Alergie mouka, vejce, mléko.. jak vaříte?

65362
1.2.19 13:06

Tak ja bych zkusila vse na 14 dni vyradit a pak jednotlive zkusila,protoze vysledky nemusi byt presne,zalezi na reakci. Jinak o alergii na mouku jsem neslysela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
1.2.19 13:13
@vokishka píše:
Tak ja bych zkusila vse na 14 dni vyradit a pak jednotlive zkusila,protoze vysledky nemusi byt presne,zalezi na reakci. Jinak o alergii na mouku jsem neslysela.

Ale o alergii na lepek jistě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
1.2.19 13:13

Dcera to tak má kromě mouky.. A musím říct že s tím hodně bojuju :zed: dělám jí maso jen ve vodě, občas na pánvi.. Mléko nahrazuju sojovým, rýžovým. Jogurty sójové. Žádnou buchtu z vajec nemůže. My máme hlavně problém s ekzémem takže já se snažím pevně dodržovat dietu. Asi bych zkusila zařadit jednu potravinu a čekat no, taky záleží jak silnou alergii máte :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
1.2.19 13:14

me se taky alergie na vejce a lepek objevila az po porodu…obe jsou nastesti slabsi, takze treba pect s vejci muzu, nesmim je jen varena samotna…lepek taky v omezene mire zvladam. Doktorka mi uz na kontrole rekla, ze to trochu muzu a zbytek uz jsem si musela vysledovat sama. Alergie se projevuje, ze je mi zle, takze jsem to vysledovala snadno…jinak na vsechno existuji nahrazky…rostlinna mleka, nejspis muzes i kozi mleko (na to se zeptej), bezlepkova, kukuricna, ryzova mouka, ty lepek neobsahuji. Treba ryzove nudle nebo kukuricne testoviny jsou celkem fajn. Vejce se nahrazuji take praskem, co se prodava ve zdrave vyzive. Vegani vejce take nahrazuji zcezenou vodou od cizrny. Jde vyslehat jako bilek a udelas z toho i pusinky, piskot apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
1.2.19 13:16
@Celeste97 píše:
Dcera to tak má kromě mouky.. A musím říct že s tím hodně bojuju :zed: dělám jí maso jen ve vodě, občas na pánvi.. Mléko nahrazuju sojovým, rýžovým. Jogurty sójové. Žádnou buchtu z vajec nemůže. My máme hlavně problém s ekzémem takže já se snažím pevně dodržovat dietu. Asi bych zkusila zařadit jednu potravinu a čekat no, taky záleží jak silnou alergii máte :mavam:

A nezkusila jsi místo vejce jako pojidlo třeba do buchty použít ten sojový jogurt? Je jasné, že někde se bez vajec neobejdeš, ale v lité buchtě na plech ani být moc nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24204
1.2.19 13:16

@emimka20 nebojte, první zjištění je šok, ale dáte to.

Jako první doporučím stránky https://www.proalergiky.cz/vareni

Také číst a číst etikety. U mouky máte alergii na lepek či jen na pšenici? Pokud nyní nevíte, zeptejte se. Pokud by to byla JEN pšenice, můžete 100% žitný chléb, pokud lepek celkově, je potřeba zařadit bezlepkové potraviny. Přirozeně bezlepkové „obilniny“ jsou pohanka, jáhly, quinoa, rýže. Také můžete brambory

Co se týče vaření, my jsme pak vařili normálně - maso, brambory, zelenina. Zahušťovali jsme buď rozmixovanou zeleninou/bramborou, nebo rýžovou moukou, nebo jsme rozmixovali luštěniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24204
1.2.19 13:17
@vokishka píše:

existuje alergie na pšenici, žito, oves, pohanku, kukuřici,… Z toho všeho se dělají mouky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1155
1.2.19 13:20

@Russet to mě nenapadlo děkuju! Mamka zkoušela místo vajec použít škrob, a kupodivu to bylo aj dobré,ale do všeho se asi dát nejde no :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24204
1.2.19 13:21

Co se týče pečení, tak to je dle mě nejnáročnější. Dost jsem vejce nahrazovala namočeným psyliem, nebo banánem, hraškou. V některých těstech jsem vejce i vynechala, zvlášť pokud tam bylo jedno a lilo se to na plech.

Ale třeba vánočka či mazanec se nám nikdy nepovedl, tak aby nám to chutnalo, ale syn (který tuto dietu dodržoval) to jedl a byl nadšený. Neznal „normální“ chuť těchto jídel. Nejhorší je zvyknout si na to, že jídlo sice bude dobré, ale nelze srovnávat s chutí jídla, které známe a vaří se běžně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
1.2.19 13:25
@Celeste97 píše:
@Russet to mě nenapadlo děkuju! Mamka zkoušela místo vajec použít škrob, a kupodivu to bylo aj dobré,ale do všeho se asi dát nejde no :?

Právě nevím, jak se chová ten sojový. Bramborový škrob jde částečně použít místo mouky klidně i do bábovky. Je jemnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24204
1.2.19 13:25

@Zuzka1111 U toho prášku jako náhražky vajíčka bych si přečetla složení, aby tam nebyla mléčná bílkovina. Jinak z cizrnového nálevu jsem pekla a bylo to super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24204
1.2.19 13:27
@Russet píše:
Právě nevím, jak se chová ten sojový. Bramborový škrob jde částečně použít místo mouky klidně i do bábovky. Je jemnější.

Určitě jde použít škrob, ale v kombinaci s bezlepkovou moukou či bezlepkovou směsí bych volila jinou náhradu vejce. Je to z toho důvodu, že většina BZL muk je směs škrobů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
1.2.19 13:29
@elen-ka píše:
Určitě jde použít škrob, ale v kombinaci s bezlepkovou moukou či bezlepkovou směsí bych volila jinou náhradu vejce. Je to z toho důvodu, že většina BZL muk je směs škrobů.

I v kukuřičné nebo rýžové?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9338
1.2.19 13:29
@vokishka píše:

Já mám normálně alergii na pšenici. Ale pšenice se obvykle samotná nejí. A pšeničná mouka je všude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
1.2.19 13:31

@emimka20 ouch tak tohle ti opravdu nezávidím. Ale třeba kamarádce těžké potravinové alergie po třech letech léčení opravdu zmizely. A to ta chuděra nesměla ani sýr 8o Jinak vzhledem ke kombu mléko-vejce-mouka (to asi mysleli lepek ne?) podle mě nejlíp uděláš, když začneš vařit podle veganských receptů. Vegani mají náhražky i za to vajíčko. Třeba jídlo, co mě ted napadlo: kokosové curry s rýží, zeleninou a klidně masem. Ani jedno z tvé trojice se tam nevyskytuje. Dají se koupit bezlepkové věci jako pečivo a těstoviny, ale teda jednou jsem si omylem koupila bezlepovou housku a letělo to do koše. Ale možná jen špatný výběr. Další z jídel: vývary bez těstovin nebo se speciálníma nudlema, jakákoliv pečená zelenina s masem, třeba pečené kuře… ony ty možnosti jsou i takové, že uvaříš pohodlně všem a nebudeš se muset bokem spát cizrnovou šlichnou, ale holt budeš limitovaná

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek