Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, syn 9 let, má potvrzenou alergii na roztoče a venkovní plísně. Dr. mu píše léky, pravidelně testuje. Já ale nemám dobrý pocit z toho, že je v podstatě bez přestávky na lécích. Dr. mi to vysvětluje, proč to tak je, ale stejně…Máte to tak taky někdo s dítětem? Nebo jaký na to máte názor? Díky.
Příspěvek upraven 24.10.16 v 14:57
@rezulka ahoj, s dítětem ne, ale sama jsem byla cca od 3 let na tehdejší obdobe zyrtecu, tenkrát předepsáno na udajne sníženou imunitu s nástupem do školky. Ve 13 jsem měla cosi jako astmaticky záchvat, tak mi dali symbicort (následně střídany mnoha podobnými léky), mezitím se mi rozjela těžká chronická rýma, tak zase nosní kortikoidy. Ve 23 letech jsem se rozhodla s léky skončit a postupně vše vysazovala a bez problémů (zkoušela jsem i různé přírodní prostředky na podporu dychani, dechová cvičení apod.), až ve 26 letech se mi dýchání zhoršilo, nicméně při snažení o těhotenství jsem nechtěla nic začít brát a chtěla jsem to vydržet. Teď jsem těhotná a nemohla jsem skoro dýchat, musela jsem začít opět s kortikoidy na plíce i na dutiny. Tak nevím, byla jsem velkým zastáncem vysazení léků/ resp. omezení dávek při dobrém stavu, ale teď to začínám přehodnocovat… Hlavně tedy buďte opatrní, ať se synův stav zbytečně nezhorší. Zhoršení taky může přijít za dost dlouhou dobu, třeba za 2-3 roky jako v mém případě. Ale syn zase může s léky kdykoliv začít, tak byste mohli dát pár týdnů pauzu pod dohledem lékaře a uvidíte…
Syn bere antihistaminika od svych 3 let/ted ma 6,5/…taky jsem uvazovala nad vysazenim, ale docela se i bojim, je tezky alergik, atopik a astmatik…takze jsem zvedava na zkusenosti jinych…u nej dochazi k tomu, ze vekem spise musime davky zvysovat nez snizovat…
Za sebe, ne za děti.
Užívám antihistaminika trvale a pokud vysadím, tak se můj relativně dobrý zdravotní stav po čase zhorší. Ač to není nic dramatického, tak se kvalita života rapidně sníží, ať jen tím, že se mi několikrát za den hůře dýchá, nebo i jinak.
Děti dříve trvale braly antihistaminika, poté je měly vysazeny, nicméně syn je v poslední době vyžaduje, že je mu pak lépe, není mu to a to. Má problémy od malinka a poslední roky se mu rozjíždí klasická alergie a astma.
@Lu1234 @liky Děkuju. Syn mívá z každé rýmy laryngitidu, pak nekonečný kašel, jinak v podstatě nic závažného. Dr. mi právě říká, že pokud by ty léky nebral, ty nemoci by měly horší a delší průběh. Mně se ale zdá, že za poslední rok se hodně zlepšil, téměř nemarodí, poslední rýmu měl na jaře a byla to fakt jen klasická týdenní rýma a nic z toho. Dnes tedy začal pokašlávat, tak uvidíme, jak se to vyvrbí. Za týden jdeme na alergo, tak bych to chtěla s dr. probrat, ale myslím, že je jasné, co mi řekne ![]()
@-Evka- Taky díky. Mně dneska navíc rozhodila kámoška, že přeci nemůžu do dítěte každý den cpát chemii, když je vlastně zdravé ![]()
@rezulka píše:
@-Evka- Taky díky. Mně dneska navíc rozhodila kámoška, že přeci nemůžu do dítěte každý den cpát chemii, když je vlastně zdravé
jenže ono je vlastně zdravé díky té chemii. Kluka momentálně proti roztočům vakcinujeme. V létě jsme vysadili bronchovaxom, takže teď bere už jen Aerius a pokud vakcinace bude fungovat tak, jak bychom si přáli, tak do budoucna by mohl být bez léků i problémů. Alespoň co se té alergie týče ![]()
Ja kdysi uzivala dlouhodobe antihistaminika, mnoho let, od konce unora do konce zari a ted jsem je nemela vubec uz dva roky. Piju denne caj rooibos, prirodni antihistaminikum, upravila jsem stravu. S ditetem a alergiemi zkusenost nemam, predpokladam, ze upravy na odstaneni roztocu z bytu jste provedli. Sama bych nic u ditete nevysazovala, jen pod dohledem lekare.
A jeste jsem brala leky na astma a kapky do nosu s kortikoidy dlouhodobe, ted je nepotrebuji. Podle me to je uoravou stravy a tim cajem
alergolog to nechape
Ještě jsem nenapsala, že syna láduju už druhý rok Justem, možná díky tomu tolik nemarodí. A taky je starší, otužuje se venku při sportu atd…
@rezulka také čím jsou děti starsi, tím méně jsou kontaktní a méně snadno se nakazí. Všimněte si třeba, že vši mají nejčastěji malé děti, které dávají při hře hlavičky k sobě, jak se blíží pubertě, už je tak často nechytnou. S bacily je to podobné.
Možná se zkuste domluvit s doktorem na postupnem vysazení dlouhodobě užívaných léků s tím, že syn bude u sebe neustále nosit lék první pomoci (např. Ventolin). Jinak při nachlazení mi doktor vzdy zvýšil dávky trvale užívaných kortikoidů a je pravda, že kašel pak trvá standardní dobu (bez kortikoidů se vleče měsíc). Sport je fajn věc a za sebe taky doporučuju nosit bavlněnou šálu pres nos a pusu, jakmile klesnou venku teploty (dýchání se zbytečně nedráždí velkymi teplotními výkyvy).
@Lu1234 Díky. Ventolin nikdy neměl. Nikdy neměl žádný šílený záchvat, který by se musel řešit akutně, ani před tím, než začal brát antihistaminika. Jen zkrátka horší a delší průběh řekla bych normálních viroz. Tak uvidíme, co na to dr.
Dobrý den, jsem celoživotní alergik, astmatik, exematik a mám syna s těžkými alergiemi a záchvaty - potravinové a zkřížené pylové, plísně, zvířata - no téměř vše. Také jsem zkoušela vysadit, ale nedoporučuji, i můj stav se zhoršoval. Jediné kdy mi alergie vymizely bylo těhotenství, ovšem po půl roce kojení postupně zase přicházely (kojila jsem do 13.měsíců) a teď jsem +- tam kde jsem byla před porodem - ovšem nutno podotknout že relativně stabilizovaná, za což jsem ráda. Syn je stabilizovaný za předpokladu, že mu denně podávám léky - Aerius, singulair, příležitostně Ventolin, kortikoidy nedávám pokud nemá záchvat. Pokud jsem nedala 1 - 2 dny aerius - vždy se dostavovalo zahlenění, které korelovalo s délkou vysazení - tedy proč to zkoušet?. Řeči, že si tělo zvykne - za mne - opravdu ne - podívejte se kolem nás, co je všude barviva v potravinách, konzervantů, formaldehydů v nábytku, oblečení apod. s tím vším musí tělo dnes a děnně bojovat. A hlavně až bude v dospívajícím věku, on sám si rozhodne, jakou cestou se vydá. Myslím, že hlavním úkolem matky je dítko udržet v nezhoršujícím se stavu.
@Lenka Bíbová Díky. Jenže dokud to nezkusím, jak poznám, že by se stav opravdu bez léků zhoršoval?
Každý matka ví nejlépe, já jen píšu mou zkušenost s vysazením. My máme laryngitis také, často z rýmy, ale spouštěč laryngiálního kašle je pro nás i alergen, což mi doktoři také vyvrací, že laryngitida je jen virová - já přesně vím, co mu to spustilo a že před tím ani nudle ani sebemenší známky ničeho a odezva o alergenu okamžitá, intuice a zdravý selský rozum je nejlepší. Myslím, že zde svou roli sehrává zejména věk - hormony a růst hrtanu, já doufám, že s věkem nám to bude také ustupovat, ale dispozice k tomu má, tak bych byla velmi opatrná.
@Lenka Bíbová píše:
Každý matka ví nejlépe, já jen píšu mou zkušenost s vysazením. My máme laryngitis také, často z rýmy, ale spouštěč laryngiálního kašle je pro nás i alergen, což mi doktoři také vyvrací, že laryngitida je jen virová - já přesně vím, co mu to spustilo a že před tím ani nudle ani sebemenší známky ničeho a odezva o alergenu okamžitá, intuice a zdravý selský rozum je nejlepší. Myslím, že zde svou roli sehrává zejména věk - hormony a růst hrtanu, já doufám, že s věkem nám to bude také ustupovat, ale dispozice k tomu má, tak bych byla velmi opatrná.
Ne přímo laryngitida, ale noční štěkavý kašel u nás souvisí s astmatem. Pokud má dostatečnou dávku „foukátek“, nemá štěkavý kašel. Klasickou laryngitidu má dítě také, ale i laryngitidu následkem refluxu.
Sama na laryngitidy trpím, zejméma od doby, co jsem alergik. Nejhorší to bylo na začátku aplikace vakcíny na alergie. Děti mají 10 a 13 a stále mají 1-4 laryngitidy za rok.