Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@M M píše:
Jediná změna ke které v rodině přišlo je takové že čekáme druhé mimi..malá to ví, říkáme jí to aby byla připravená, ale k tomu bych se také nepřikáněla, říkala že je ráda že bude mít brášku který bude mít spoustu autíček a že si budou hrát…co já vím
Pokud to oznámení lícuje se začátkem pokakávaní, tak bych to přičetla tomu. A jedno, jestli mluví hezky o bráškovi.
JInak bych řekla vydržet ![]()
@M M píše:
Jediná změna ke které v rodině přišlo je takové že čekáme druhé mimi..malá to ví, říkáme jí to aby byla připravená, ale k tomu bych se také nepřikáněla, říkala že je ráda že bude mít brášku který bude mít spoustu autíček a že si budou hrát…co já vím
Moja narodenie sestry cakala, sestru milovala, ale tak nejak sa zacala pocuravat okolo druheho, tretieho mesiaca mensej - ale vsetky „nehody“ boli na hracej deke tej malej.. trvalo to asi mesiac a preslo ju to.
To je těžko..kdo ví co se jim odehrává v těch hlavičkách… kdyby už byl druhý prcek na světě, tak by třeba tímto způsobem na sebe upoutávala pozornost ale takhle? pořád se jí někdo věnuje spíš bych řekla že všechno se točí jen kolem ní ![]()
Tipovala bych to na nějakou změnu, školka, sourozenec, stěhování cokoli, moje malá se najednou začala počůrávat v noci ač je už víc jak rok bez plíny na noc, trvalo to asi 2 týdny a souběžně probíhal boj se školkou, přešla ze soukromé do státní a najednou je vše jinak. už se to uklidnilo ale byl to boj
Vydržet, hlavně nebít (to se u může vymstít, vyměšování je citlivá záležitost). Může tam být souvislost s tím, že se už cítí ohrožená a nejistá…
Já bych v klidu vysvětlovala, kalhotky by si musela s mojí pomocí přeprat a jinak to nechala být. Věnovala bych se jí i ve chvílích, kdy je hodná a v pohodě, neje když třeba zlobí, pak si děti říkají o pozornost něčím negativním.
Nejspíš je to jen dočasné…
@M M píše:
A nezaslechla třeba, že někdo říkal, že až se narodí miminko, budete na ní mít méně času? Ono totiž stačí fakt málo. Mezi námi i ta nejistota. V tomhle věku už začínají chápat souvislosti, může si třeba říkat, jestli jí budete mít rádi stejně jako miminko… Vůbec si to ona nemusí uvědomovat, ale projevuje se to pokakáváním, u některých dětí počůráváním. Moje děti třeba na různé změny nebo nejistoty reagují nočními běsy - zdají se jim ošklivé sny a křičí ze spaní. Nejistota potažmo strach má neskutečně mnoho podob.
@Amys nas maly se dle me boji kakani, ktere neni uplne ono, protoze prestal jsit ovoce…tak uz pokazde ikdyz ne vzdy je to tuhe nejak, se boji a zaleza…nekdy rekne i hned, ale stejne se nevykaka ![]()
@KackaDoup Zřejmě ho to bolelo, viď. Chuděra malej, tohle bude trvat dlouho, než zjistí, že to není tak hrozné. Moje děti milují ovesné vločky, tak co třeba zkusit to? Ovesnou kaši by mi nesnědly, ale dělám to, že dám do misky hrst ovesných vloček, k tomu hrst rozinek a brusinek (a pak hrst slunečnicových nebo dýnových semínek, ale to být tebou, tak nedávám), zaleju mlékem aby to bylo ponořené a dám na minutu do mikrovlnky a pak nechám zchladnout. Ono to nabotná. Moje děti to milují takhle, ale klidně to můžeš i osladit nebo dát tršoku granka, to je jedno, prostě nasaď veškeré páky a jez to s ním, je to dobrý start do nového dne
Vyjde to levněji než jakékoliv musli a je to rozhodně zdravější. No a hezky se po tom chodí na záchod, protože kromě toho, že je to vláknina, tak to vytváří šlem, sliz nebo jak tomu chceš říkat, takže to není nepříjemné při stolici. No a pak ho třeba nauč na čtení, dej mu časopis nebo knížku a na tom nočníčku si s ním chvíli čti, uvolní se svěrače a nebue na to myslet, to by taky mohlo pomoct. Je to běh na dlouhou trať, ale to už moc dobře víš. Držím moc palce, ať už je to konečně lepší ![]()
@M M píše:
To je těžko..kdo ví co se jim odehrává v těch hlavičkách… kdyby už byl druhý prcek na světě, tak by třeba tímto způsobem na sebe upoutávala pozornost ale takhle? pořád se jí někdo věnuje spíš bych řekla že všechno se točí jen kolem ní
Asi budu poněkud obšírnější, tak se omlouvám. Ale… Taky si myslím, že by to mohla být reakce na to, že čekáš druhé a samozřejmě o tom doma hodně mluvíte. U nás to mělo opačnou reakci. Malá (3,5letá) je taky hodně citlivá. V době, kdy jsem byla měsíc těhotná, z ničeho nic prostě přestala denně kakat. Neřešila jsem to, za 3 dny šla. Intervaly mezi jednotlivými „kakanečky“ se prodlužovaly. Nakonec v noci s obrovským řevem a křečemi kakala co 5-6 dní. Radila jsem se i s doktorem, který potvrdil, že je to v hlavě, ale co tedy mohl dělat… Dal Lactulozu. Nakonec to do dvou měsíců zmizelo - opět snad ze dne na den.
