Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. dnes se malý probudil a měl zaschlý asi hnis v uchu, jeli jsme k doktorovi a ten mu píchal ucho. chci se zeptat, kdo má s tím zkušenosti na co si máme dávat pozor, co nás čeká, jak to bude teď probíhat co se bude dít a jaké může mít naslédky? doktor říkal že to asi je z rýmy. moc děkuji za příspěvky
@Janeynka píše:
Ahojky. dnes se malý probudil a měl zaschlý asi hnis v uchu, jeli jsme k doktorovi a ten mu píchal ucho. chci se zeptat, kdo má s tím zkušenosti na co si máme dávat pozor, co nás čeká, jak to bude teď probíhat co se bude dít a jaké může mít naslédky? doktor říkal že to asi je z rýmy. moc děkuji za příspěvky
Následovat bude léčba, vyléčení a možné opakování zánětu.
Měli byste kapat, aby bylo ucho čisté..jinak to chce tak týden bez kolektivu a pak kontrola jak bubínek zarostl..pokud nemá horečky nebo nebrečí bolestí tak nic zvláštního…
@Janeynka Pokud doktor nedal antibiotika a neřekl jinak, tak třetí den na kontrolu na ORL, tam podle nálezu dostane antibiotika, nebo taky ne, zkontrolujou hojení. Ucho jen jemně vytírat třeba bórovkou, nic nekapat, nešťourat. Jinak je klíčový vyléčit tu rýmu, tj. zvlhčovat, odsávat atd., případně si nechat taky něco napsat. Být doma a v klidu.
@Janeynka
Nekoupat, kapky do nosu, nelitat venku, poradne odlecit, at to nema tendenci se vracet, jinak nic zasadniho.
Sama do ucha nic nekapej!
Tak to mě překvapilo, protože nám neřekl že by měl být doma vklidu, že nemáme koupat aby se tam nedostala voda, protože řekl že máme kapat do ucha borovou vodu když to teče, aby se to zředilo a líp vyteklo! do nosu máme kapky, takže když uvidím že má trochu rýmu tak mu tam mám hned stříknout do nosu? my už nevysáváme nos ale snažíme se smrkat, ale asi jsme špatným smrkáním to dostali do ucha!
Zrovna máme
Máme min. 5× denně proplachovat borovou vodou (20ml stříkačkou stříknout a pořádně vysušit), 3× denně Nurofen sirup (je protizánětlivý), pořádně proplachovat nos a odsávat (i když teda nic odsát nejde
).
Tak já jsem vždycky dostala instrukce, že do ucha nesmí voda, dávat panadol, kapat nasivin a za 3 dny na kontrolu…
A jak je maly stary? Pri ryme odsavam i 3 lete dceri. Ac smrka dobre a uz dlouho, nema ten frk tak silny, aby vysmrkala vse potrebne. Taky jsme kvuli smrkani skoncili ve 2 letech na pichnuti ucha. Protoze jsem si myslela, ze smrakt umi, tak odsavat nemusim…
Jinak shodou okolnosti dneska pichali ucho synovi. Mame tak 3× denne kapat do ucha kyslicnik anebo borovou vodu. Nestourat dovnitr uchostourama, jen kapnout a nechat vytect, max kapesnikem utrit, co tece okolo.
Syn teda dostal i antibiotika.
Mladší syn měl zánět stř. ucha v prosinci, akorát k 1. narozkám a krom ATB jsem měla vyplachovat ucho heřmánkovým čajem, normálně proudem čaje z velké stříkačky. Tak koukám, že každý doktor má jiné postupy.
Dceři píchali před týdnem, má to každou chvíli:( A instrukce tentorkát vůbec žádný, možná doktoři spoléhají na to, že se matky poptaj na emiminech:)
BTW k tomu odsávání rýmy - zkoušely jste to na sobě? Já dnes jo - se zacpanou druhou nosní dírkou - a málem mě to složilo. Má to být tak děsně nepříjemný? Děti jsou teda při odsávání celkem v pohodě…
Ženský já fakt nevím, ještě měl kecy, že v druhým uchu jako by už měl píchnuto, ale on nikdy s uchem nic neměl, pak řekl se smíchem, jestli nedostal někdy facku na ucho!!! malýmu je 20měsíců. Tak s tou stříkačkou asi zase začnem, já jsem ho nechtěla trápit, on to nesnáší a jen když řeknu že jdem vysávat jako uklízet, tak už knourá, myslí, že jdem vysávat nos. nám řekl že když bude téct z ucha tak tak mu tam kápnout (lékárník říkal tak 2-3kapky stačí) borovou vodu aby se to zředilo a líp vytelko, jinak mu tam zbytečně nekapat, ale jak poznám jestli pořád vytíká tak borová voda nebo už zase hnis? s malým radši ven nemáme chodit? to nám taky neřekl!
ještě se na nás tak divně při každý otázce koukal jako bychom byli z oboru!