Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám takový dotaz. Malou jsme úspěšně naučili samou usnínat v postýlce, takže jsme odbourali usínání na urkou. V noci nejí už několik měsíců. Takže jak se říká idylka, ale. Malou každý den v 6 okoupeme, v půl sedmé jí dám do postýlky, dám jí najíst a ona za pár minut po jídle usne. Po půl hodině se však vzbudí, takže v 19:00-19:15 se obudí. Pak už nespí až do 23:00, hraje si na dece, je hodná. Pak když začne protírat oči tak jí dám do postýlky a usne. Spí do 5 do rána nají se a pak spí třeba až do 9 dneska dokonce do 11. Přes den spí půl hodiny po obědě a půl hodiny kolem 4 a pak už ne, jsem z toho nešťastná, nevím co sní! To přece není normální aby 6 měsíční dítě spalo hodinu přes den a 10 hodin v noci! Ve středu jdeme k doktorce určitě jí to řeknu, ale nevím jestli mi s tím nějak pomůže. Tak píšu tady, třeba máte stejnou zkušenost a poradíte mi. Třeba máte i něco takového za sebou a řeknete mi nějakou radu. Budu šťastná za cokoliv, díky moc. ![]()
Takže pokud tomu dobře rozumím… v noci spí cca od 23 do 9, což je 10 hodin a k tomu 3× půlhodiny.
Moji kluci ve věku po 6 měsících spali prakticky stejně (Honzík v noci ještě malinko méně), v 6 měsících dohromady 12 hodin denně nedali ani omylem.
Doporučuju přejít ze 3 na pouze 2 „denní spánky“, tedy dávat po obědě spát později, aby se ty další dva spánky sloučily a chodila pak spát večer dříve než v 23 hodin. Večerní koupání bych taky posunula na později (dočasně třeba na osmou nebo devátou), aby potom sice šla spát, ale aby vydržela až do rána.
Přeju pevné nervy.
Ahoj Inge, díky moc za radu. Zkoušela jsem jí budit i v 8 ráno aby si schrupla jen chvíli dopoledne a pak jednou odpoledne a večer šla spát. Ale bez šance. Zkusím ještě to co sí říkala ty, ale bude to mazec, protože ona vždycky protírá očíčka a pobrekává, když se jí chce spát. Spávala až do 4,5 měsíce i 2-3 hodiny přes den, a najednou taková změna tak nevím. Díky za radu
Ahojky to že spí hodinu přes den a v noci 10 hodin,to normální teda je,po půl roce vetšinou přichází období,kdy děti přestanou přes den spát a spí víc v noci,spíš je u vás problém v rozložení spánku přes den,ráno když se vzbudí dala bych snídani (nevím jak to máte zda li už příkrmy)pak šla třeba ven na hodku,pak si chvilku doma ještě pohrát,pak dát svačinu a dát spinkat,nevim jak to máte vy,my kolem desáté ,to většinou spinká Honzík půl hodky někdy hodinu,pak si zase hrajeme,nebo jdeme zase ven,podle toho jestli jsme byly ráno ,a pak kolem 1 až půl druhé mu dám obídek a pak zase jde spinkat to spí většinou dýl tak hodku a půl někdy 2,a to je Honzíkův poslední spánek ve dne,většinou kolem půl sedmé dostane večeři,to trvá tak půl hodiny než se napapá,pak ho vykoupeme,pomazlíme a o půl 8 ho ukládám ke spánku a to spinká krásně celou noc,jen jednou za čas se stane,žu mu dám v noci mlíčko.Takže si myslím že by stálo za to,posunout ve dne trochu ten spánek,aby pak večer byla skutečně unavená a taky to koupání bych posunula o trochu dýl ![]()
Ten režim, který popisuješ, tj. že ti malá spí od 23 do 9 ráno, tak tenhle režim je můj sen. Bez legrace. Už jsem to tady před časem řešila, že naše bosorka má ve zvyku usnout v pět odpoledne, spí do devíti, nají se, usne, spí do tří a pak vstává. Zatím veškeré pokusy o posun těhle časů směrem z večera na ráno selhaly beze zbytku.
Pro mě je to neštěstí, jsem nastavená tak, že mám nejvíc energie tak kolem osmý večer a nejlíp se mi spí ráno a dopoledne.
Tož jsem ti neporadila.
Ale budiž ti útěchou, že v tý válce nejsi sama. ![]()
To kolik hodin naspí je normální. nezbývá než pomalinku upravovat režim a posouvat spinkání.. nevím zda to zabere, ale asi jde o to vytrvat. Držím palce ![]()
Ahoj, mi mame neco podobného. Malá taky usína pozdě tak mezi10-11 ale pak krasně spí vkuse až do 8-9hodin. Ja to moc neřeším říkam si že pokut ji to vyhovuje tak proč to za každou cenu mněnit. Ja osobně také raději pujdu později spat a rano to doženu tak to asi bude mít pomně. ![]()
Jo taky nám to paní doktorka řekla. Dala jsem na rady. Dneska jsem jí dala spinkat v půl dvanácté pak v půl třetí. Od tří jsem jí už nedovolila spát až do 7. Tak lehla a rekordně spala dvě hodiny s jedním malým pobrekáváním. No a pak jak jinak než do 23:00 a teď už půl hodinky spí. No co se dá dělat. Paní doktorka mi říkala, že se to do roku upraví, takže budu jí natahovat ještě pár dnů a pokud to nezabere???No tak jí nechám ať si chodí spát až v těch 23:00. Já jsem si nachystala oběd na zítra do lednice a ráno to šoupnu jen do trouby a na pecek.