Teď už zase chodí relativně pravidelně. Ale co tím chci říct… Taky jsem hledala příčinu, až jsem ji našla u sebe. Malé bychom všichni doma snesli modré z nebe. Když je malá v psychické pohodě, nemá problémy. V době, kdy se to u ní objevilo, jsme začali mluvit o miminku. Nějak jsem se jí méně věnovala, byla jsem nervozní. Ale neuvědomovala jsem si to. Pak jsem poznala, že tak asi hledá moji pozornost, a začala jsem si své chování a nervozitu uvědomovat, krotit. A… přešlo to. Netvrdím, že i ty jsi nevrlá. Ale malou máš asi hodně citlivou. Pokus se to neřešit naplácáním na zadek. To by to mohla spíše dělat i natruc. Spíš ji pochval, když sedne na záchod a vykládej jí, jakou bys měla radost, kdyby se jí podařilo vykakat tam.
@Amys jsi zlata…nic takoveho do nej nedostanu, hrozne zlobi s jidlem…
a na naocniku sedi u pohadek…nekdy to vyjde, ale evstinou i po nekolika hodinach nic.,…prejde to kdyz to chce vylezt…a pak kdyz vola uz je pozde…kdyby to bylo vlakninove asi by to neudrzel..takto to zarazi zpet…v zadecku ma jen bobek
uz je to dlouho a nici me to, ze v nem zustava odpad…
@KackaDoup Mně syn taky nejí, ale tohle miluje. Jinak je vybíravej až hrůza. Fakt to zkus, nějakým úzkokem ho to donuť ochutnat. Pokud miluje kakao, tak mu můžeš vysvětlit, že je to vlastně jídlo s kakaem ![]()
Petunie1-my o tom miminu právě že nějak nemluvíme, jako zmíníme se sem tam že bude mít brášku ale to je vše. Nervozní taky nejsem-naopak! Navíc žijeme ve dvou-generačním domě, babička-děda dole a my máme bydlení nahoře, chci tím říct že malá je pořád s někým, staří rodiče jsou v důchodu a prakticky pořád doma, já také a přítel odpoledne taky, malá je dole a když se začne nudit, jde za náma nahoru, nebo na dvorek pořád je s lidma. Dneska například byla se mnou nahoře hráli jsme si a ona zničeho nic vlezla do skříně a za minutu volala že se pokadila!!! posadila jsem jí na záchod a měli jsme debatu, říkala jsem jí že jsem smutná, protože se zase pokadila a ona na to"tak jsem se pokadila, no!!" a také říkala že jí to nevadí že jsem smutná a šklebila se u toho
také jsem jí řekla že si bude prát pokaděné kalhotky sama a ona byla s sedmém nebi, jak se bude ráchat ve vodě, herečka jedna!!! a nakonec k tomu naplácání, samozřejmě jí neřežu! ani bych to nedokázala, jen takové to plácnutí na zadek když jsem jí táhla na wc a ona tvrdila že nechce a za minutu byla i počuraná i pokaděná a smála se tomu..
@M M No vidíš, ona ti dokonce řekla, jak máš reagovat: Tak jsem se pokadila, no a co
Schválně, co řekne, až jí místo pokárání nebo tak něco řekneš: Nic se neděje, to se občas stane, pojď, něco s tím uděláme. Vezmeš jí za ruku a půjdete spolu do koupelny.
A popravdě v tvém popisu mi zarazilo to, že jde za váma nahoru, když se začne nudit a nebo jde na dvorek. To jako, že je pořád u prarodičů?
@Amys píše:
@M M No vidíš, ona ti dokonce řekla, jak máš reagovat: Tak jsem se pokadila, no a coSchválně, co řekne, až jí místo pokárání nebo tak něco řekneš: Nic se neděje, to se občas stane, pojď, něco s tím uděláme. Vezmeš jí za ruku a půjdete spolu do koupelny.
A popravdě v tvém popisu mi zarazilo to, že jde za váma nahoru, když se začne nudit a nebo jde na dvorek. To jako, že je pořád u prarodičů?
není, jen jsem chtěla říct že prostě jde tam kde sa zrovna něco dějě, např. děda seče trávu na dvorku nebo něco opravuje v garáži, babička peče buchtu, maminka zrovna třídí staré časopisy, táta něco kutí v pracovně apod..prostě tam kde se něco zajímavého děje tam chce být přítomna
A popravdě řečeno bojím se říct " to nevadí nic se neděje" nebo „to se stává“ myslíš že by to zabralo?? aby se nám to pak úplně nevymklo z ruky
Ale kdo ví..jak říkám..kdo ví co se jim odehrává v těch hlavičkách