Alergie na mléko (laktózu) - dospělí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
6.11.15 09:01

Ahoj, chci se jen podělit o zkušenosti. Mám taky alergii na mléko (nemohu nic) všimla jsem si že ani alkohol (aniž bych se dočetla že v tom mléko je). Má to někdo podobně? Jinak jsem dlouhý rok nevěděla co mi je, trpěla a každý průjem řešila endiaronem nebo jiným práškem. Až po vyšetření a následném přečtení infa z příbalového letáku jsem zjistila, jak jsem si ubližovala. Mléko (laktóza) není jen v jídle ale i v lécích. Tak pozor na to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
379
24.11.15 10:28

:mavam: ahojky mě před 2 lety zjistili intoleranci laktózy a kupuji máslo v albertu a i mléko, smetanu a jogurty albert free a vyjde to tam nejlevněji, akorát teda sýr musím kupovat v globusu a ten je trošku dražší, musím ale říct že tady u nás v Čechách je to hrůza teda aspoň na Karlovarsku, aby člověk lítal všude kvůli pár věcem. Za to když člověk přijede do německa do Kauflandu, najde tam úplně všechno a hezky i označené, je z čeho vybírat ani jsem si tam nepřipadala v něčem omezená a a to samé restaurace už jsem se i naučila doma pizzu, protože na mě koukají jak na trubku a nebo si to pletou s alergií na lepek. Ale časem si asi člověk vychytá svoje věci, jen to nakupování trvá déle, když musí člověk vše číst :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4652
27.2.17 04:14

Já mám podezření že mám intoleranci laktozy… jk se to prosím projevuj u dospělého? Trápí mě velice větry a světlejší trochu průjem. Jsem také často unavená, bolívá mně hlava a mám opravdu hodně, hodně ošklivé akné. Zatí jsem mléčné výrobky vysadit zkusila den, to nebylo nic vidět.

A j možné, ž bych měla větry třeba i po obyčejné vanilkové zmrzlině? (vypadá to tak)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.2.17 06:22

Jak se to pozná? Na alergologii.

Jinak reakci je na jakoukoliv laktozu, takže i na vanilkovou zmrzlinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.2.17 06:27

Vysadit na den??? To aspoň na měsíc!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
27.2.17 06:31

@Niemeyer No viděla bych to jako možné vysvětlení.

Na diagnostiku bych nechodila na alergologii: prostě bych to zkusila vysadit (stejně není jiná léčba). Nepij mlíko, vař bez mléka (rostlinnou náhražku), kup si bezlaktózový jogurt atd. A tak za dva týdny až měsíc bys měla vidět, jestli to je lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
27.2.17 09:12

@Niemeyer Pokud bys měla pouze intoleranci, tak by se to dle mého nemělo projevovat pupínky, ale když se nad tím tak zamyslím, tak já mám taky pupínky v obličeji od doby, kdy jsem objevila, že mám zřejmě intoleranci, respektive když se mi zhoršily všechny příznaky a začala jsem to řešit. omezila jsem laktozu, kde se dalo, je to lepší, ale ne úplně dobré. Když jsem to probírala s gastroendologem, tak říkal, že tohle je ošemetná věc. Že kromě toho může být i intolerance k mléčné bílkovině (kaseinu) a ta je zase v jiných druzích mléčných výrobků. Možná být tebou, tak zkusím nejdřív alergologii a vyloučit nebo potvrdit alergii a pokud by se vyloučila alergie, začala bych si „hrát“ s tou intolerancí, protože ta už se moc dokázat nebo vyloučit nedá, no :? :(

Jinak rozdíl mezi intolerancí a alergií - alergie je to, když si tělo nějakým způsobem dělá přehnaně protilátky, intolerance souvisí se ztrátou nebo velkým snížením enzymu, který danou složku potraviny ve střevech štěpí. Ale je fakt, že se říká, že právě pleť je odrazem toho, jestli má člověk v pořádku střeva. Nikdy předtím mě to nenapadlo, ale je fakt, že se s tím potýkám už několik let a bezúspěšně :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4652
27.2.17 09:20

@Amys no ono akné může být prostě jen s tím nesouvisející hormonální záležitost, to je pravda. Ale ta stolice už mně trápí dost a moc se mi to nelíbí, to hormony nebudou.

Včera jsem si ještě dělala pH test lakmusovými papírky (mám je doma) a bylo skutečně kyselé, jak prý při intoleranci laktozy bývá. Ovšem nikdy jindy jsem to nedělala, tak nevím do jaké míry je to relevantní, nicméně ano- kyselé pH stolice bylo.

Takže ode dneška nebudu jíst nic s laktozou a po měsíci uvidíme..kdyžtak napíšu zkušenosti :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
27.2.17 09:28

@Niemeyer Když ono je to těžké, v dnešní době je laktoza skoro ve všem v podobě syrovátky. Já to občas řeším lékama Laktoleráza. Teď jsem si je brala do zahraničí, kde fakt nejsem schopná identifikovat, kde laktoza je a kde není :lol: Stejně tak když potřebuji brát nějaké léky, tak to beru současně. Ale já se přiznám, že se snažím do sebe nějakou laktozu i cpát, ale samozřejmě v malém množství, abych se o ten enzym ve střevech úplně nepřipravila (nějaké zbytky tam ještě jsou, protože část mléčných výrobků můžu). Já intoleranci před několika lety zjistila díky tomu, že jsem brala antibiotika, při kterých se nesměly mléčné výrobky. Po vysazení už jsem nebyla schopná mléčné výrobky nasadit, co to se mnou dělalo (opravdu bolestivé koliky, nemohla jsem ani spát, myslela jsem, že snad umřu), no a pak se mi to spojilo všechno dohromady. Intolerancí zřejmě trpím od mládí, ale prostě mi to nenapadlo, dokud jsem neměla ty potíže takhle vygradované :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.2.17 09:36

@Niemeyer PH stolice nemá žádnou souvislost s intolerancí laktozy. Nehledě na to, že abyste mohla změřit PH stolice, tak ji potřebujete rozmíchat na roztok a pak to ph dopočitat podle přidané vody.

A jestli jste skutečně takhle laborovala, kvůli tomu, abyste nemusela na alergologii, nebo abyste prostě na týden vysadila mléčné produkty a zjistila, co to udělá s trávením, tak si začínám být velmi jistá, že hlavní příčina vašich problémů s trávením bude spíše souviset s úzkostí a podobnými stavy.
Protože proč zjišťovat realitu, když můžu mít dojem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4652
27.2.17 09:53

Tak je to čerstvé, samozřejmě, že ted prostě nebudu měsíc jíst laktozu a je to:) na alergo mají objednací dobu cca měsíc a půl.

a ůzkosti nemám, leda že by projevy chodily třeba s půlročním, ročním či dvoletým zpožděním:)

samozřejmě prostě vysadím. jinak to nezjistím. jen jsem se chtěla zeptat na zkušenosti:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12550
27.2.17 13:01
@Slečna Ferka píše:
@Niemeyer No viděla bych to jako možné vysvětlení.Na diagnostiku bych nechodila na alergologii: prostě bych to zkusila vysadit (stejně není jiná léčba). Nepij mlíko, vař bez mléka (rostlinnou náhražku), kup si bezlaktózový jogurt atd. A tak za dva týdny až měsíc bys měla vidět, jestli to je lepší.

Souhlasím. Je třeba zkusit sama vysadit a pozorovat, jestli se ti projevy lepší. Alergologie taky nezjistí vše. Věřím, že se ti vysazením mléčných výrobků (ale všech, nejen laktózy, ale všeho, co obsahuje mléčnou bílkovinu) pleť a celkově zdraví hodně zlepší. A pokusila bych se vysadit i co nejvíce cukru.
Já, po svých zkušenostech, řeším alergie a stav pleti nevíce přes stravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4652
27.2.17 14:03

@majki.r jo, na ten cukr jsem také myslela. Ten musí být na akné taky pěkné zlo. Tak budu omezovat. Jeden zákusek týdně bude muset stačit, a čaje - ty si prostě přestanu sladit. A přestanu jíst čokoládu. Jiný zdroj sladkého, myslím, nemám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.9.19 21:59

Co Lactalin, nezkoušela jsi ho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
4.10.19 14:58

Myslíš si, že to opravdu pomuže? nebo to alespon nějak zmírní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek