Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Pudloslava Jinak ještě co bys řekla tomu, že mě asi 5 let každodenně bolí hlava. Neurochirurg řekl že to může být a nemusí z toho adenomu. Bolest je stále stejná, dá se vydržet. Ale někdy jsou stavy, kdy ráno nevylezu z postele a myslím si, že se zblázním. Jinak na neurologii při natočení eeg výsledek, že jsou tam občasné migrenozní záchvaty, ale že migrena to není. Dostala jsem Lamictal že ho zkusíme. Po 8 měsících žádný výsledek. tak prej postupně vysazovat. Pak zjištěn vysoký tlak. Léky na tlak. Taky žádná úleva. No a poslední co mi dr na neuro řekla že zkusíme, že zkusíme antidepresiva. A to Lenuxin. To jsem brát nezačala a na neuro jsem už nešla… Možná zbabělost, ale jsem člověk v pohodě, žádný deprese nic a přijde mi to jako zbytečný rvaní chemie do těla. Možná budeš mít jinej názor jakožto z oboru.
. Občas asi zazívám migrenu. Hvězdičky před očima a tak za hodinu za dvě, šílená bolest hlavy. Nic nezabere a musím vydržet ž přijedu domů a zalehnout. Ale druhý den je všechno dobrý… jsem se nějak rozepsala co? ![]()
Ahoj mam taky mikroadenom na adenohypofýze a rodila jsem klasicky, porodnice chtela potvrzeni z Neurologie a Endokrinologie a Hematologie ze nemusim rodit sekcí:-)
@prdelka184 píše:
@Pudloslava Jinak ještě co bys řekla tomu, že mě asi 5 let každodenně bolí hlava. Neurochirurg řekl že to může být a nemusí z toho adenomu. Bolest je stále stejná, dá se vydržet. Ale někdy jsou stavy, kdy ráno nevylezu z postele a myslím si, že se zblázním. Jinak na neurologii při natočení eeg výsledek, že jsou tam občasné migrenozní záchvaty, ale že migrena to není. Dostala jsem Lamictal že ho zkusíme. Po 8 měsících žádný výsledek. tak prej postupně vysazovat. Pak zjištěn vysoký tlak. Léky na tlak. Taky žádná úleva. No a poslední co mi dr na neuro řekla že zkusíme, že zkusíme antidepresiva. A to Lenuxin. To jsem brát nezačala a na neuro jsem už nešla… Možná zbabělost, ale jsem člověk v pohodě, žádný deprese nic a přijde mi to jako zbytečný rvaní chemie do těla. Možná budeš mít jinej názor jakožto z oboru.. Občas asi zazívám migrenu. Hvězdičky před očima a tak za hodinu za dvě, šílená bolest hlavy. Nic nezabere a musím vydržet ž přijedu domů a zalehnout. Ale druhý den je všechno dobrý… jsem se nějak rozepsala co?
bolest hlavy je dost obsirne tema, uplne nejcasteji je to krcni pater. Kdyz ti delali tu lumbalku, jaky jsi mela likvorovy tlak? To asi nevis, co?
Bejva ti blivno? Vidis uz dobre? Hlava te boli vleze/vsede/vestoje/rano/vecer/cely den?
Deprese dela nejruznejsi priznaky, bolest hlavy k nim patri taky. je nekdy dost slozite pacienta presvedcit, aby je zacal brat - radeji si nechaji pomalu vrtat diru do hlavy - pritom by jim to pomohlo. je to skoda nedat tomu sanci. Lidi se urputne brani. Radim dej tomu 2 mesice. Antidepresiva jsou vesmes dost neskodne a velmi jemne ucinkujici preparaty.
Od 1cm adenomu te asi hlava neboli.
Jo migrena na EEG neni videt (nema typicky obraz), ale migrenicky mivaji urcite abnormity. Migrena jsou jen ty bolesti s tou vizualni aurou - to umis asi odlisit. Zkousela jsi triptany? Jako treba Rosemig a pod? Migrenu mas jak casto?
Celkem ucinna prevence na vsechny druhy bolesti hlavy je magnosolv.
@Pudloslava likvorový tlak vůbec nevím jakej jsem měla. Moc mi toho neřekli. Blivno je mi pouze někdy, když mi prokukne ta migrena. Ale není to pravidlem. Někdy mi na zvracení vůbec není. Vidím dobře. Někdy se s tou bolestí už probudím. Někdy začne ve stoje, někdy v sedě. Je to různý. Tu migrenu mám ted tak jednou do měsíce, někdy i delší interval. Ale dřív to bylo jednou dvakrát do týdne. Nevím co se stalo, že se ten interval tak prodloužil. Jestli to mohlo být že dřív v práci byly větší nároky. Fakt netušim. Ty triptany jsem nezkoušela. Ani dr mi je nezkoušela dávat. Možná bych ty antidepresiva zkusila, jak říkáš. Ale teď jsem těhotná a nevím, jestli by to něčemu nevadilo. Jsi hodná, že se mnou tak zabýváš.
