Aliexpress a clo

4
8.7.22 18:28

aliexpress a clo

Objednala jsem si přes aliexpress nějaké věci jako laky na nehty a podobné maličkosti. celkově jsem platila něco kolem 600 kč, včetně dph. dnes mi přišly tři sms od české pošty, že mám vyplnit celní formulář. zjistila jsem si, že aliexpress je v dovozním režimu IOSS, takže do 150 eur bych clo platit neměla. nechápu tedy proč mi sms přišly. navíc pokud mám celní formulář vyplnit vůbec nevím jak a taky podací číslo zásilky, které mi přišlo v sms od české pošty se neshoduje s číslem objednávky co je na aliexpressu, takže nevím jakou věc/objednávku zrovna česká pošta myslí. tím, že každá věc je na tom aliexpressu z jiného obchodu jsem opravdu zmatená.

máte někdo podobné zkušenosti? víte co dělat popřípadě nějaká rada?

děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11565
8.7.22 18:54

@Tesiik Otázka číslo 2 https://celnicka.cz/caste-dotazy

Prostě musíš podat celní prohlášení, i když DPH platil Aliexpress. Ta osoba, co Tě zastupuje, může být pošta. Předpokládám, že to, co Ti pošta zaslala, je nabídka, že to za Tebe papírově vyřídí to a pošle Ti to bez dalšího poštou, ale nechají si za to zaplatit - před nějakou dobou to stálo asi 150 Kč (to se teda ještě DPH na malé zásilky neplatila vůbec).

Ale i další otázky jsou tam moc pěkně vysvětlené.

Příspěvek upraven 09.07.22 v 19:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21054
8.7.22 18:57

https://www.ceskaposta.cz/…ze-zahranici

Celkem jasné popsany. U aliexpresu v účtu vidíš jednotlivé zásilky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25508
8.7.22 20:04

:zed: jj, taky mne to nedávno šoklo
kvůli de-bilnímu obalu na mobil za dva doláče
tam je problém jakou formou si to necháš poslat
jak je to ve spárech režimu pošty, tak Potěš Pánbůh…
něco mi došlo bez toho
něco nedorazilo vůbec
prodejci jsem napsala, že to nechci, ale peníze zpět neposlal
za obal za páďo nehodlám platit clo 150
tak taky čekám, jak to celé dopadne
přitom od jiného prodejce mi balíček došel bez cla…
asi s Alíčkem končím, ten formulář jsem pro poštu vyplňovala snad půl hodiny :pocitac: absolutní brutus (materiál-typ zboží-nahrát fakturu a podobné radosti)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
8.7.22 20:20

@Lucy75 tyjo a budeš teda platit clo? já pochopila, že tím, že je ten alik v IOSS a je to do 150 eur tak i přes tu českou poštu nic neplatíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25508
8.7.22 20:25

@Tesiik nevím, něco mi došlo bez, něco jsem odmítla, něco reklamovala, jsou to doláčové položky a bylo to více zásilek, tak úplně nevím, co vše došlo, ale pokud mi napočítají víc jak stovku clo, tak to prostě odmítnu.. za obal za dva doláče si dělají kozy, ne?? (tu ale stojí podobný pětikilo, to nepochopíš..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21054
9.7.22 05:37

@Tesiik CLO ne, ale chcou 100 nebo 150 za vyřízení toho celniho řízení, i když žádný dodatečný CLO nebo DPH člověk neplatí. Což je pořád u zasilky za 30kc humus.

Česká pošta evidentně narazila na zlatou žílu novou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
9.7.22 19:46

Tak pro ujasnění. Není to zlatá žíla pro poštu, je to o tom, že evropští prodejci museli platit daň od prvního eura, zatímco z obchodů s Čínou žádnou DPH neměla, protože všechno stálo do 22 euro :) Proto se změnila evropská legislativa.

Celní prohlášení se podle mě vyplňuje, aby ani cestou „přes IOSS“ neproudily nezdaněné věci, a možná kvůli statistikám…? No a když s tím už to papírování je, tak ho někdo musí udělat: buď Ty, nebo ta pošta, a ta si holt za to účtuje.

Plus když to nemáš přes IOSS, tak ještě od prvního eura platíš DPH. A od 150 euro, IOSS neIOSS, platíš ještě ještě clo.

A teda za sebe si myslím, že trochu bylo i cílem zatlačit na lidi, ať nakupujou v EU :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
9.7.22 19:56

Myslím, že existuje možnost se tomu poplatku vyhnout a proclít si to bez zastoupení přes eCeP (?). Nedávno mi někdo říkal, že to funguje dobře. Musíš mít nějakou formu ID pro přihlášení.

Jinak osobně si myslím, že daň na tenhle odpad přepravovaný přes půl planety by měla být vyšší, ale na to se asi nikdo neptal. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
9.7.22 20:22

@MrsNorris Jo, to je popsáno i na tom odkazu k celníkům. Můžeš to vyplnit sám. Ale je to trochu pruda - jak tu píše i někdo v diskusi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
9.7.22 20:52

Při objednávce do 150 Eur clo neplatíš. DPH už zaplatil Aliexpress, takže ty neplatíš už nic.
Ale - pokud jdi při objednávce zvolila nejlevnější dopravu (vhodné je volit Aliexpress Standard Shipping, pak všechno dojde naprosto bez problémů a bez vyplňování čehokoliv), tak musíš poště vyplnit celní prohlášení. Buď jí dodáš podklady a ona to za poplatek vyřídí za tebe, nebo si to prohlášení vyplníš sama na stránkách celní správy. Je to otrava, ale neplatíš pak poště nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1146
18.3.25 14:50

@aanysek funguje to „neplatíš nic“ i u objednávek nad 150 €?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák