Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@radkka píše: že tady někdo zaplevelí sedm stránek radami, o které nikdo nestál, na které se nikdo neptal jsou co jiného, než kvokání slepic, které si myslí, že dělají všechno nejlépe?
Ty píšeš, že babička nemá co se řídit tím, co chce její dcera, takže se tě normálně ptám. Buď to platí na všechno nebo to neplatí vůbec. Je ubohé, že nedokážeš odpovědět, ale dokládá to akorát to, že tady plácáš hadry a neumíš si je odůvodnit.
Nevím, ale připadá mi, že zejména v přesvědčení, že všechno děláš nejlépe, jsi nedostižná…A v diskuzi se prostě občas objevují rady o které nikdo nestál.
@radkka píše:
Ty píšeš, že babička nemá co se řídit tím, co chce její dcera, takže se tě normálně ptám. Buď to platí na všechno nebo to neplatí vůbec. Je ubohé, že nedokážeš odpovědět, ale dokládá to akorát to, že tady plácáš hadry a neumíš si je odůvodnit.
Hele chodítko vs. dárek za vysvědčení? To myslíš vážně? Život není černý a bílí, proto logicky tohle nemůže platit na všechno. Ale já jsem naštěstí se svou tchýní a maminkou spokojená mám pocit, že odvedli dobrou práci, proto ráda uvítám i jejich názor a nemám potřebu jim kecat do toho, jestli koupí za vysvědčení pohár, bublifuk a nebo syna vezmou na horskou dráhu. ![]()
@radkka píše:
A ty jsi četla můj příspěvek nebo ne a jen píšeš z cesty? Kdyby ano, tak by ses dočetla, že jsem zakladatelce radila, ať si s babičkou promluví, vysvětlí jí, že si nepřeje děti odměňovat za vysvědčení, ale zároveň jí navrhne nějakou jinou možnost, díky které babička ukojí svou touhu dítě rozmazlovat a zároveň tím neutrpí zakladatelčin postoj, neodměňovat dítě za to, že chodilo 10 měsíců do školy. Je problém vzít Pepíčka na výlet, koupit mu tam hračku, vzít ho na zmrzlinu, protože si s ním chce babička užít trochu zábavy, ne jako odměnu za vysvědčení?
A to já bych vzala babičku k nám na grilování a nejdřív bych se snažila upevnit náš vztah, teprve až by byl pevný, tak bych si nastavila nějaké mantinely.
@unuděná píše:
No presne.A tady zjevne ten vztah je uplne spatne,viz strava a choditka atd.,takze zakladatelka sem prisla jen s malou ukazkou a chtela slyset presne to,co ji. napsala radkka.Ze babicka ji musi respektovat a tecka
Přesně tak! Diskuze je o názorech a o jiném náhledu na věc ne o tom chlácholit zakladatelku, jak všechno dělá dobře. Je potřeba jí ukázat taky jiný úhel pohledu.
@ivašot. píše:
Nevím, ale připadá mi, že zejména v přesvědčení, že všechno děláš nejlépe, jsi nedostižná…A v diskuzi se prostě občas objevují rady o které nikdo nestál.
Občas? Tady neodpověděl zakladatelce prakticky nikdo na to, na co se ptala. Jak to dělám doma já ani nevíš, protože o tom tady vůbec není řeč, i kdybych si myslela, že by dítě mělo za vysvědčení dostat minimálně mobil, tak to není předmětem diskuze. A ano, s babičkami se normálně lidsky domluvíme, pokud s něčím nejsem spokojená a to je podle mě nejlepší řešení. Stejně jako spoustu věcí babičky poradily mně, tak jsem zase já vysvětlila jim, že něco chci jinak. Ale evidentně tohle v jiných rodinách neexistuje.
@Ivulka88 píše:
Hele chodítko vs. dárek za vysvědčení? To myslíš vážně? Život není černý a bílí, proto logicky tohle nemůže platit na všechno. Ale já jsem naštěstí se svou tchýní a maminkou spokojená mám pocit, že odvedli dobrou práci, proto ráda uvítám i jejich názor a nemám potřebu jim kecat do toho, jestli koupí za vysvědčení pohár, bublifuk a nebo syna vezmou na horskou dráhu.
Ale ta diskuze není o tobě, jestli sis nevšimla, mně je taky jedno, že babička koupí dárek, ale zakladatelce ne, tak se ptala, jak to s ní vyřešit, s čímž jsi nepomohla, jenom tady pindáš.
@Ivulka88 Mimochodem, napsala jsi, že babička nemá co respektovat názor matky dítěte, takže ano, chodítko a dárek za vysvědčení jsou na stejné úrovni, protože podle tvého názoru by tam to dítě klidně mohla narvat, protože ona je přesvědčená o tom, že je to pro dítě to nejlepší a máma to jen moc řeší a vlastně nemá babičce co do toho kecat.
