Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bublinek No tak zjevne je ten problem v necem uplne jinem,opet.Cili z puvodniho „nesouhlasim,aby babicka dala vnoucatum darek za vysvedceni“ tu mame dalsi nerespektujici tchyni ![]()
@bublinek píše:
Jenže ona se nezeptá ani na tip a pak koupí nějakou kravinu, která se pokazí a letí. Ani se po ní za nějakou dobu neptá, tož tak k dárkům.Vy které do mě šijete, pokud musíte, OK.
Ale řešíme s babičkou i stravu, která je jen sladká. Pokud máte doporučení od lékaře, že tudy opravdu ne a mělo by se nějak zdravě se stravou pracovat. Ani toto nerespektuje a mé odmítání asi sté nabídky na přeslazený „jogurt“ komentuje: no když maminka nedovolí.
Ne, nedovolí, protože já jsem ta super matka, která rozhoduje a týrá dítě, protože jí nedovolím cpát do dětí hnus. A teď do mě
Srovnáváš nesrovnatelné. Pokud jde o stravu a doporučenou lékařem, jasně měla by to celá rodina respektovat.
Ale v úvodním příspěvku jsi psala, že chceš tchýni převychovat kvůli kupování drobností pro děti za vysvědčení. Tam mi příjde, že trochu zasahuješ někam, kde to úplně není tvoje starost. ![]()
@bublinek píše:
mám dcery, kdyby byly lesbičky, pak jejich partnerka je moje snacha?
A myslím si, že ano.
No ono někdy zeťák může dát taky pěkně zabrat…
![]()
Tim, ze obe babicky bydli v jine zemi nez my a vnoucka uvidi max kazdy mesic, neplanuju do rozmazlovani nijak zasahovat. takze jen teoreticky, kdybych za vysvedceni darek davat nechtela a babicka na tom trvala, neslo by prejit na kompromis jako edukativni darek dle vyberu a moznosti? Kniha /mikroskop / edukativni hra /poznavaci vylet?
@Ivulka88 píše:
No ono někdy zeťák může dát taky pěkně zabrat…![]()
to určitě, a jak to teda bude, byla by to snacha? A u gayů to jsou zeťové?
Bože… Jako taky nerazíme cestu drahých dárků a odměn, ale zakazovat babičce odměnit vnouče? Dnes už ty babky nemůžou nic
Už se děsím, až budu babička já. Když nechcete dávat dárky, tak nedávajte, ale babičce to neupírejte. Je to mezi ní a vnoučaty.
@bublinek píše:
O toto mi jde. Myslím do budoucna.
Co bude až jednou příjde bez toho dárku?
Bude to má špatná výchova, že jsem to byla já kdo toto zavedl…
Ne, to bude babičky špatná výchova. Až přijde bez toho dárku, tak se jí stane přesně to „babi, tys mi nic nepřinesla?“
@unuděná píše:
@radkka to uz beres ad absurdum.Me jen pobavilo,ze odmenu za vysvedceni ci studium povazujes za nesmysl a argumentujes tim,ze odmena je samotne to vzdelani.To je v dnesni dobe strasnej prezitek,.Nebo spis idealismus.Je fajn,pokud to tak deti vnimaji,ale zakazovat kvuli teto myslence babicce,aby vnouce obdarovala na konci skolniho roku,mi prijde totalne blaznive
POčkej, myslíš, že dítě, které nedostane na konci školního roku dárek se na to vyflákne, z jedniček budou sotva čtyřky a z naděje lidstva se stane bastard? Já myslím, že ne. Že to tobě přijde bláznivé je tvoje věc, zakladatelka si asi bude dítě ale vychovávat po svém, ne podle tebe.
@Ivulka88 píše:
Tohle je, ale úplně jiná věc. Pokud jde o chodítko konkrétně, tak jsem ho také zamítla. Řekla jsem všem, ať se nezlobí, ale že nechci synovi kazit tímto přežitkem páteř. Srovnáváš jablka a hrušky. Tady nejde o chodítko, ale o drobnost za vysvědčení. Která dítěti nijak neublíží.
Ne, není to jiná věc. Vývoj dítěte po fyzické stránce je důležitý stejně jako výchova a pokud jako rodič zastávám názor, že se děti nemají odměňovat za výkon, tak to prostě bude muset babička respektovat, stejně jako chodítko nebo boty z bazaru.
Já nechápu, co je špatného na odměně za výkon, jak tu několikrát padlo. Celý život tak funguje. I v práci je člověk za výkon náležitě ohodnocen. Tak proč dítě nemotivovat za hezké vysvědčení drobností. Pak už je to na rodičích, zda umí udržet nějakou normální mez, nebo to dopracují k autu za promoci. A vlastně, když ty rodiče na to mají a chcou to tomu děcku dopřát, proč mu to auto nedát. Vše je o výchově aby si to dítě toho všeho dokázalo vážit, ne o tom, kolik toho dostane.
Já odměny dostávala, vždy mě to potěšilo. Auto za promoci jsem teda nedostala
Ale kdybych od rodičů k narozeninám dostala karafiát, poděkuji a nenapadlo by mě čekat něco víc.
@cverunka píše:
Bože… Jako taky nerazíme cestu drahých dárků a odměn, ale zakazovat babičce odměnit vnouče? Dnes už ty babky nemůžou nicUž se děsím, až budu babička já. Když nechcete dávat dárky, tak nedávajte, ale babičce to neupírejte. Je to mezi ní a vnoučaty.
Přesně tak. ![]()
@radkka Já dostala za promoci plastovou žabku (jako to zvířátko) pro štěstí. To bylo vše a nikdy bych si nedovolila rodičům něco říct. Celý život si jako dělníci odtrhávali od pusy, abychom já a sestra mohly studovat. Dnes je fakt, že moje dcera je taky zvyklá každý rok jezdit k moři, Ježíšek jí přinese,co chce. Já byla u moře s rodiči jen 1× v životě. Ale hodně taky říkám ne. Není každý den zmrzlina jen proto, že ze školky chodíme okolo stánku. Občas musí volit. Chceš na pouti na další atrakci? Musíš se vzdát třeba na týden té zmrzky. Zvol si, nemůžeš mít všechno. Od září bude ve škole a poslední školkový den jdeme na pohár s její nevlastní sestrou. Ta za vysvědčení také dostane jen ten pohár.
@radkka píše:
Ne, není to jiná věc. Vývoj dítěte po fyzické stránce je důležitý stejně jako výchova a pokud jako rodič zastávám názor, že se děti nemají odměňovat za výkon, tak to prostě bude muset babička respektovat, stejně jako chodítko nebo boty z bazaru.
Já si myslím, že pokud babička koupí za vysvědčení autíčko nebo čokoládu, nijak tím vývoj ani výchovu nepoškodí. ![]()
Já tvůj názor respektuji, ale nesdílím ho!
@radkka píše:
POčkej, myslíš, že dítě, které nedostane na konci školního roku dárek se na to vyflákne, z jedniček budou sotva čtyřky a z naděje lidstva se stane bastard? Já myslím, že ne. Že to tobě přijde bláznivé je tvoje věc, zakladatelka si asi bude dítě ale vychovávat po svém, ne podle tebe.
Ne, ale stejně tak si nemyslím, že dítě, které dostane od babičky dárek za samé jedničky bude do budoucna vždy očekávat dárek jako odměnu a bude z něj nevychovaný spratek
A pokud jde o kravinku jako je toto, zastávám názor, že lepší zatnout zuby (pokud domluva nepomáhá), než dělat zle v rodině. Všude, kam se podívám, jsou napjaté vztahy na denním pořádku. Z pohledu maminky dvou dětí, která má s každým jedním člověkem v rodině super vztah, je tahle konkrétní věc banalita. Zmiňovaná strava či chodítka, to už je věc druhá, tam jde o přímé ohrožení zdraví dítěte.