Jak vysvětlit babičce, aby neučila dítě očekávat dárky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20767
26.6.18 18:07
@inkakřivák píše:
@radkka Nezlob se na mne, ale život není černobílý. To, že dovolíš babičce dát dárek za vysvědčení - my dáváme za to, že se celý rok snažil a pracoval a udělal nám radost tím vysvědčením - neznamená, že jí musíš stejně tak tolerovat, když bude dítěti na silvestra dávat šáňo, ne? prostě od toho máme snad rozum, abychom rozlišovaly. A prostě a jednoduše - dcera si nepřála posazovat - neposazovali jsme. Snaše to nevadilo, takže jo, při hraní jsem i posadila. Ona také, na klín. Dárky dáváme dle uvážení, sami, u různých příležitostí. A ještě se mi nestalo, aby se zeptaly děti - babi dovezlas mi něco?
Jo a radu mám jednu - dejte to těm prarodičům a nebrante jim. Ono děcko není hlupák a dobře odliší, že co může u babi to třeba nemůže doma.

Nevím, proč to píšeš mně, zakladatelka nechce dávat dárky, ne já. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
26.6.18 18:09
@Ivulka88 píše:
Za snahu a dobré výsledky se snad odměna dává ne? Provází to člověka celý život a hlavně potom v zaměstnání. Jinak by celá snaha a píle byla k ničemu. :nevim: Ja neříkám odmenovat za vše, ale za dobré vysvědčení je to snad standard. :nevim: A navíc co je ti do toho, jak chce babička odměnit vnouce? To je snad jenom mezi ni a vnoucetem. :nevim:
:potlesk:
  • Citovat
  • Upravit
80119
26.6.18 18:27
@radkka píše:
Ty píšeš, že babička nemá co se řídit tím, co chce její dcera, takže se tě normálně ptám. Buď to platí na všechno nebo to neplatí vůbec. Je ubohé, že nedokážeš odpovědět, ale dokládá to akorát to, že tady plácáš hadry a neumíš si je odůvodnit.

Psala jsem to jako odpvěd na tohle. Protože s tím nesouhlasím. Jistěže by se měla babička řídit přáním matky dítěte, ale snad nemusí poslouchat slepě na slovo. A snad zase neznamená, že když dá třeba ten dárek za vysvědčení, může si dělat s děckem, co jenom chce. takto jsem to myslela. neznamená jednou neposlechnout neposlechnout pokaždé.
JO a my dárek dáme, není to za vysvědčení, ale za celý školní rok, a za snahu a za práci. A vnučka opouští školku, takže s tou se půjdeme taky podívat po nějaké knížce, na ukončení školního roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
26.6.18 18:32

@inkakřivák U nás není problém vycházet si vstříc. Já třeba celkem chápu, že někdo nechce své dítě vychovat tak, že se odměňuje za výkon, četla jsem o tom zajímavé příspěvky psychologů. Znovu se ptám, je takový problém vzít vnouče třeba na výlet? Užít si s ním fajn den a nemlít pořád o vysvědčení? Já často hlídám děti mého bráchy a nikdy mě nenapadlo nerespektovat přání rodičů, ať mi to přišlo jakkoli ujeté :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24742
26.6.18 19:17

Nevím kolik je v tehle diskuzi babiček. Nepokoušej se babičkám nastavovat mantinely, jak tu někdo podotkl. Nemáš šanci, babičky jsou už moc velký holky. Vnouče je „desertem života“ a proto si ho každá, skoro každá, babička vychutná. Myšleno v dobrym :) Co to je za nesmysl, ze darkama a pozornostma Ti kazi výchovu? Nemůže, babička totiž nevychovava, to uz ma za sebou. Vychovala Tebe, Ty vis jak, takže ji znáš, věříš ji a dite/vnouče ji sveris. Pokud ne, tak ji vnouce na hlidani nedavej. S tím musíš počítat, ze babicka/děda si vybudují vlastni vztah s vnoucaty a do něj zkrátka ty dárky, zmrzlina, výlety, kina atd, to čemu se tady rika rozmazlování, patří.
P. S. mám na mysli babičky, ktere jsou normální a svých vnoučat si våźi. Ted je Ti určitě jasný, že jsem babička a jako babička se chovám. :lol:
Edit,ještě podotknu,ze Ty k tomu dite určitě nevedes. Nelíbilo se Ti to ve výchově ze strany Tve matky k Tobě,takže se toho docela určíte vyvarujes,protoze to jsi Ty,kdo své dítě vychovává, ne babička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
26.6.18 20:00

Já jsem babička, a jak říkám, za vysvědčení nedostane vnuk, on dostane jako ocenění celoroční práce. Takže to nebude - pojd si vybrat pěkný model letadla na slepení za vysvědčení, ale bude to - za celoroční práci ve škole a na oslavu konce školního roku. Stejně jako vnučka, která půjde do první. Bude to oslava s dárkem a sladkostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80119
26.6.18 20:03

@radkka Když bych náhodou dostala ujetý příkaz, tak se ozvu rovnou rodičům, že at se nezlobí, ale tohle ne. Rovnou. A když by se jim to nelíbilo, tak prostě mají smůlu - a nehlídám a hotovo. Když to bude skutečně hovadina.
A jinak já si myslím, že odměna za výkon je normální a běžná a když nebude, tak prostě se nebudu snažit, ne? Je nesmysl dítě nechválit za dobrou práci, tak jako je nesmysl nepochválit zaměstnance nebo třeba manžela. Ano, dělají zač jsou placeni, ale pochvala je sakra velká motivace. A pro děti ta malá sladkost nebo dárek taky. Myslím si, že se má jak trestat, tak odměnovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
26.6.18 21:28
@radkka píše:
@inkakřivák U nás není problém vycházet si vstříc. Já třeba celkem chápu, že někdo nechce své dítě vychovat tak, že se odměňuje za výkon, četla jsem o tom zajímavé příspěvky psychologů. Znovu se ptám, je takový problém vzít vnouče třeba na výlet? Užít si s ním fajn den a nemlít pořád o vysvědčení? Já často hlídám děti mého bráchy a nikdy mě nenapadlo nerespektovat přání rodičů, ať mi to přišlo jakkoli ujeté :think:

U nás tedy berou babičky vnuka na výlet, do cukrárny apod. normálně. Takže to by u nás žádná odměna nebyla. Tohle může fungovat jen někde, kde se obvykle při setkání jen dřepí doma na zadku

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
27.6.18 08:25

Tak u nas pozitri dve vysvedceni a devatak se dostal na vysneny gympl, takze za devitiletou snahu dostane znackovy seversky batoh Fjallraven (nevim jak se to pise pro rypaly) v hodnote 2-3 tisice dle vybrane velikosti, od babicek a tety po petistovce za ukoncenou skolni dochazku. Hodnotu penez zna - na leto ma domluvene dve brigady, vydela si min pet tisic cisteho. Od nas dostane knizku od Dana Browna. Za usoesne prijimacky dostal pekne pyzamo s tim, ze ted se mu bude lepe spat :lol:

Desetiletak asi jednu nebo dve dvojky, od nas dostane knizku, tusim Poseroutku (do sady), do pate tridy novy batoh, pac ma dva roky s relativne detskym motivem a prasklou prezkou v hodnote kolem tisicovky. Od babicek a tety po dvoustovce.

Jenom preji dotycne rypave respektujici s profilem ufuneneho psa, aby si sve nazory drzela za pet let, az jeji genialni dvojky budou mit za sebou prvni rok povinne skolni dochazky, i kdyz jestli budou po mamince, tak mozna pujdou rovnou do primy :mrgreen: :mrgreen:

Ukonceni skolniho roku zdar nazdar :potlesk: :palec: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
24742
27.6.18 09:01
@Hanka1 píše:
Tak u nas pozitri dve vysvedceni a devatak se dostal na vysneny gympl, takze za devitiletou snahu dostane znackovy seversky batoh Fjallraven (nevim jak se to pise pro rypaly) v hodnote 2-3 tisice dle vybrane velikosti, od babicek a tety po petistovce za ukoncenou skolni dochazku. Hodnotu penez zna - na leto ma domluvene dve brigady, vydela si min pet tisic cisteho. Od nas dostane knizku od Dana Browna. Za usoesne prijimacky dostal pekne pyzamo s tim, ze ted se mu bude lepe spat :lol:

Desetiletak asi jednu nebo dve dvojky, od nas dostane knizku, tusim Poseroutku (do sady), do pate tridy novy batoh, pac ma dva roky s relativne detskym motivem a prasklou prezkou v hodnote kolem tisicovky. Od babicek a tety po dvoustovce.

Jenom preji dotycne rypave respektujici s profilem ufuneneho psa, aby si sve nazory drzela za pet let, az jeji genialni dvojky budou mit za sebou prvni rok povinne skolni dochazky, i kdyz jestli budou po mamince, tak mozna pujdou rovnou do primy :mrgreen: :mrgreen:

Ukonceni skolniho roku zdar nazdar :potlesk: :palec: :mavam:

Dobrá značka,píšeš to dobře :) fjällräven=horska liška,je to velmi kvalitni. A taky je kvalitni,ze děti odměnis. I já jsem odmenila vnuka,dostal se na medicínu, a vnucku,konci s uspechem :) v jedné školce,přechází do jiné. Tak to má být,protoze člověk ví,že se děti nesnaží kvůli nějaké odměně,ale samy kvůli sobe. A člověk/rodina si toho vazí. Takže tímhle padá teorie o „vycuranych“ dětech,ktere dělají/očekávají věci za odměnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
27.6.18 09:40

Já to nějak moc neřeším, bydlíme v zahraničí, takže když pak přijedeme jednou za čas do ČR, tak babičky samozřejmě nakupujou a starší synáček toho využívá. Já jim k tomu své řekla, stejně jako k tomu, že u nás dostává max. jednu sladkost denně… ale jak si to zařídí ony je mi celkem šumák - ale nechci poslouchat stížnosti na to, jak se chová, co dělá nebo nedělá… On tam k nim přijede na prázdniny, tak ať si to užijí.

Když jsem déle v ČR, tak děti stejně nevidí denně, když jim občas něco koupí - je to jejich věc - peněz nemají nekonečně, jsou dospělé, takže snad z toho dokáží vyvodit, jestli můžou a chtějí vnoučatům něco koupit.

K všeobecné diskuzi o dárkách za vysvědčení a známky… Nějak v tom nemám jasno, dítě se má učit pro svůj dobrý pocit (i když se jim to vysvětluje blbě), takže za známky se u nás odměňovat nebude (od 1. třídy týdně kapesné), snažím se vysvětlit, že když se bude dobře učit, tak bude mít v budoucnu lepší práci (když na to bude s…, tak bude vyvážet smradlavý odpadky) a víc peněz. A bude si moct vybírat, co bude dělat. A za vysvědčení - asi bych oslavila výletem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
27.6.18 09:45
@lucenka píše:
U nás tedy berou babičky vnuka na výlet, do cukrárny apod. normálně. Takže to by u nás žádná odměna nebyla. Tohle může fungovat jen někde, kde se obvykle při setkání jen dřepí doma na zadku

Tak to máš asi rozmazleného s***, já s babičkou cestovala neustále a byla jsem z toho pokaždé nadšená. Kdo mluví o odměně? Prostě si mají užít fajn den, o odměny máma dítěte nestojí a ty se klidně postav na hlavu. :lol:

***edit admin- urážka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
27.6.18 09:46
@inkakřivák píše:
@radkka Když bych náhodou dostala ujetý příkaz, tak se ozvu rovnou rodičům, že at se nezlobí, ale tohle ne. Rovnou. A když by se jim to nelíbilo, tak prostě mají smůlu - a nehlídám a hotovo. Když to bude skutečně hovadina.
A jinak já si myslím, že odměna za výkon je normální a běžná a když nebude, tak prostě se nebudu snažit, ne? Je nesmysl dítě nechválit za dobrou práci, tak jako je nesmysl nepochválit zaměstnance nebo třeba manžela. Ano, dělají zač jsou placeni, ale pochvala je sakra velká motivace. A pro děti ta malá sladkost nebo dárek taky. Myslím si, že se má jak trestat, tak odměnovat.

Koukám, že jsi kovaný psycholog :lol: někdo to holt vidí jinak, smiř se s tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24742
27.6.18 09:47
@radkka píše:
Tak to máš asi rozmazleného s***, já s babičkou cestovala neustále a byla jsem z toho pokaždé nadšená. Kdo mluví o odměně? Prostě si mají užít fajn den, o odměny máma dítěte nestojí a ty se klidně postav na hlavu. :lol:

Mas bleskurychle usudky, žel chybne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
27.6.18 09:48
@stock píše:
Mas bleskurychle usudky,žel chybne.

V čem přesně? Já myslím, že naprosto správné, protože dítě Lucie září ve více diskuzích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí