Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím dámy, potřebovala bych poradit.
Dcera 6,5 roku má od úterní noci horečku 39. Nezabírá Nurofen na srážení horečky, občas ji to samo padne na 38. V celku je živá, ale chvilkama ji to schvátí - zčervenájí jí oči, úplně se zpotí a má skleněný výraz. A od čtvrtka má neskutečně nateklé horní dásně. Jela jsem s ní na pohotovost. Tam mi bylo řečeno, že ma vir za předními zuby a máme vyplachovat Parodontaxem. Toť vše. Od té doby se to jen zhoršuje. V pátek natekla i spodní dáseň a dnes v sobotu se k tomu přidal nesnesitelný zápach z úst. Zítra tam s dcerou jedu zpět. Ale chtěla jsem se zeptat máte s tím některá zkušenost?? Co to je? Co zabírá?? Je to zánět dásní? Děkuji moc za odpovědi
@sophije ahoj…A co herpetická gingivostomatitida…to by mohlo být…
I když nevím ty horecky…to zase odpovidalo herpangině, ale to by nemohla polykat a měla by puchyrky na měkkém patře, jsou u toho velké horečky a obr bolest v krku
@stinga herpetická gingivostomatitis je infekční a způsobuje ji vir herpes simplex…co je na tom divneho?
@Gábííí píše: ahoj…A co herpetická gingivostomatitida…to by mohlo být…
Ahoj to by sedělo úplně přesně 🤝 akorát mě teda děsí, že se to nijak neléčí, jen klid na lůžku 😟 protože klid na lůžku má od úterka a akorát se to zhoršuje.
Mohu se ještě zeptat, když je to virové tak to od ní může chytit její 5 měsíců malý bráška??
@sophije píše:
Ahoj to by sedělo úplně přesně 🤝 akorát mě teda děsí, že se to nijak neléčí, jen klid na lůžku 😟 protože klid na lůžku má od úterka a akorát se to zhoršuje.
Mohu se ještě zeptat, když je to virové tak to od ní může chytit její 5 měsíců malý bráška??
No může to chytit že slin nemocneho a různými sekrety, třeba z hraček…A co se týká léčby…Tak hlavně léky na horečku a i vitamín B…antivirotika se běžně nedávají. Ale k dr si určitě zajděte…
@Gábííí ne to měla být otázka - jestli je virová gingivitida to stejné jako herpetická gingivostomatitis? asi je to to samé? já nejsem odborník
ale dcera měla stejné příznaky, jak popisuje @sophije a doktorka to nazvala virová gingivitida - původně jsme v ordinaci byly, jako že je to viróza, až za pár dní jsem uviděla ty šílené afty v celé puse a nateklé krvácející dásně, horečku měla také dost velkou - byl nám pak už jen po telefonu doporučen Novikov a vitamín B
@Gábííí píše:
No může to chytit že slin nemocneho a různými sekrety, třeba z hraček…A co se týká léčby…Tak hlavně léky na horečku a i vitamín B…antivirotika se běžně nedávají. Ale k dr si určitě zajděte…
Jo, tak to je mi jasné, je od malého separovaná od samého začátku. Ale děkuji za info. No a k léčbě, nezbývá než čekat. Děkuji mnohokrát
@stinga aha,tak to se omlouvám…ano, to je to same…způsobuje to vir a je to fakt hnus a naprosto hrozně bolestivé
@sophije píše:
Jo, tak to je mi jasné, je od malého separovaná od samého začátku. Ale děkuji za info. No a k léčbě, nezbývá než čekat. Děkuji mnohokrát
Nezbývá mi nic jineho, než popřát, aby ji to moc nebolelo, je to opravdu hnus bolavy a hlavně bacha na To, aby hodně pila, aby nebyla dehydratovana, bude to boj, kvůli bolestem. Držím pěsti a není vůbec zač. Dcera měla nedávno anginu plus herpanginu najednou a bylo to příšerny…
@Gábííí já jsem to hloupě napsala, ale právě dcera to měla letos v lednu a bylo to dost hrozné
a v rodině se stále vzpomíná, jak já tuto gingivitidu měla ve 3 letech akorát přes Vánoce, prý jsem potichu plakala v dětském pokoji a mamka s babičkou brečely tajně v kuchyni
@sophije ale přejde to, neboj i když to vypadá, že je to nekonečná nemoc - já jsem to měla 11 dní a dcera 8 - pak už se to jen zlepšovalo ![]()
Moje dcery to měly obě, asi rok po sobě. Chytly to od dospělého z oparu. Mladší se ještě kojila a já jsem měla pak i bolaky na bradavkach. Hlavně ať hodně pije. U nás jediné jídlo byl jogurt a bramborová kaše.
Ahoj, nemám osobnú skúsenosť, ale mne na všetky zápaly v puse, či už dášní alebo aj krku vždy pomáha vyplachovat vývarom zo šalvěje, nie sú to žiadne lieky ani nie som babka bylinkárka, toto mám ale fakt osvedčené a minimálne za skúšku nič nedáte, držím palce