Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj ![]()
Jaké dodržujete adventní a vánoční zvyky? Ráda se inspiruji/ něco nového dozvím atd ![]()
Já žádné, slavím maximálně Slunovrat, křesťanství je odpudivě zvrácená ideologie, která zničila antickou vzdělanost i umění a ještě z něj vyšla krása jménem islám. ![]()
Příspěvek upraven 09.12.21 v 15:48
jé, to je pěkné téma..
u nás nepříliš náboženská rodina (manžel i jedna z dcer zapřísáhlí a vysmívající se ateisté, já mám své vlastní - spíše morální - přesvědčení- druhá dcera se kloní spíše ke křesťanství, chodí zpívat do kostela
) no, i tak u nás celkem myslím velmi česky klasicky :
„Manžel mívá proslov“, hm, no proč ne, i když nás prcek by to zatím asi neocenil ![]()
@miroslav3d
no on si jako pustí tu vánoční kravatu, co hraje Rolničky (to bavilo holky, když byly maličké, nejvíc
to je fakt směšné - a přitom taková „blbost“ za pár kč.. )
No a pak jako shrne ten rok a řekne jak nás miluje a že touží nejvíc po tom, abychom se tam zas tak za rok zdraví sešli
a já pokaždé brečím (i když moc nového tam nepřidává
) a pak si dáme všichni pusu a jdem večeřet ![]()
@Fuflík píše:
Já žádné, slavím maximálně Slunovrat, křesťanství je odpudivě zvrácená ideologie, která zničila antickou vzdělanost i umění a ještě z něj vyšla krása jménem islám.Příspěvek upraven 09.12.21 v 15:48
No já měla na mysli např barborka ve váze, pouštění lodiček apod…
Vánoce jsou sice křesťanské svátky, ale i nevěřící si tuto dobu můžou zpestřit a neřešit spojistost s náboženstvím ![]()
@Lucy75 píše:![]()
jé, to je pěkné téma..
u nás nepříliš náboženská rodina (manžel i jedna z dcer zapřísáhlí a vysmívající se ateisté, já mám své vlastní - spíše morální - přesvědčení- druhá dcera se kloní spíše ke křesťanství, chodí zpívat do kostela) no, i tak u nás celkem myslím velmi česky klasicky :
- první adventní neděli zdobíme okna a byt, svítíme, během adventu se jdem podívat do kostela na Jesličky
- také první adventní neděli zapalujeme první svíčku na adventním věnci a pak v tom pokračujeme
- na Mikuláše dáváme dětem dárky a adventní kalendáře
- od Mikuláše začínáme trochu péct (nemiluju to, ale tak kvůli dětem.. část cukroví dokupujeme)
- stromek zdobíme až 23/12 a moc nechápu stromečky v listopadu a začátku prosince
- na Vánoce dáváme pod talíře rybí šupiny, dodržujeme běžné rituály (od ryby a salátu až po koledy u večeře)
- po večeři se „čaruje“ to je kouzlo od manželovy mamky, zavážou se oči a dají se tři stejné hrníčky (do jednoho voda = slzy, do druhého kousek chleba = hojnost, jídlo.. do třetího mince = dostatek peněz) a tím se věští co bude další rok
prostě tě zatočí, vemou ruku, dají ruku na okraj hrníčků a ty si do jednoho musíš sáhnout
je to takové milé zpestření večera + pak samozřejmě pohádky
- od 18 už se na chodbě bude házet botou, zda se dcerka vdá či ne (špička ze dveří -ANO, špička do bytu - NE)
- manžel mívá před večeří „proslov“
![]()
![]()
- 24/12 později večer těžce fučíme a poslední léta musí být Pelíšky, které známe všichni nazpaměť
přesto jsou dokonalé…
- 26/12 se říká na Štěpána není pána, prostě větší návštěvy i s přáteli takové cirkulování
(leč kvůli kovidu asi omezíme)
- stromek míváme skoro celý leden
ale až ho vyhodím a uklidím, tak se mi uleví, že mám zas (skoro) na rok pokoj
Děkuji
Tak to je moc krásné, děkuji za odpověď, ta věštba mě moc zaujala, to je zajímavé ![]()
A ta šupina pod talíř, u nás se to nedělalo, ale líbí se mi nápad, možná zavedeme ![]()
Já třeba když byla v pubertě, tak jsme měli zvyk na Štědrý den jít bruslit na rybník a nebo na procházku, když se nedalo. Dneska vymýšlíme, co podniknout
@Lucy75 píše:
@miroslav3d![]()
no on si jako pustí tu vánoční kravatu, co hraje Rolničky (to bavilo holky, když byly maličké, nejvíc
to je fakt směšné - a přitom taková „blbost“ za pár kč.. )
No a pak jako shrne ten rok a řekne jak nás miluje a že touží nejvíc po tom, abychom se tam zas tak za rok zdraví sešlia já pokaždé brečím (i když moc nového tam nepřidává
) a pak si dáme všichni pusu a jdem večeřet
Náhodou si myslím, že je důležité si připomenout, jak se máte rádi a zhodnotit co se povedlo, a co horší vás posílilo ![]()
@orchidej912 jj, ta šupina znamená štěstí…
a taky se u nás teda traduje, že během večeře NESMÍ nikdo vstát (ani pro sůl nebo tak) - nese to prý neštěstí, nejsem blázen, ale dodržujeme to x let
vše potřebné máme na stole a vážně NIKDO během večeře nevstane..
No a Barborky ve váze mám tak nějak samozřejmě, manžel nezapomněl ![]()
Já jsem celkem staromil a proč si ten advent neudělat co nejvíce příjemný ![]()
dali jsme jednu i králíkovi do klece ![]()
a ještě mám teda zvyk umýt o adventu okna
leč tuto mou obsesi tu nikdo neocení ![]()
Jo a novodobý zvyk - nejsme fakt žádní hazardéři, takže přes rok nesázíme, ale na Vánoce si dáváme vánoční losy
obvykle nevyhrajeme Nic nebo jen pár kč, ale za tu chvilku napětí to stojí
Synovec loni na Vánoční chaloupku vyhrál ze stovky tři kilča tak aspoň to ![]()
U nás taky platí nevstavaní od stolu, pod talíř skupinu- los co je vyloženě kapří šupina a na stedry den ráno nechává Ježíšek holkam na okně, kde nechaly dopisy, balíček, kde mají šaty k večeři.
@pidalina
Šaty k večeři za Oknem!?
to je NÁDHERA
![]()
to by mě nikdy nenapadlo! To je fakt jak z tří oříšků! To je parádní nápad a letos to udělám a už se na to těším, protože holky to nebudou čekat a je to super!! ![]()
@pidalina píše:
U nás taky platí nevstavaní od stolu, pod talíř skupinu- los co je vyloženě kapří šupina a na stedry den ráno nechává Ježíšek holkam na okně, kde nechaly dopisy, balíček, kde mají šaty k večeři.
nad losem šupinou jsem taky přemýšlela. Ale ty šaty k večeři, to je jako TOP ![]()
U nás se šupina dává pod štědrovečerní talíř a pak do peněženky - měla by zajistit dostatek peněz.
Dál dodržujeme:
To je skvělé téma.
Mikuláš donese balíček - taková klasika.
Pak každý rok pečeme cukroví. Když ještě žila babička (mamky mamka) tak i s ní jsme pekly. Ona seděla u trouby a „hlídala“, aby se to nespálilo. A já s mamkou jsme (v té době spíš mamka, já byla malá) válely a vykrajovaly. Pak teda jsme dlouho tohle dělaly jen s mamkou, ale teď už se přidala moje malá cácora, tak jsme zase 3. A brzy přijde doba, kdy moje máma bude sedět u té trouby a „hlídat“.
Pouštíme u toho koledy a je to krásné - letos nám u toho sněžilo.
Chodíme na zimní procházky - koukáme na vyzdobené město, letos tu máme několik betlémů. No a patří k tomu svařák - ano letos je to komplikovanější.
Jinak letos tedy se rodiče stěhují do nového bytu
. Je to jejich 4 stěhování v prosinci.
Dá se to považovat za tradici?
Každoročně zdobím byt a do oken dávám světýlka. Miluji to, takže svítím od první adventní neděle.
Každoročně mám doma vánoční hvězdu - letos stejnou jako 3 roky předtím.
Můj velký úspěch.
U tchánovců jsme vloni na první svátek vánoční lili olovo. Nesmí se u nich vstát od stolu a pálí se přání.
To přání se má 24. před večeří napsat na papír a dát na stromeček. Druhý den se pak spálí. Prý se to má vyplnit. ![]()
Jo a před pár lety jsem dostala od tchýně šupinu (že má přilákat peníze, ať si ji dám do peněženky). Dala jsem si ji ke kartě a ten rok mi 2× zvýšili plat.
Tak se to celkem vyplatilo. ![]()
Edit: A na Nový rok musí být čočka - aby bylo hodně pěnízků.
@Lucy75
zacali jsme to dělat když byla starší mala; teď ji bude 12 a už teď koumá, co bude letos asi za šaty ![]()