úplně jsem odbočila.
@prdelka184 co zkusit nějaké jiné pracoviště. Jen třeba požádat o názor. Nebo třeba poradnu pro rizikové těhotné, zkusit se vnutit a zeptat se přímo v porodnici. Dost se divim, že se s tím řezem cukají. Dneska se dělá císařský řez kvuli daleko větším ptákovinám, to vubec nemyslím zle nebo, že by tohle byla ptákovina. Já bych se asi vnutila někam do té porodnice do rizikovky a domluvila se tam. Určitě bych šla do velké nemocnice.
Asi máš ještě čas, tak můžeš zvážit alternativy.Moc přeju, ať to dobře dopadne.
@prdelka184 no jo vlastne ses tehotna
- jako mohou se, ale kdyz jsi je doposavad nebrala a potize se daji vydrzet, tak specialne te na ne zavadet zrovna v tehotenstvi bychom si mohli odpustit. Ono po porodu mozna taky bude vsechno jinak.
Hele nech se poslat na rehabilitaci krcni patere, sice jsem ji nevidela, ale tim se nic zkazit neda.
Holky dekuju za rady a nazory. Kazdopadne neco vymyslet budu muset.
.
@prdelka184 píše:
@heleena a žádné komplikace nebyly?
Ne komplikace vzhledem k adenomu nebyly. Drzim ti palce!
@prdelka184 Ano,Kateřinská je u Karláku, vlastně hned v jedný uličce pod ApolinářemDnes jsem byla u endokrinologa a má dovolenou
tak jsem objednaná na příští čt. Já myslím, že když ho požádám že bych radši pro jistotu rodila CS tak to snad neodmítne. Jen mě prej budou muset od obvodního gynekologa poslat dřív do poradny pro těhotný, bojim se aby porod nezačal dřív a pak budu za hysterku
že chci císaře, ale ohlídám si aby mi to napsali do karty.Jak psala Pudoslava, když někomu udělaj CS více méně na přání a jen proto, že má panický strach z porodu, myslím že nám adenomem ho neodmítnou, ale já si ho vydupu ![]()
Zdravím všechny, tato diskuse se mě také týká. Mám adenom hypofýzy a jezdím už 7 let na pravidelné kontroly do UVN Střešovice. Nyní jsem ve 34.tt a doporučení na CS mám ze Střešovic, ale primář gyn.-por. oddělení v naší nemocnici by chtěl i přesto prosadit přirozený porod. Tvrdí, že rizika u císaře a následky jsou pro mě mnohem horší. Jsem z toho zmatená, každý lékař tvrdí něco jiného, tak se chci zeptat, jak dopadly porody u vás…začala jsem zjišťovat informace na vlastní pěst. Já osobně bych se nebránila přirozenému porodu, ale pouze za předpokladu, že by někdo řekl, že mě to neohrozí na zdraví, což bohužel zatím nikdo neudělal
děkuji za názory
Ahoj holky, mám na vás dotaz. Mám microadenom na adenohypofýze a lékaž mi sdělil, že pokud otěhotním (nyní příprava na KET), tak v žádném případě NEKOJIT. Jak jste na tom byly vy? Kojily jste i s adenomem nebo také vám lékaři nedoporučují kojení?
@Otylka ahojky.. tak já ještě neporodila, takže ti neporadím.. ale když jsem teď v lednu byla na kontrole, tak nic takového o tom, že bych neměla kojit doktor neříkal.. jen když bych šla na rezonanci, tak samozřejmě kvůli kontrastní látce asi 24hodin nekojit.. ale jinak o ničem nevím.. A tobě ten adenom vytváří nějaký hormony nebo jak? Tobě nevysvětlili, proč bys neměla kojit? Jedině se zeptat přímo doktora.. já o tom neslyšela, že bych neměla..
Ja mam prave zvyseny prolaktin a tehotna zatim nejsem, ale jdu na KET. Na MR se muze I v tehu?
Já už mámporod za sebou, rodila jsem CS a naprostá pohoda, žádný následky ani komplikace. Kojím normálně, nic o tom že bycch s adenomem hypofýzi nemohla kojit jsem neslyšela. Před třemi týdny jsem byla na kontrole na endokrinologii a našli mi v krvi vysoký prolaktin, což je kvůli kojení. Jinak na MR jsem v těhotenství nebyla, byla jsem už ve 28 týdnu a názory lékařů se různili, tak jsem to radši neriskovala a půjdu až přestanu kojit