Aktivizační pracovník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2979
27.12.17 19:16

@best A co konkrétně je to za pracovní pozici? Práce v soc. službách se řídí zákonem č. 108/2006 Sb., o soc. službách, kde jsou uvedeny konkrétní pracovní pozice. Předpokládám, že jde o pozici „pracovník v sociálních službách“, která se pak dále člení právě dle vykonávaných činností:

§ 116

Pracovníci v sociálních službách

(1) Pracovníkem v sociálních službách je ten, kdo vykonává

1. přímou obslužnou péči o osoby v ambulantních nebo pobytových zařízeních sociálních služeb spočívající v nácviku jednoduchých denních činností, pomoci při osobní hygieně a oblékaní, manipulaci s přístroji, pomůckami, prádlem, udržování čistoty a osobní hygieny, podporu soběstačnosti, posilování životní aktivizace, vytváření základních sociálních a společenských kontaktů a uspokojování psychosociálních potřeb,
  1. základní výchovnou nepedagogickou činnost spočívající v prohlubování a upevňování základních hygienických a společenských návyků, působení na vytváření a rozvíjení pracovních návyků, manuální zručnosti a pracovní aktivity, provádění volnočasových aktivit zaměřených na rozvíjení osobnosti, zájmů, znalostí a tvořivých schopností formou výtvarné, hudební a pohybové výchovy, zabezpečování zájmové a kulturní činnosti,
  1. pečovatelskou činnost v domácnosti osoby spočívající ve vykonávání prací spojených s přímým stykem s osobami s fyzickými a psychickými obtížemi, komplexní péči o jejich domácnost, zajišťování sociální pomoci, provádění sociálních depistáží pod vedením sociálního pracovníka, poskytování pomoci při vytváření sociálních a společenských kontaktů a psychické aktivizaci, organizační zabezpečování a komplexní koordinování pečovatelské činnosti a provádění osobní asistence,
  1. pod dohledem sociálního pracovníkačinnosti při základním sociálním poradenství, depistážní činnosti, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, činnosti při zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, činnosti při poskytování pomoci při uplatňování práv a oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Dle typu služby, která je pobytová, bych tipovala, že pracovní náplň by měla být pod písmenem a) :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2979
27.12.17 19:19

Jinak bych se kouknula do registru poskytovatelů sociálních služeb (http://iregistr.mpsv.cz/…sluzby.fw.do?…) na ten konkrétní důchoďák, po rozkliknutí konkrétní sociální služby („Domovy pro seniory“ nebo „Domovy se zvláštním režimem“) se objeví detail služby a úplně dole je kolonka „doplňkové údaje služby“. Tam pak je nahraný soubor „popis realizace poskytování sociální služby“, kde by organizace měla uvádět, co konkrétně se seniory dělá. A samozřejmě leccos lze odvodit ze samotných webovek DD, kde by mohli mít fotky apod. z různých činností s klienty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
27.12.17 19:32

@best U nás do náplně práce aktivizačního pracovníka spadá to, co jsi popsala, ale navíc ještě organizace různých aktivit - tj. např. spolupráce a domluva s hudebníky, různými externími terapeuty, s faráři, školami ea školkami. Náš aktivizační pracovník by měl být také šikovný v různých oblastech - s klienty třeba zpívá, hraje jim k tomu na hudební nástroj, často spolu pečou, takže musí být zdatný i v kuchyni, musí být manuálně zručný a umět nějaké rukodělné činnosti (háčkovat, plést, šít, pracovat se stavem, vyrábět z keramiky, papíru, krestlit…).
No a u nás tedy do jeho náplně práce patří i to, aby klientům, kteří nezvládají, pomohl podat stravu (některé je potřeba opravdu nakrmit) a aby byl schopen a ochoten jim pomoct při použití WC, případně jim vyměnit znečištěnou plínu. Běžně to v domově sice dělají pečovatelky, ale když se přihodí „nehoda“ třeba na výletě nebo v rámci aktivizačního programu, je poteba zvládnout i toto. Vím, že některé uchazečky si nástup k nám právě kvůli tomuhle rozmyslely - měly představu jen těch „hrátek“ a to, že ke stáří patří i ty horší věci, jim jaksi ndošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
28.12.17 08:09
@PenelopaW píše:
@best A co konkrétně je to za pracovní pozici? Práce v soc. službách se řídí zákonem č. 108/2006 Sb., o soc. službách, kde jsou uvedeny konkrétní pracovní pozice. Předpokládám, že jde o pozici „pracovník v sociálních službách“, která se pak dále člení právě dle vykonávaných činností:

§ 116

Pracovníci v sociálních službách

(1) Pracovníkem v sociálních službách je ten, kdo vykonává

1. přímou obslužnou péči o osoby v ambulantních nebo pobytových zařízeních sociálních služeb spočívající v nácviku jednoduchých denních činností, pomoci při osobní hygieně a oblékaní, manipulaci s přístroji, pomůckami, prádlem, udržování čistoty a osobní hygieny, podporu soběstačnosti, posilování životní aktivizace, vytváření základních sociálních a společenských kontaktů a uspokojování psychosociálních potřeb,
  1. základní výchovnou nepedagogickou činnost spočívající v prohlubování a upevňování základních hygienických a společenských návyků, působení na vytváření a rozvíjení pracovních návyků, manuální zručnosti a pracovní aktivity, provádění volnočasových aktivit zaměřených na rozvíjení osobnosti, zájmů, znalostí a tvořivých schopností formou výtvarné, hudební a pohybové výchovy, zabezpečování zájmové a kulturní činnosti,
  1. pečovatelskou činnost v domácnosti osoby spočívající ve vykonávání prací spojených s přímým stykem s osobami s fyzickými a psychickými obtížemi, komplexní péči o jejich domácnost, zajišťování sociální pomoci, provádění sociálních depistáží pod vedením sociálního pracovníka, poskytování pomoci při vytváření sociálních a společenských kontaktů a psychické aktivizaci, organizační zabezpečování a komplexní koordinování pečovatelské činnosti a provádění osobní asistence,
  1. pod dohledem sociálního pracovníkačinnosti při základním sociálním poradenství, depistážní činnosti, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti, činnosti při zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, činnosti při poskytování pomoci při uplatňování práv a oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.
Dle typu služby, která je pobytová, bych tipovala, že pracovní náplň by měla být pod písmenem a) :).

tohle co popisuješ, je náplň pečovatelek a sester :) já mám být něco jako pracovní terapeut:) takže spíš to b)

Příspěvek upraven 28.12.17 v 08:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
28.12.17 08:15
@PenelopaW píše:
Jinak bych se kouknula do registru poskytovatelů sociálních služeb (http://iregistr.mpsv.cz/…sluzby.fw.do?…) na ten konkrétní důchoďák, po rozkliknutí konkrétní sociální služby („Domovy pro seniory“ nebo „Domovy se zvláštním režimem“) se objeví detail služby a úplně dole je kolonka „doplňkové údaje služby“. Tam pak je nahraný soubor „popis realizace poskytování sociální služby“, kde by organizace měla uvádět, co konkrétně se seniory dělá. A samozřejmě leccos lze odvodit ze samotných webovek DD, kde by mohli mít fotky apod. z různých činností s klienty.

No na web jsem koukala a mají strohé stránky :nevim: dříve jsem tam právě pracovala v přímé péči a teď po rodičáku mi nabídli pozici, kterou teprve budou provozovat, zatím klienty aktivizují sestry a pečovatelky během dne. Takže by jim chtěli ulevit a mít na tu aktivizaci přímo člověka :) ale díky za odkaz, určitě mrknu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
28.12.17 08:23

@Goldyra díky,takhle nějak jsem si to myslela :) děti ze školky tam chodí pravidelně, tak jsem to zapomněla dopsat :) myslím že i farář by měl chodit jednou týdně, nebo aspoň dříve chodil..tak ještě se naučit háčkovat a plést u bude to fajn :) používáte třeba jen ty kolečka na pletení? jak se přehazuje ta vlna pomocí háčku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9039
28.12.17 08:33

@Goldyra Procházím výběrovkem na tuto pozici. A jedná se taky o nepedagogického aktivizačního pracovníka. Bylo mi řečeno, že to obnáší právě tu rukodělnou stránku, mít fantazii, mít zájem se bavit s klienty o jejich zájmech a vzpomínkách, organizovat kulturní akce, dokázal je odvézt na úřady, když je potřeba. Já nemám žádnou praxi v oboru, jen x let péče o babičku a poslední tři roky jsem jí měla jako nesmostatného skoro ležáka. Takže veškerá hygiena, pleny, apod.
Při postoupení do užšího výběru mi to asi pomohlo. Paní ředitelka sociálních služeb u nás mi řekla, že mi to může hodně pomoc. Že často je to rozhodující, aby člověk uměl i toto. :think: Jen zatím neznám pracovní dobu. Pracují u vás tito zamětnanci i o víkendu?? Do kolika hodin je pracovní doba??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1049
28.12.17 10:43

@best Více méně to co jsi popsala. Dále předčítání u seniorů se sníženou hybností (tzv. ležáci), popřípadě hra na nástroj, reminiscenční terapie, rozhovory (spousta seniorů si nemá prostě s kým popovídat) organizace výletů, organizace kulturních akcí přímo v DD… Je to docela rozmanitá práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
28.12.17 12:39
@best píše:
@Goldyra díky,takhle nějak jsem si to myslela :) děti ze školky tam chodí pravidelně, tak jsem to zapomněla dopsat :) myslím že i farář by měl chodit jednou týdně, nebo aspoň dříve chodil..tak ještě se naučit háčkovat a plést u bude to fajn :) používáte třeba jen ty kolečka na pletení? jak se přehazuje ta vlna pomocí háčku

Tak u nás se nepředpokládá, že aktivizační pracovník umí všechno od hry po nástroj až po to pletení - stačí, že zvládá alespoň nějakou oblast. Někdo s klienty víc zpívá a někdo s nimi zas háčkuje :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
28.12.17 12:44

@Goldyra právě že zpívat neumím, tak musim makat rukama :think: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
28.12.17 12:46

@alisekR U nás aktivizační pracovníci pracují jen ve všední dny, mají normální pracovní dobu 8 hodin denně. Začínají podle toho, jak si to při nástupu dohodnou s vedoucí a jak je to v provozu domova třeba. Většinou je to od 7 do 15:30 hodin. Ale je třeba počítat s tím, že někdy, když je nějaká odpolední akce, tak se to protáhne a aktivizační pracovník tam musí zůstat dýl.
Je to myslím docela fajn práce - alespoň když je výběrko, tak zájemců máme pokaždé spoustu a můžeme si vybírat, takže většina našich aktivizačních pracovníků má VŠ vzdělání. Narozdíl od místa pečovatelky, tam se nám moc uchazečů nehlásí a tam si teda vybírat moc nemůžeme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
16.7.22 10:29

Aktivizacni pracovník

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jaké máte platy na pozici aktivizacni pracovník? Ve státním. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat