babičce budou Kuhůty vysvětlovat, že tomu nerozumím a že dělám vše špatně…
Ještě k pravopisu. Píši snad bez hrubek, ale používám klávesnici QWERTY (prostě jsem s kompy začala v době, kdy bylo jednodušší používat anglickou klávesnici bez diakritiky), diakritiku už naštěstí používám, ale bojuji s tím, že mám S a Z nad sebou, tak se občas překlepnu - stejně jako Y a U. No a mám slova, které POKAŽDÉ napíšu špatně a musím je opravovat - třeba zá:,–(ně píšu BUDUD místo BUDU - a pokaždé musím poslední písmeno mazat…
PS: Ještě k adminské cenzuře - o té si myslím, že je jen cestou do pekel. Takže mimo reklamy a sprosťárny a zlé osobní útoky mažu jen nerada a velmi velmi vzácně.
Asi 5× jsem něco napsala a smazala, nechci provokovat, nechci se zbytečně obhajovat ale nejsem bezchybná, tak to zkusím co nejjednodušeji - doufám, že neprovokuju, pokud zvolím špatnou formu, omlouvám se, mám poměrně konzistentní názory i skupiny, do kterých píšu a pokud se vyjadřuju k dalšímu, snad proto, že o tom něco vím nebo mě napadne myšlenka k probíranému a já jí chci poslat dál. Ale opravdu upřímně říkám, že na nikoho z vás nejsem vysazená, nemám tendence ho opravovat nebo na něm hledat chyby nebo ho nějak shazovat. To bych tu už nebyla.
Len-til-kah píše:
stanusko -Snad je úplně jedno, kdo má jaký názor (kojit-nekojit, nosit-nenosit, nočníkovat-nenočníkovat, atd.), jde pouze o to, jakým způsobem ho vyjadřuje.
Musím říct, že jsem tu z toho hodně zklamaná.
no ba,tak to jsem s tebou v tomhle zajedno ,o tom jsem se snažila krkolomně a asi blbě napsat.Někdy je ten „správný“ názor na věc menšině tak urputně podáván,že vyzní kontraproduktivně a to,že menšinu nepřesvědčí,nýbrž naopak utvrdí v tom svém a o sobě jsem nepsala,že mám názor stejný jako menšina,ale že jí často(ne vždy) stranim.A zklamaná nebuď. ![]()
Ja jsem taky nepsala, ze vzdy mam stejny nazor jako mensina - ale podobne jako stanuska, kdyz uz dojde na valku, pridam se casto k mensine a to ciste z duvodu, ze se mi nelibi, jak se ta valka vede.
Neni spatne mit nazor vetsiny, ale je spatne vest jako vetsina masovy utok na mensinu.
A divite se pak, ze se proste nektera neudrzi a vylitne? Kdyz ji 5 lidi nazve kozou nebo slepici? Kdo ma tohle vydrzet?
A jak vylitne, tak ma vymalovano, protoze je sprosta, tak uz se o ni muzeme bavit jak chceme, muzeme bejt taky sproste, nebo naopak vystavovat na odiv svou mravnost („ja sprosta nebyla, jen lehce ironicka“), ale hlavne uz kazdopadne nema pravdu, i kdyby mela v danem oboru doktorat, protoze je prece sprosta.
„Další věcí je, že se nemůžeme divit, když se takto pronásledovaný člověk začně najednou hruběji vyjadřovat. Je to totiž poměrně dosti psychicky náročné, když stojíte proti davu. Když si vyslechne tisíc jemných urážek, tak pak na všechny naráz vystřelí jednu hrubou. Ano, profi diplomat by to zvládl, ale my jsme obyčejné ženské.“
Tak s tím teda nesouhlasím. Dokážu pochopit, že někdo vylítne naživo, ale ne v int. diskuzi do té míry, že začne ostatní častovat sprostými nadávkami. Přece si můžu text příspěvku rozmyslet, popř. upravit, chovat se jako hulvát fakt není nutný. Počítač jde i vypnout.
Lesino, píšeš, že sprosťárny a zlé osobní útoky mažeš. Ty jsi opravdu nic z toho neobjevila v té proslulé diskuzi o nespícím miminku?
Babeta píše:
„Další věcí je, že se nemůžeme divit, když se takto pronásledovaný člověk začně najednou hruběji vyjadřovat. Je to totiž poměrně dosti psychicky náročné, když stojíte proti davu. Když si vyslechne tisíc jemných urážek, tak pak na všechny naráz vystřelí jednu hrubou. Ano, profi diplomat by to zvládl, ale my jsme obyčejné ženské.“Tak s tím teda nesouhlasím. Dokážu pochopit, že někdo vylítne naživo, ale ne v int. diskuzi do té míry, že začne ostatní častovat sprostými nadávkami. Přece si můžu text příspěvku rozmyslet, popř. upravit, chovat se jako hulvát fakt není nutný. Počítač jde i vypnout.
Lesino, píšeš, že sprosťárny a zlé osobní útoky mažeš. Ty jsi opravdu nic z toho neobjevila v té proslulé diskuzi o nespícím miminku?
Ještě jsem ji nestihla celoupročíst
- jeli jsme do Litomyšle na představení, dovezli jsme holky - takže debordelizuju, snažíme se dát dokupy zahradu a vybaluju. A hasím aktuální vzrůša. A když mi něco unikne a už se na to reaguje, mám zábrany to smazat - protože mám strach, že to nadělá hodně škody.