Adventní a vánoční zvyky

1205
9.12.21 14:38

Adventní a vánoční zvyky

Ahoj :-)
Jaké dodržujete adventní a vánoční zvyky? Ráda se inspiruji/ něco nového dozvím atd ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
266
9.12.21 15:47

Já žádné, slavím maximálně Slunovrat, křesťanství je odpudivě zvrácená ideologie, která zničila antickou vzdělanost i umění a ještě z něj vyšla krása jménem islám. :kytka:

Příspěvek upraven 09.12.21 v 15:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24862
9.12.21 15:48

:kytka: :andel: jé, to je pěkné téma..
u nás nepříliš náboženská rodina (manžel i jedna z dcer zapřísáhlí a vysmívající se ateisté, já mám své vlastní - spíše morální - přesvědčení- druhá dcera se kloní spíše ke křesťanství, chodí zpívat do kostela ;) ) no, i tak u nás celkem myslím velmi česky klasicky :

• první adventní neděli zdobíme okna a byt, svítíme, během adventu se jdem podívat do kostela na Jesličky
  • také první adventní neděli zapalujeme první svíčku na adventním věnci a pak v tom pokračujeme
  • na Mikuláše dáváme dětem dárky a adventní kalendáře
  • od Mikuláše začínáme trochu péct (nemiluju to, ale tak kvůli dětem.. část cukroví dokupujeme)
  • stromek zdobíme až 23/12 a moc nechápu stromečky v listopadu a začátku prosince
  • na Vánoce dáváme pod talíře rybí šupiny, dodržujeme běžné rituály (od ryby a salátu až po koledy u večeře)
  • po večeři se „čaruje“ to je kouzlo od manželovy mamky, zavážou se oči a dají se tři stejné hrníčky (do jednoho voda = slzy, do druhého kousek chleba = hojnost, jídlo.. do třetího mince = dostatek peněz) a tím se věští co bude další rok :-) prostě tě zatočí, vemou ruku, dají ruku na okraj hrníčků a ty si do jednoho musíš sáhnout :-) je to takové milé zpestření večera + pak samozřejmě pohádky
  • od 18 už se na chodbě bude házet botou, zda se dcerka vdá či ne (špička ze dveří -ANO, špička do bytu - NE)
  • manžel mívá před večeří „proslov“ :lol: :dance: :mrgreen:
  • 24/12 později večer těžce fučíme a poslední léta musí být Pelíšky, které známe všichni nazpaměť ;) přesto jsou dokonalé…
  • 26/12 se říká na Štěpána není pána, prostě větší návštěvy i s přáteli takové cirkulování :-) (leč kvůli kovidu asi omezíme)
  • stromek míváme skoro celý leden :lol: ale až ho vyhodím a uklidím, tak se mi uleví, že mám zas (skoro) na rok pokoj :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
9.12.21 15:55

„Manžel mívá proslov“, hm, no proč ne, i když nás prcek by to zatím asi neocenil :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24862
9.12.21 16:01

@miroslav3d :mrgreen: :lol: no on si jako pustí tu vánoční kravatu, co hraje Rolničky (to bavilo holky, když byly maličké, nejvíc :mrgreen: to je fakt směšné - a přitom taková „blbost“ za pár kč.. )
No a pak jako shrne ten rok a řekne jak nás miluje a že touží nejvíc po tom, abychom se tam zas tak za rok zdraví sešli :srdce: a já pokaždé brečím (i když moc nového tam nepřidává :-D) a pak si dáme všichni pusu a jdem večeřet ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
9.12.21 16:06
@Fuflík píše:
Já žádné, slavím maximálně Slunovrat, křesťanství je odpudivě zvrácená ideologie, která zničila antickou vzdělanost i umění a ještě z něj vyšla krása jménem islám. :kytka:Příspěvek upraven 09.12.21 v 15:48