Koukám, jaké drama se v průbšhu diskuse může změnit úplně nevinné obdarování dítěte babičkou za vysvědčení. Děvčeta (něketrá), prosím vás, neprožívejte to tolik, vždyť vůbec o nic nejde. Sama už babička jsem a díky bohu za dceru, která nepotřebovala dát mi po narození vnučky podrobný manuál jak se chovat v určitých situacích. Já se třeba sama ptám hlavně ohledně jídla, co jí koupit, co má ráda atd., ale představa, že by mi zakázala dát jí dárek (jedno k čemu, jedno za co, nebo jen tak), když dárek dát chci, je pro mě úplně scifi a kdyby někdy k něčemu takovému došlo, asi bych si myslela, že se dcera krapet pomátla. Zakladatelko, fakt to neřeš, vždyť na tom vůbec, ale opravdu vůbec nic není. Babička bude mít radost, dítě bude mít radost… to je přece hezký, ne? Tak proč jim to zbytečně kazit.
@Denisa56 Souhlasím s tebou, už se fakt nedivím, že ty vztahy nefungují, když jsou schopny řešit takové blbosti.
@radkka píše:
Ale ta diskuze není o tobě, jestli sis nevšimla, mně je taky jedno, že babička koupí dárek, ale zakladatelce ne, tak se ptala, jak to s ní vyřešit, s čímž jsi nepomohla, jenom tady pindáš.
Pindáš sama.
Tímhle zakladatelce nepomůžeš. Pokud si přišla nechat plácat po rameni měla to napsat do úvodního příspěvku. ![]()
@bublinek píše:
Jenže ona se nezeptá ani na tip a pak koupí nějakou kravinu, která se pokazí a letí. Ani se po ní za nějakou dobu neptá, tož tak k dárkům.Vy které do mě šijete, pokud musíte, OK.
Ale řešíme s babičkou i stravu, která je jen sladká. Pokud máte doporučení od lékaře, že tudy opravdu ne a mělo by se nějak zdravě se stravou pracovat. Ani toto nerespektuje a mé odmítání asi sté nabídky na přeslazený „jogurt“ komentuje: no když maminka nedovolí.
Ne, nedovolí, protože já jsem ta super matka, která rozhoduje a týrá dítě, protože jí nedovolím cpát do dětí hnus. A teď do mě
Tak teď jsem z toho trochu zmatená. Kromě nepřípustného dárku za vysvědčení jsi přihodila problém ohledně stravování (sladké přes výslovné doporučení lékaře ohl.jídla) a sama chceš dítě za vysvědčení vzít do cukrárny. ![]()
@Denisa56 píše:
Tak teď jsem z toho trochu zmatená. Kromě nepřípustného dárku za vysvědčení jsi přihodila problém ohledně stravování (sladké přes výslovné doporučení lékaře ohl.jídla) a sama chceš dítě za vysvědčení vzít do cukrárny.
@bublinek píše:
Jak přeučit někoho kdo své vlastní dítě vychovával tak, že za každou kravinu dostalo dárek, aby to nepraktikoval na vnoučeti.
Babička si neuvědomuje, že dítě očekává jen to co se naučí očekávat.
Blíží se vysvědčení, nechceme děti učit, že něco dostanou za výsledky ve škole.
Chci s nima zajít do cukrárny na něco dobrého jako oslavu úspěšně zvládnutého 1.roku.Kdykoli protestuji je mi odpovězeno: ale dítě to očekává…
myslim, ze nepreucis, a asi bych do toho ani neinvestovala energii. Jako nepreucis ani babicky a dedecky, ktere jejich vnoucata a jejich vysvedcebi nezajimaji a nevezmou je ani do te cukrarny. Proste kazdy to ma nejak. Ale.rozumim ti.
@Do-not-touch píše:
myslim, ze nepreucis, a asi bych do toho ani neinvestovala energii. Jako nepreucis ani babicky a dedecky, ktere jejich vnoucata a jejich vysvedcebi nezajimaji a nevezmou je ani do te cukrarny. Proste kazdy to ma nejak. Ale.rozumim ti.
dík
@Denisa56 píše:
Tak teď jsem z toho trochu zmatená. Kromě nepřípustného dárku za vysvědčení jsi přihodila problém ohledně stravování (sladké přes výslovné doporučení lékaře ohl.jídla) a sama chceš dítě za vysvědčení vzít do cukrárny.
jsou i „jiné“ cukrárny ![]()
@radkka Nezlob se na mne, ale život není černobílý. To, že dovolíš babičce dát dárek za vysvědčení - my dáváme za to, že se celý rok snažil a pracoval a udělal nám radost tím vysvědčením - neznamená, že jí musíš stejně tak tolerovat, když bude dítěti na silvestra dávat šáňo, ne? prostě od toho máme snad rozum, abychom rozlišovaly. A prostě a jednoduše - dcera si nepřála posazovat - neposazovali jsme. Snaše to nevadilo, takže jo, při hraní jsem i posadila. Ona také, na klín. Dárky dáváme dle uvážení, sami, u různých příležitostí. A ještě se mi nestalo, aby se zeptaly děti - babi dovezlas mi něco?
Jo a radu mám jednu - dejte to těm prarodičům a nebrante jim. Ono děcko není hlupák a dobře odliší, že co může u babi to třeba nemůže doma.