Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já tedy ty nůžky viděla i mi porodní asistentka řekla, že bude stříhat a bylo to jako takové „křup“.
Tak se nenech nastříhávat
Bez tvého souhlasu to doktor/PA udělat nesmí, u nás se to bohužel pořád hodně nadužívá, místo toho, aby ti nabídli lepší polohu pro tlačení (dřep, na všech 4…), tak raději střihnou, aby bylo dítě pokud možno do 15 minut venku, což vůbec není potřeba, pokud není dítě v tísni. Řízené tlačení tomu taky nepomůže (když ti personál říká, kdy máš tlačit, správně máš tlačit sama podle toho, jak to cítíš). Stejně tak by ses měla vyhnout „skákání na břicho“, což je sice běžná praxe, ale je to zakázané.
Pokud budeš prostě tlačit pomalu a podle sebe, je riziko poranění velmi malé a nástřih většinou vůbec není potřeba. Hodně tomu můžeš pomoct i masáží hráze cca měsíc před porodem.
ivuska.h píše:
Tak se nenech nastříhávatBez tvého souhlasu to doktor/PA udělat nesmí, u nás se to bohužel pořád hodně nadužívá, místo toho, aby ti nabídli lepší polohu pro tlačení (dřep, na všech 4…), tak raději střihnou, aby bylo dítě pokud možno do 15 minut venku, což vůbec není potřeba, pokud není dítě v tísni. Řízené tlačení tomu taky nepomůže (když ti personál říká, kdy máš tlačit, správně máš tlačit sama podle toho, jak to cítíš). Stejně tak by ses měla vyhnout „skákání na břicho“, což je sice běžná praxe, ale je to zakázané.Pokud budeš prostě tlačit pomalu a podle sebe, je riziko poranění velmi malé a nástřih většinou vůbec není potřeba. Hodně tomu můžeš pomoct i masáží hráze cca měsíc před porodem.
Tlačit pomalu? To tedy nevím, co si pod tím pojmem představit. Mě por.asistentka tedy říkala, že mám tlačit, až budu cítit potřebu.
Skákání na břicho jsem naštěstí nezažila. Nevím, v tomhle více já osobně věřím dr, on tam vidí, co se děje, nejsem z těch, co si chce řídit porod sama, jen skrz to, že mám nastudované knihy. ![]()
ivuska.h píše:
Tak se nenech nastříhávatBez tvého souhlasu to doktor/PA udělat nesmí, u nás se to bohužel pořád hodně nadužívá, místo toho, aby ti nabídli lepší polohu pro tlačení (dřep, na všech 4…), tak raději střihnou, aby bylo dítě pokud možno do 15 minut venku, což vůbec není potřeba, pokud není dítě v tísni. Řízené tlačení tomu taky nepomůže (když ti personál říká, kdy máš tlačit, správně máš tlačit sama podle toho, jak to cítíš). Stejně tak by ses měla vyhnout „skákání na břicho“, což je sice běžná praxe, ale je to zakázané.Pokud budeš prostě tlačit pomalu a podle sebe, je riziko poranění velmi malé a nástřih většinou vůbec není potřeba. Hodně tomu můžeš pomoct i masáží hráze cca měsíc před porodem.
Souhlasím.
barah píše:ivuska.h píše:Tlačit pomalu? To tedy nevím, co si pod tím pojmem představit. Mě por.asistentka tedy říkala, že mám tlačit, až budu cítit potřebu.
Skákání na břicho jsem naštěstí nezažila. Nevím, v tomhle více já osobně věřím dr, on tam vidí, co se děje, nejsem z těch, co si chce řídit porod sama, jen skrz to, že mám nastudované knihy.
Talčit pomalu znamená, že se musí dát hrázi čas na to, aby se pomalu napnula kolem hlavičky. Tj. je potřeba, aby hlavička nějakou doby „koukala“, při kontrakci kousek popolezla dopředu a pak zase zalezla kousek zpět. A při kontrakci by se mělo (a tělo to tak většinou samo udělá) tlačit jen na vrcholu kontrakce několik málo vteřin bez zadržování dechu, kdežto u řízeného tlačení je takové to „zadržte dech a tlačte 10 sekund“ a pak ještě jednou během té samé kontrakce.
Že tam dr/PA vidí a pozná, kdy je to potřeba – může maximálně odhadovat, věštec není
Třeba ta moje se u prvního porodu spletla, stříhat chtěla, já jsem odmítla a byla jsem bez poranění na hrázi (malé poranění na jiném místě, mnohem menší, než by byl nástřih). Nástřih je vždy poranění II. stupně, čili ho nelze považovat za ochranu před poraněním, jak se to často prezentuje. Většina větších poranění vzniká až jako důsledek nástřihu, takže opět prevence žádná. Tady vůbec nejde o čtení knih, ale o důvěru ve vlastní tělo a v to, že nás příroda nestvořila tak, abychom hromadně praskaly během porodu ![]()
Já se bála jako ty, ale samotnej nástřih nebolel vůbec a spíš se mi ulevilo, dokonce šití jen lehce píchlo. Horší pak bylo hojení, malá musela rychle ven a tak mě nastřihli hodně a rána pěkně bolela, jelito jsem měla až na stehni a pořád se rozšklebovalo
.
Neumrtvuji,udelaji ti to pri kontrakci tak nic necitis,nebo respektive citis bolest kontrakce
tak já teda nastřižení necítila vůbec a šítí bylo taky úplně v pohodě
hlavně až pak budeš mít porodní bolesti, tak si na tohle ani nevzpomeneš, jenom budeš už chtít, aby bylo mimčo venku…tak držím ![]()
Milounek píše:
Ahojky maminky. Mou „noční můrou“ posledních pár dní je nastřižení hráze. Vůbec si to nedokážu představit, teda jako - umrtvují to nějak? Jde u toho cítit bolest? Každý v mém okolí koho jsem se ptala rodil císařem, takže mi nikdo nic blíž neřekl. Prosím prosím holky
ahoj tak já tě neuklidním
u prvního porodu jsem se též bála a necítila jsem to vůbec, ani neměla ponětí o tom že „už“ u druhého se mi netrefili do kontrakce a ouuuvej ještě teď dyž si vzpomenu tak se kroutím … šití mě nebolelo… nic to není, to je už opíchané a většinou jsi tak trop, že ti to je stejně uplně fuk ![]()
Nástřih mě nebolel, to bylo při kontrakci, předtím mě tedy požádali, prý jsem se začala trhat
šití tedy au au, štípalo to a cítila jsem to pořádně. Nebyla jsem potrhaná zvenku, ale zevnitř
Nijak jsem to pak nezkoumala, tak nevím.
Sice jsem masírovala, ale jen zvenku, jsem si přes pupek dovnitř nedosáhla
Kamarádka měla epino a taky nastřižená ![]()
Teď jsem někde četla, že je problém také v tom, kdo tě rodí. Pokud zkušená PA, tak lze zvládnout v pohodě bez nástřihu, když někdo „nezkušený“, je to lepší. Ale co je na tom pravdy nevím ![]()
ahojky tak u me treba doktorka mavala nuzkama,a ja ji poidam nechttela byste je aspon schovat? A ona se zacala smat daal je za zada a povida nic nemam, pak prisla kontrakce a jen to luplo,spis jsem slysela to cvaknuti, siti-pichalo,ale bylo mi to sumak,jen jsem usykavala mamine do telefonu a cekala az nam maleho zvazi atd.
ps:fragol-kolik deti budete mit nez budete spokojeni?.:-)pamatujes si vubec dobu,kdy si nebyla tehotna?nemyslim gtim sestinedeli:-D a co mate za auto?jsem zvedava vim.
ahojky tak u me treba doktorka mavala nuzkama,a ja ji poidam nechttela byste je aspon schovat? A ona se zacala smat daal je za zada a povida nic nemam, pak prisla kontrakce a jen to luplo,spis jsem slysela to cvaknuti, siti-pichalo,ale bylo mi to sumak,jen jsem usykavala mamine do telefonu a cekala az nam maleho zvazi atd.
ps:fragol-kolik deti budete mit nez budete spokojeni?.:-)pamatujes si vubec dobu,kdy si nebyla tehotna?nemyslim gtim sestinedeli:-D a co mate za auto?jsem zvedava vim.
nástřih nebolel skoro vůbec, jako cítila jsem že mě nastřihávají ale v té kontrakci jsem to skoro ani nevnímalaa.zato šití byl masakr.teda šití toho nástřihu bylo v pohodě ale vnitří šití to byl hnus.skoro horší jak porod a to jsem měla křižové bolesti.fuj ještě jak si ted to šití vybavím tak je mi blbě.