No já měla na mysli např barborka ve váze, pouštění lodiček apod…
Vánoce jsou sice křesťanské svátky, ale i nevěřící si tuto dobu můžou zpestřit a neřešit spojistost s náboženstvím ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
9.12.21 16:10
@Lucy75 píše: :kytka: :andel: jé, to je pěkné téma..
u nás nepříliš náboženská rodina (manžel i jedna z dcer zapřísáhlí a vysmívající se ateisté, já mám své vlastní - spíše morální - přesvědčení- druhá dcera se kloní spíše ke křesťanství, chodí zpívat do kostela ;) ) no, i tak u nás celkem myslím velmi česky klasicky :
  • první adventní neděli zdobíme okna a byt, svítíme, během adventu se jdem podívat do kostela na Jesličky
  • také první adventní neděli zapalujeme první svíčku na adventním věnci a pak v tom pokračujeme
  • na Mikuláše dáváme dětem dárky a adventní kalendáře
  • od Mikuláše začínáme trochu péct (nemiluju to, ale tak kvůli dětem.. část cukroví dokupujeme)
  • stromek zdobíme až 23/12 a moc nechápu stromečky v listopadu a začátku prosince
  • na Vánoce dáváme pod talíře rybí šupiny, dodržujeme běžné rituály (od ryby a salátu až po koledy u večeře)
  • po večeři se „čaruje“ to je kouzlo od manželovy mamky, zavážou se oči a dají se tři stejné hrníčky (do jednoho voda = slzy, do druhého kousek chleba = hojnost, jídlo.. do třetího mince = dostatek peněz) a tím se věští co bude další rok :-) prostě tě zatočí, vemou ruku, dají ruku na okraj hrníčků a ty si do jednoho musíš sáhnout :-) je to takové milé zpestření večera + pak samozřejmě pohádky
  • od 18 už se na chodbě bude házet botou, zda se dcerka vdá či ne (špička ze dveří -ANO, špička do bytu - NE)
  • manžel mívá před večeří „proslov“ :lol: :dance: :mrgreen:
  • 24/12 později večer těžce fučíme a poslední léta musí být Pelíšky, které známe všichni nazpaměť ;) přesto jsou dokonalé…
  • 26/12 se říká na Štěpána není pána, prostě větší návštěvy i s přáteli takové cirkulování :-) (leč kvůli kovidu asi omezíme)
  • stromek míváme skoro celý leden :lol: ale až ho vyhodím a uklidím, tak se mi uleví, že mám zas (skoro) na rok pokoj :mrgreen:

Děkuji :mrgreen: Tak to je moc krásné, děkuji za odpověď, ta věštba mě moc zaujala, to je zajímavé :potlesk:
A ta šupina pod talíř, u nás se to nedělalo, ale líbí se mi nápad, možná zavedeme :mrgreen:
Já třeba když byla v pubertě, tak jsme měli zvyk na Štědrý den jít bruslit na rybník a nebo na procházku, když se nedalo. Dneska vymýšlíme, co podniknout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
9.12.21 16:11
@Lucy75 píše:
@miroslav3d :mrgreen: :lol: no on si jako pustí tu vánoční kravatu, co hraje Rolničky (to bavilo holky, když byly maličké, nejvíc :mrgreen: to je fakt směšné - a přitom taková „blbost“ za pár kč.. )
No a pak jako shrne ten rok a řekne jak nás miluje a že touží nejvíc po tom, abychom se tam zas tak za rok zdraví sešli :srdce: a já pokaždé brečím (i když moc nového tam nepřidává :-D) a pak si dáme všichni pusu a jdem večeřet ;)

Náhodou si myslím, že je důležité si připomenout, jak se máte rádi a zhodnotit co se povedlo, a co horší vás posílilo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24862
9.12.21 16:16

@orchidej912 jj, ta šupina znamená štěstí…
a taky se u nás teda traduje, že během večeře NESMÍ nikdo vstát (ani pro sůl nebo tak) - nese to prý neštěstí, nejsem blázen, ale dodržujeme to x let ;) vše potřebné máme na stole a vážně NIKDO během večeře nevstane..

No a Barborky ve váze mám tak nějak samozřejmě, manžel nezapomněl :srdce:
Já jsem celkem staromil a proč si ten advent neudělat co nejvíce příjemný ;)
dali jsme jednu i králíkovi do klece ;)
a ještě mám teda zvyk umýt o adventu okna :lol: leč tuto mou obsesi tu nikdo neocení :lol:

Jo a novodobý zvyk - nejsme fakt žádní hazardéři, takže přes rok nesázíme, ale na Vánoce si dáváme vánoční losy ;) obvykle nevyhrajeme Nic nebo jen pár kč, ale za tu chvilku napětí to stojí :lol: Synovec loni na Vánoční chaloupku vyhrál ze stovky tři kilča tak aspoň to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
600
9.12.21 16:33

U nás taky platí nevstavaní od stolu, pod talíř skupinu- los co je vyloženě kapří šupina a na stedry den ráno nechává Ježíšek holkam na okně, kde nechaly dopisy, balíček, kde mají šaty k večeři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24862
9.12.21 16:38

@pidalina :potlesk: :srdce: :dance: Šaty k večeři za Oknem!?
to je NÁDHERA :srdce: :dance:
to by mě nikdy nenapadlo! To je fakt jak z tří oříšků! To je parádní nápad a letos to udělám a už se na to těším, protože holky to nebudou čekat a je to super!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1205
9.12.21 16:45
@pidalina píše:
U nás taky platí nevstavaní od stolu, pod talíř skupinu- los co je vyloženě kapří šupina a na stedry den ráno nechává Ježíšek holkam na okně, kde nechaly dopisy, balíček, kde mají šaty k večeři.

nad losem šupinou jsem taky přemýšlela. Ale ty šaty k večeři, to je jako TOP :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
9.12.21 16:48

U nás se šupina dává pod štědrovečerní talíř a pak do peněženky - měla by zajistit dostatek peněz.
Dál dodržujeme:

• stromeček a byt zdobíme na 1. adventní neděli
  • na Barboru trháme větvičku (nejčastěji zlatý déšť)
  • Mikuláš dává sladkosti
  • doma nesmí chybět vánoční hvězda, vánoční kaktus a jmelí
  • po Mikuláši začínáme péct cukroví
  • na štědrovečerní večeři máme rybu a řízky
  • nesmí se vstávat od stolu, kromě jedné vybrané osoby, která obsluhuje
  • prostíráme o jeden talíř víc než nás je u stolu
  • chodíme se podívat na betlémy
  • 26. máme kachnu u prarodičů
  • a před štědrovečerní večeří vypínáme televizi a tak to zůstává až do druhého dne (popravdě nechápu tu potřebu, večer na Štědrý den sedět před televizí :think: )
  • Citovat
  • Upravit
2650
9.12.21 21:56

To je skvělé téma.

Mikuláš donese balíček - taková klasika.

Pak každý rok pečeme cukroví. Když ještě žila babička (mamky mamka) tak i s ní jsme pekly. Ona seděla u trouby a „hlídala“, aby se to nespálilo. A já s mamkou jsme (v té době spíš mamka, já byla malá) válely a vykrajovaly. Pak teda jsme dlouho tohle dělaly jen s mamkou, ale teď už se přidala moje malá cácora, tak jsme zase 3. A brzy přijde doba, kdy moje máma bude sedět u té trouby a „hlídat“.
Pouštíme u toho koledy a je to krásné - letos nám u toho sněžilo.

Chodíme na zimní procházky - koukáme na vyzdobené město, letos tu máme několik betlémů. No a patří k tomu svařák - ano letos je to komplikovanější.

Jinak letos tedy se rodiče stěhují do nového bytu :lol:. Je to jejich 4 stěhování v prosinci. :hug: Dá se to považovat za tradici?

Každoročně zdobím byt a do oken dávám světýlka. Miluji to, takže svítím od první adventní neděle.

Každoročně mám doma vánoční hvězdu - letos stejnou jako 3 roky předtím. :dance: Můj velký úspěch.

U tchánovců jsme vloni na první svátek vánoční lili olovo. Nesmí se u nich vstát od stolu a pálí se přání.

To přání se má 24. před večeří napsat na papír a dát na stromeček. Druhý den se pak spálí. Prý se to má vyplnit. :palec:

Jo a před pár lety jsem dostala od tchýně šupinu (že má přilákat peníze, ať si ji dám do peněženky). Dala jsem si ji ke kartě a ten rok mi 2× zvýšili plat. :dance: Tak se to celkem vyplatilo. :nevim:

Edit: A na Nový rok musí být čočka - aby bylo hodně pěnízků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
600
9.12.21 22:43

@Lucy75 :srdce: :srdce: zacali jsme to dělat když byla starší mala; teď ji bude 12 a už teď koumá, co bude letos asi za šaty :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný